Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozion internațional "Europa și drepturile omului: Petru Tocănel, OFMConv. - 100 de ani de la naștere"

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan de grad universitar din Roman a fost gazda Simpozionului internațional cu tema: "Europa și drepturile omului: Petru Tocănel, OFMConv. - 100 de ani de la naștere", desfășurat, sâmbătă, 1 octombrie 2011.

Evenimentul se înscrie într-o serie de manifestări care preced sărbătoarea fondatorului Ordinului Franciscan, sfântul Francisc de Assisi, celebrată de întreaga Biserică Catolică la 4 octombrie, dată la care începe oficial și noul an academic 2011-2012.

Papa Benedict XVI, în discursul ținut recent în Bundestag, cu ocazia vizitei făcute în Germania, spunea: "Cultura europeană s-a născut la întâlnirea dintre Ierusalim, Atena și Roma, întâlnirea între credința în Dumnezeul lui Israel, rațiunea filosofică a grecilor și gândirea juridică a romanilor. Această triplă întâlnire formează identitatea intimă a Europei. În conștiința responsabilității omului în fața lui Dumnezeu și în recunoașterea demnității inviolabile a omului, a fiecărui om, această întâlnire a fixat criterii de drept, a căror apărarea este misiunea noastră istorică în aceste momente".

Situația istorică în care ne aflăm impune, așadar, luarea unei poziții, prin "distingerea clară între bine și rău și stabilirea unui drept autentic, care să slujească justiției și păcii". Simpozionul organizat la Roman s-a desfășurat în acest spirit, existând un consens evident asupra faptului că drumul spre o Europă unită nu poate trece decât prin respectarea drepturilor omului.

De asemenea, simpozionul face parte dintr-o serie de reflecții itinerante care intenționează să analizeze modul în care popoarele de tradiție greco-romană și creștină ale Europei (cu apendicele sale iudaice și slave) au rezolvat în trecut și rezolvă și astăzi problema spinoasă a conviețuirii într-un anumit teritoriu și au consolidat în mod pașnic promovarea drepturilor omului.

Plecând de pe meleagurile sfântului Benedict, patronul Europei, se va merge în centre culturale ca: Mazara del Vallo (care găzduiește de multă vreme o comunitate arabofonă de origine tunisiană, cea mai numeroasă din Italia) până la Budapesta, traversând orașul Trieste (a cărui patrimoniu istorico-juridic este foarte cunoscut, făcând referință la cultura Europei Centrale de tradiție austro-ungară).

România, loc de întâlnire și contact dintre națiunile europene și cele ale Orientului Mijlociu, a fost aleasă să deschidă acest itinerariu, și datorită faptului că ea este țara de origine a ilustrului profesor de drept, părintele Petru Tocănel, a cărui personalitate a fost evocată în a doua parte a simpozionului, cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii sale.

După salutul de "Bun venit" pe care Ministrul provincial, fr. Emilian Cătălin l-a adresat distinșilor oaspeți din țară și din străinătate, au urmat luările de cuvânt din partea autorităților civile, reprezentate de dl. senator Ioan Chelaru; dl. deputat Marius Neculai și de dl. prof. Dan Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman, care au salutat ințiativa Ordinului Franciscan, apreciind însemnătatea și importanța evenimentului.

După aceasta, au început lucrările simpozionului, conduse de către Prof. Alessandro d'Avack. Această primă parte s-a concentrat în special asupra temei: Europa și drepturile omului.

Au avut loc următoarele conferințe și luări de cuvânt:
- Prof. Giuseppe Limone, Drepturile omului între adevărul paradoxurilor și paradoxul adevărului. Dincolo de modern, ceea ce nu se schimbă.
- Prof. Antonio Palma, Relația de cetățenie: nu există "barbari". Note de comparație Prof. Tereza Brândușa Palade, Este cu adevărat uman fundamentul kantian al drepturilor omului.

În prima conferință, intitulată sugestiv Drepturile omului între adevărul paradoxurilor și paradoxul adevărului. Dincolo de modern, ceea ce nu se schimbă, dl. Giuseppe Limone, profesor la Seconda Università din Napoli, plecând de la premiza că paradoxul are funcția unui șoc iluminant și că adevărul este ceea ce chiar dacă nimeni nu ar crede, sau la care nimeni nu ar consimți, ar continua să fie, a insistat pe ideea că adevărul precede însăși vorbirea, precum și orice valoare, el însușii nefiind o valoare, ci condiția existenței valorilor și, deci, și a drepturilor omului. Tocmai "în adevărul paradoxurilor și paradoxul adevărului" prof. Limone găsește cheia regândirii drepturilor omului. Forța drepturilor omului stă tocmai în forța adevărului care le precede, căci, cum spunea și Palton "adevărul nu se contestă niciodată", deoarece își are forța evidenței sale în însăși ființa sa.

Dl. Antonio Palma, profesor de Instituții de drept roman în cadrul Universității din Napoli, "Federico II", în conferința intitulată Relația de cetățenie: nu există "barbari". Note de comparație", plecând de pe poziții metodologice diferite de cele ale prof. Limone, a propus un posibil mod de interpretare și de actualizarea a relației de cetățenie, plecând de la conținutul ei în structurile statale din primele secole creștine.

Seria primei părți a conferințelor s-a încheiat cu expunerea d-nei prof. Tereza Brândușa Palade, care a insistat asupra parțialității fundamentului kantian al drepturilor omului, deoarece, pentru Kant, există o lege morală, care are o valoare universală, dar acest lucru este evident doar rațiunii și nicidecum sensibilității. Rațiunea pură este singura capabilă să recunoască legea morală, și să asculte poruncii ei. Tocmai această teză reductivă, care exclude din sfera morală tot ceea ce ține de corporalitatea omului (afecte, sensibilitate, emoții etc.) se dovedește a fi, în ultimă instantă, lipsită de umanitate și, deci, inaceptabilă. Din punctul de vedere al d-nei profesoare, teza tomistă, care consideră omul ca unitate sbstanțială de trup și suflet, trebuie recuperată astăzi, deoarece rămâne singura în măsură să ofere o un fundamnet antropologic complet reflecției asupra moralității și drepturilor omului.

Dezbaterile care au continuat pe marginea celor expuse, au clarificat sau completat unele idei, dând naștere unui dialog amical, provocator și constructiv.

În a doua parte a simpozionului s-a acordat spațiu evocării personalității părintelui Petru Tocănel, profesor de drept la mai multe Universități din Roma și primul rector al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, în capela căruia se află și osemintele sale.

Lucările au fost conduse de ÎPS Mons. Francesco Coccopalmerio, președintele Comisiei Pontificale pentru Textele Legislative.

Au avut următoarele conferințe și luări de cuvânt:
- PS Mons Gianfranco Girotti, Tocănel și familia franciscană;
- Prof. Domingo J. Andrés, Petru Tocănel profesor și cercetător în serviciul Sfântului Scaun;
- Prof. Onorato Bucci, Tocănel jurist în țară străină dar nu străin la Roma;
- Prof. Tereza Tălmăcel, Familia Tocănel;
- Pr. Cristian Dumea, Familia: Carmil Tocănel muzician.

PS Mons Gianfranco Girotti, a amintit câteva din virtuțile care l-au caracterizat pe pr. Tocănel și anume disciplina și ordinea, seriozitatea și rigurozitatea personală și profesională, discreția și modestia; de asemenea, a amintit și diferitele slujiri pe care părintele le-a primit în cadrul Ordinului și a Curiei Romane. A avut două mandate de asistent general al Ordinului în perioada 1954-1960, fiind și președintele Comisiei Juridice de Revizuire a Constituțiilor Ordinului; de asemenea, prorector (1947) și apoi rector și guardian (1948-1954) al Colegiului Roman de Studii Superioare alla "Vigna". În cadrul Curiei Romane a fost consultor la toate Congregațiile Sfântului Scaun, judecător în Congregația pentru Doctrina Credinței, iar între 1963 și 1965 a participat ca expert la Conciliul Vatican II.

Prof. Domingo J. Andrés a evidențiat activitățile sale științifice printre care se numără 104 comentarii de legi și documente ecleziastice, 54 studii juridico-canonice și istorice, 15 cărți editate și nenumărate cursuri, 105 teze de doctorat în drept canonic și în utroque iure pe care le-a condus personal, peste 200 de voturi și sentințe pentru dicasteriile Curiei Romane, numeroase articole și referate, majoritatea publicate în revista "Apollinaris", pe care a condus-o pentru mulți ani ca prodirector (1971-1978) și director (1978-1981). A fost cofondator și membru al "Societé des Eglises Orientales". Printre cărțile publicate am aminti doar "Storia della Chiesa in Romania", proiectată pentru zece volume, dintre care numai două au fost publicate în 1960.

Activitatea academică și-a desfășurat-o ca profesor de morală și drept canonic (1944-1948), precum și profesor de drept public bisericesc (1948-1966) la Universitatea Pontificală "San Bonaventura" din Roma; profesor de drept oriental antic, drept bizantin și papilorogie juridică (1946-1974), metodologie istorico-juridică (1946-1981), norme generale ale CIC (1955; 1957-1981) în cadrul Universității Pontificale Laterane, fiind și decan al Facultății de Drept Canonic între 1960-1963; în sfârșit profesor de drept canonic oriental la Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma (1952-1981).

Prof. Onorato Bucci, căruia i se datorează în mare parte desfășurarea acestui Simpozion la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a fost unul dintre prietenii cei mai apropiați ai pr. Tocănel, motiv pentru care a evocat personalitatea pr. Tocănel mai ales din perspectiva omeniei sale și stilul său de lucru; a mai vorbit de activitățile sale, dar și de suferințele sale, de așteptările sale, de prietenii săi, de hobby-urile sale etc. Însă, ceea ce însă a fost cel mai evident și predominant în modul de a fi al pr. Tocănel a fost rectitudinea și spiritul gratuității sale, a concluzionat prof. Bucci.

Prof. Tereza Tălmăcel, nepoata pr. Tocănel, și-a început prezentarea părintelui amintindu-și două versuri ale poetului Alexandru Macedonski, pe care acesta nu le-a uitat niciodată: "Doar două cuvinte îmi răsună în minte: unul este «patria», celălalt «mama»". Pr. Tocănel a fost mereu caracterizat de aceste două doruri și nostalgii. Suferința lui cea mai mare a fost cu siguranță faptul că regimul comunist nu i-a permis să vină în țară la înmormântarea mamei sale, care a avut loc la 8 ianuarie 1973. Nostalgia țării sale a fost o suferință constantă și tăcută, iar când dictatura a fost înlăturată părintele s-a întors cu multă bucurie în țară de mai multe ori.

A doua parte a simpozionului s-a încheiat cu expunerea pr. Cristian Dumea, care a vorbit despre "Familia pr. Tocănel: Carmil Tocănel muzician".

Există o adâncă legătură între: evocare, memorie și identitate. Cuvântul "a evoca" înseamnă a aduce în conștiință, a reaminti, a rechema, a redeștepta... ceva sădit în memorie. Prin urmare, evocarea unor modele, ne oferă posibilitatea ca printr-o călătorie în memorie, să fim conduși la o mai vie conștiință a propriei identități. Filozofia ne spune că memoria este facultatea prin intermediul căreia ființele umane stabilesc o conexiune între trecut și prezent. La rândul ei relația dintre trecut și prezent, este foarte importantă deoarece constituie un element fundamental al identității. Așa cum o persoană își poate dezvolta și păstra în timp o identitate personală doar apelând la memorie, tot astfel o comunitate, va reuși să-i mențină identitatea doar prin intermediul memoriei. Prezentul poate fi afirmat prin intermediul continuității cu trecutul, s-au prin ruptura radicală cu acesta, ce conduce inevitabil la uitare. Evocarea, așadar, anulează uitarea, menține vie identitatea, și ne deschide căi spre împlinirea a ceea ce suntem chemați să fim.

Pr. Tocănel este un model de om, frate, preot și profesor, și prin toată viața sa "un protagonist" în sensul dat acestui cuvânt de părintele Lanfranco Serrini în cartea "Mărturisitorii lui Isus înviat" (Testimoni di Gesù Risorto): "Prin protagoniști înțelegem acele figuri carismatice care s-au afirmat lăsând o urmă adâncă în câmpul lor de activitate, ajungând chiar până la eroism, și uneori la martiriu și sfințenie. Sunt instrumentele harului care scot în evidență o anume lucrare și constituie bazele unei înfloriri și a unei recolte. Sunt, într-un fel drojdia care face să dospească tot aluatul..., care se impun atenției, ducând cu ei bogăția dăruirii într-un grad înalt..".

Evenimentul a fost organizat de:
- Academia Istorico Juridică Teologică "Petru Tocănel" în colaborare cu Comitetul Național pentru studiul principiului subsidiarității, fraternității, solidarității și egalității de la Papa Leon al XIII-lea la Constituția Europeană și Academia Juridică "Ultrumque Ius";
- sub patronajul Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sf. Iosif" din România, a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a Liceului "Sf. Francisc de Assisi" din Roman;
- sub înaltul patronaj al Președintelui Republicii Italiene; sub egida Ministerului pentru Bunuri și Activități Culturale - Direcția Generală a Tipăriturilor, Institutelor Culturale și a dreptului de autor din Italia.

Mai multe fotografii puteți vedea pe albumul foto.

* * *

Alte evenimente organizate recent la Institutul Teologic Franciscan din Roman:
- 2 octombrie, ora 17.30: Rugăciunea pentru pace, având tema: "Pelerini ai adevărului, pelerini ai păcii". Participă reprezentanți ai: Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Ortodoxe, Comunității Evreiești din România;
- 3 octombrie, ora 21.00: Celebrarea trecerii sfântului Francisc în casa Tatălui, cunoscută în tradiția franciscană sub denumirea de Transitus Sancti Francisci. Prezidează pr. Jerzy Norel, Vicar General al Ordinului;
- 4 octombrie, ora 10.30: Hirotonire de diaconi. Celebrează PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Pace și bine!

Fr. Virgil Blaj, secretar provincial
 


lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat