Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Omilia PS Petru Gherghel la Liturghia de deschidere a anului academic 2011-2012

"Iată vin, Doamne, ca să fac voința ta!"

Vocația mea este iubirea

Preasfințite,
Sfinția voastră părinte rector Benone Lucaci,
Preacucernici părinți profesori și oaspeți,
Dragi seminariști,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți credincioși,

În sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, maestră a iubirii și învățătoare a Bisericii, în ziua deschiderii noului an academic, un program binecuvântat de pregătire la slujirea iubirii lui Cristos, marele preot, vă spun din inimă, împreună cu Preasfințitul Aurel: Bine ați venit și revenit în casa lui Isus, la școala sa, în Seminar.

Se deschid din nou porțile unui an academic, în drumul vostru de pregătire la sfânta preoție, sub protecția Maicii Sfinte, a sfântului Iosif și a sfintei Tereza. Începem anul nou academic în atmosfera aniversarului înființării Seminarului "Sfântul Iosif" de către episcopul Nicolae Iosif Camilli din anul 1886. O nouă echipă de preoți crescuți în Seminarul nostru de Iași preia mandatul de a conduce și coordona munca de formare și pregătire spirituală și intelectuală a seminariștilor în drumul lor spre sfânta preoție. Avem, așadar, motive de mare bucurie și de sentimente de recunoștință față de providența divină și față de înaintații noștri. Seminarul a fost și rămâne casa în care însuși Isus continuă peste veacuri opera de desăvârșire a viitorilor ucenici și apostoli. Biserica, fidelă misiunii primite, a avut mereu grijă și o face și astăzi deschizând și desăvârșind oaze de trăire în comuniune pentru cei ce au simțit și simt chemarea Domnului la nobila misiune de vestitori ai evangheliei și ai iubirii. Conciliul Vatican II, în care episcopii din întreaga lume s-au întrunit pentru a analiza vocația Bisericii de astăzi, sub conducerea inspirată a marelui papă Ioan al XXIII-lea ca și cea a profundului păstor Paul al VI-lea, a analizat situația Biserici și răspunsul ei la așteptările marelui preot, Cristos, și a arătat încă odată lumii urgența necesității pregătirii noilor apostoli de care lumea are nevoie, în seminarii și case de formare pentru slujire. Același lucru l-a făcut neobositul și marele papă fericitul Ioan Paul al II-lea, care a desfășurat un adevărat maraton, prin întreaga lume și prin nenumărate seminarii, pentru a mobiliza tinerii seminariști să răspundă la așteptările lumii de a avea păstori după inima Domnului. Scrisoarea apostolică postsinodală Pastores dabo vobis este mai mult decât o chemare către întreaga Biserică, este o carta magna a vieții de pregătire pentru slujirea preoțească în zilele noastre. Preluând o asemenea preocupare pentru viitorul Bisericii, papa Benedict al XVI-lea s-a înscris într-un program de mare angajare pentru conștientizarea responsabilității preoțești în încercata lume de astăzi și ne arată cum școala lui Isus continuă în școlile istoriei, în casele de formare ce au apărut de-a lungul veacurilor, în Seminariile Bisericii, adevărate școli ale lui Isus.

Isus continuă să aibă aceeași iubire și astăzi, îndreptându-se spre unii tineri, invitându-i la el acasă cum a făcut-o cu cei doi ucenici care l-au întrebat: "Învățătorule unde locuiești", chemându-i să-l urmeze. "Veniți și vedeți! Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni; vreau să vă numesc prietenii mei, să fiți colaboratorii mei".

Papa Benedict al XVI-lea, nu mult după alegerea sa ca suprem pontif, celebrând întâlnirea mondială a tinerilor la Köln, a voit să-i întâlnească într-un chip deosebit pe seminariști prezenți printre tineri, să le vorbească, să-i asculte, să dialogheze cu ei.

Adresându-li-se în mai multe limbi (germană, engleză, franceză, spaniolă și italiană), le-a spus: "Chemarea la preoție este un moment de har, care ar putea fi definit ca îndrăgostire, sufletul tânărului ce se simte chemat se umple de uimire, care îl face să se întrebe în rugăciune: Doamne, de ce eu?"

Iubirea însă nu cunoaște întrebări, precum "de ce", ea este un dar gratuit la care se răspunde tot cu un dar: dăruirea de sine. Pentru o asemenea dăruire este nevoie de formare, formare care are mai multe dimensiuni, care converg în unitatea persoanei: dimensiunea umană, cea culturală și cea spirituală. Scopul ei profund este de a-l face cunoscut în mod intim pe Dumnezeul care și-a revelat chipul în Isus Cristos. De aceea, este necesar un studiu aprofundat al Sfintei Scripturi, precum și al credinței și vieții Bisericii în care Scriptura sălășluiește drept cuvânt al vieții.

În procesul de formare, spune Sfântul Părinte, un rol esențial îl au formatorii: "Calitatea preotului într-o Biserică particulară depinde în mare măsură de seminar, și, de aceea, de calitatea celor responsabili cu formarea".

În acest sens, Sfântul Părinte i-a invitat pe tineri la rugăciune pentru toți superiorii, profesorii și educatorii din seminarii și din casele de formare.

Vorbindu-le despre seminar, le-a mărturisit: "Anii de seminar sunt un timp al călătoriei, al explorării, dar mai ales al descoperirii lui Cristos. De fapt, doar în măsura în care un tânăr trăiește o experiență personală cu Cristos, poate să înțeleagă cu adevărat voia Domnului și, în consecință, propria vocație. Cu cât îl cunoști mai bine pe Isus, cu atât mai mult te atrage misterul său; cu cât îl întâlnești mai mult, cu atât vrei să îl cauți mai mult. Este o mișcare a spiritului care durează întreaga viață și care găsește în seminar o etapă plină de promisiuni, o adevărată «primăvară» a sa" (Köln, 19.08.2005).

Mai recent, Sfânt Părinte Benedict al XVI-lea a ținut să se adreseze seminariștilor adunați la Madrid, celor peste o mie, în catedrala "Sfânta Maria" de la Almueda și celor se aflau în jurul catedralei. În cadrul sfintei Liturghii, Sfântul Părinte i-a invitat: "Pregătiți-vă să fiți apostoli cu Cristos și asemenea lui Cristos, pentru a fi tovarăși de călătorie și slujitori ai oamenilor. Sunteți în drum spre o țintă sfântă; o viață înrădăcinată în Cristos atrage pe cei care-l caută pe Dumnezeu. Chiar dacă vă disprețuiesc, nu vă lăsați înfricoșați".

Este nevoie "a se configura cu Cristos, a se identifica din ce în ce mai mult cu acela care, pentru noi, s-a făcut servitor, preot și victimă. A se configura cu el este în realitate sarcina pentru care fiecare preot trebuie să-și cheltuiască viața".

Cu această exigență, Sfântul Părinte i-a provocat pe seminariști: "Cereți-i, de aceea, Domnului să vă dea harul de a-l imita în dragoste până la extrem, față de toți, fără a exclude pe cei de departe și pe cei păcătoși, astfel încât, cu ajutorul vostru, să se convertească și să se întoarcă la calea cea dreaptă. Cereți-i să vă învețe să stați foarte aproape de cei infirmi și săraci, cu simplitate și generozitate".

Chemându-i la curaj în drumul lor de pregătire pentru dăruire și sacrificiu, papa le-a spus: "Susținuți de iubirea sa, nu vă lăsați intimidați de un ambient în care se pretinde a-l exclude pe Dumnezeu și în care puterea, posesia sau plăcerea sunt alese drept criterii principale, pe care se sprijină existența. Se poate întâmpla să fiți disprețuiți sau ca unii să vă disprețuiască, cum se obișnuiește să se facă față de cei care tind la ținte mai înalte sau demască idolii în fața cărora astăzi mulți se prostern".

Parcă auzim din nou cuvintele din ziua intronizării ca suprem păstor, cuvinte adresate tuturor, dar mai ales tinerilor din Piața "Sfântul Petru" și din întreaga lume: "Nu vă temeți de Cristos, el nu vă ia nimic el vă dăruiește totul", cu alte cuvinte, dragi seminariști, nu vă pierdeți curajul, susținuți de iubirea sa, nu vă lăsați intimidați de ambientul tulburător și derutant al tentațiilor de tot felul. Fiți tari în credință și curajoși. El are nevoie de noi apostoli înflăcărați de dragoste adevărată și de dăruire.

Este bine să reamintim și să facem referință la ceea ce papa le propunea tinerilor care urmează drumul spre idealul preoțesc: "Încurajați de formatorii voștri, deschideți-vă sufletul la lumina Domnului, pentru a vedea dacă acest drum, care cere îndrăzneală și autenticitate, este cel al vostru, înaintând până la preoție, numai dacă veți fi ferm convinși că Dumnezeu vă cheamă să fiți slujitori ai săi și ferm deciși să-l exercitați, ascultând și urmând dispozițiile Bisericii".

În ambientul marii întâlniri de la Madrid, care propunea tuturor participanților un mare ideal, înrădăcinarea în Cristos, viața seminariștilor, ancorată pe Cristos, va deveni, în mod real, o noutate, atrăgând cu tărie pe cei care cu adevărat îl caută pe Dumnezeu. Toți, dar mai ales seminariștii, sunt chemați să răspândească în lume un entuziasm nou, o nouă evanghelizare care trebuie să înceapă și să se desăvârșească lângă Isus, maestrul iubirii și al mântuirii, în școala sa, în seminar.

Sfințiile voastre părinți profesori,

Cristos, care i-a ales pe apostoli și i-a pregătit pentru marea lor misiune, cu care a schimbat lumea, continuă să lucreze și azi prin aleșii săi, prin noi, prin voi, care am ales și ați fost aleși să-i țineți locul lui Isus în școala din Iași, să le arătați noilor ucenici marea artă a iubirii și strălucirea adevărului.

Nu este ușor și nici simplu, dar modelul celor care l-au înțeles și l-au îndrăgit pe Isus, care au ales să-l vestească tuturor cu darurile și simplitatea lor, este de mare sprijin și încurajare. Apostolii erau pescari, oameni simpli și modești, dar s-au lăsați modelați de iubirea și lumina care au coborât asupra lor, transformându-i și făcându-i capabili să cucerească sufletele. Ei, primii apostoli, au aderat la alegerea și iubirea marelui preot și s-au angajat să contribuie la formarea Bisericii și a noii împărății. Nu singuri, ci cu Spiritul său, pe care a binevoit să-l reverse asupra lor și cu care au aprins în lume focul iubirii dumnezeiești: "Foc am venit să aduc pe pământ și cât aș dori ca el să se aprindă, iată eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor".

Ce lucru minunat. Dumnezeu se încredințează oamenilor, se bazează pe lucrarea lor, îi alege să fie instrumentele sale, să-l reprezinte într-un mister divin al Bisericii sale.

Ce lucru minunat să știm că și noi, slujitorii săi nevrednici, suntem invitați să-l facem cunoscut oamenilor de azi, celor însetați de adevăr și dreptate, de idealuri înalte și de fericire statornică. Ne vorbesc astăzi, la acest ceas sărbătoresc, patronii noștri cerești: sfântul Iosif, purtătorul de grijă al familiei sfinte din Nazaret, mica Tereza a Pruncului Isus din școala iubirii sale, și vrednicii noștri înaintași episcopi: N.I. Camilli, Mihai Robu, Anton Durcovici, Petru Pleșca, ca și devotații rectori și profesori din istoria Seminarului nostru.

Sfinția voastră părinte rector Benone Lucaci, misiunea pe care o preiei astăzi de la pr. Wilhelm Dancă de a duce mai departe cârma acestui Seminar te unește cu seria tuturor acelora care în cei 125 de ani s-au dăruit s-au consumat și au oferit Bisericii și poporului nostru credincios atâți apostoli zeloși și devotați, atâția martori și mărturisitori ai credinței catolice pe aceste meleaguri binecuvântate. Astăzi așezăm în mâinile Sfinției voastre și în mâinile întregii echipe formatoare și academice o misiune nobilă și sfântă ce trebuie dusă mai departe și încredințată celor care vor veni: ștafeta luminii și a iubirii, ștafeta credinței și a adevărului. Vă dorim deplină bucurie și mare curaj în misiunea nobilă ce vă este încredințată.

Îți mulțumim, părinte prof. dr. Wilhelm Dancă, pentru munca primită și îndeplinită cu atâta dăruire în cei zece ani de rectorat, moștenire preluată de la neobositul părintele Alois Bulai și pe care acum o transmiți noului rector, pentru a o purta cu grijă și vrednicie mai departe. Știm că în acest an și în aceste zile celebrezi, împreună cu alți colegi, jubileul de argint, perioadă de slujire în Biserica noastră locală și în fruntea Seminarului. Astăzi îl rugăm pe Dumnezeu să-ți de multă sănătate, generoasă binecuvântare și putere de muncă în misiunea de profesor și de păstor de suflete.

Vă mulțumim, Cucernici părinți profesori și maeștri pentru angajarea Sfințiilor voastre la această lucrare de a-i ajuta pe cei chemați să vestească evanghelia celor care-l caută pe Dumnezeu, însoțindu-i și susținându-i cu iubire și pricepere pe generoșii noștri studenți în drumul lor de pregătire spirituală și intelectuală. Ei au încredere în Sfințiile voastre, vă privesc și vă ascultă cu mare interes și vă susțin cu rugăciunea lor așa cum îi îndeamnă Sfântul Părinte papa Benedict. Avem aici o familie, o casă comună, o adevărată comoară. Cine găsește o comoară, ne spune Isus, vinde tot ce are și o cumpără. Această comoară umple de bucurie toată viața și toată veșnicia.

Vă îmbrățișăm cu dragoste, dragi seminariști și aspiranți la marele vostru ideal, sfânta Preoție. Vă salutăm cu drag și vă încurajăm cu căldură. Cel care vă stă alături e însuși Isus, prietenul și maestrul vostru care nu dezamăgește pe nimeni.

Un gând de prețuire și mulțumire pentru toate persoanele care vă iubesc și vă susțin, pentru surorile din Seminar, pentru persoanele consacrate ce vă stau alături cu slujirea lor zilnică. Îi amintim și pe ceilalți angajați ai Seminarului nostru care se oferă pentru voi. Nu putem să-i uităm pe părinții voștri, pe toți Cucernicii părinți, parohi și vicari, ca și pe bunii și generoșii binefăcători din țară și străinătate, cunoscuți și necunoscuți.

Preamărire lui Dumnezeu Tatăl, care, trimițându-l pe Fiul său în lume, a binevoit să ne facă părtași de demnitatea lui ca preoți ai noului legământ prin Duhul său Sfânt ce lucrează necontenit în noi.

Vrednică cinstire înaintașilor noștri episcopi (N. I. Camilli, Mihai Robu, Anton Durcovici, Petru Pleșca), preoților și profesorilor, pentru moștenirea lăsată și pentru exemplul lor de credință și de slujire.

Iar pentru toți cei de față, pentru Seminarul nostru și tinerii aspiranți la preoție, pentru familiile noastre creștine, binecuvântare cerească și haruri bogate de la marele preot Cristos prin mijlocirea Maicii Sfinte și a protectorilor noștri cerești.

Rămâneți în dragostea mea. Pentru această ne rugăm cu Isus, marele preot, Tatălui ceresc: Ca toți să fie una. Amin.

Seminar, 1 octombrie 2011

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat