Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Vatican Tema Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale 2012

"Tăcere și Cuvânt: drum de evanghelizare": este tema aleasă de papa pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2012, care în mod tradițional se celebrează în duminica dinaintea Rusaliilor. Anul viitor aceasta este la 20 mai. Anunțul a fost însoțit de o notă a Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale.

În sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael, dintre care Sfântul Arhanghel Gabriel este patronul ceresc al telecomunicațiilor între popoare, fiind proclamat la 1 aprilie 1951 de papa Pius al XII-lea, a fost dată publicității tema în șapte limbi diferite aleasă de papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2012. Aceasta este: "Tăcere și Cuvânt: drum de evanghelizare". Anunțarea temei de către Consiliul Pontifical pentru Comunicațiile Sociale este însoțită de o notă explicativă.

Aportul extraordinar al comunicațiilor la viața socială propune în prim plan o valoare care, la prima vedere, s-ar părea de-a dreptul în antiteză cu ea. În fapt, tema tăcerii se află în centrul viitoarei Zile Mondiale a Comunicațiilor Sociale, "Tăcere și Cuvânt: drum de evanghelizare". În gândirea papei Benedict al XVI-lea tăcerea nu este prezentată simplu ca o formă de contrapunere la o societate caracterizată de fluxul constant și imposibil de oprit al comunicației, ci ca un element necesar de integrare.

Într-adevăr, tăcerea tocmai pentru că favorizează dimensiunea discernământului și a aprofundării poate fi văzută ca un prim grad de primire a cuvântului.

Nici un dualism deci, dar dimensiune complementară a două funcții care, în echilibrul lor just, îmbogățesc valoarea comunicației și o fac un element indispensabil în serviciul noii evanghelizări.

Reiese, apoi, cu o anumită evidență dorința Sfântului Părinte de a sintoniza tema viitoarei Zile Mondiale cu celebrarea Sinodului Episcopilor care va avea ca temă tocmai "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine".

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, singura zi mondială stabilită de Conciliul Vatican II (în decretul "Inter mirifica", 1963), este celebrată în multe țări, la recomandarea episcopilor lumii, în duminica dinaintea Rusaliilor. În anul 2012 va în ziua de 20 mai.

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este în mod tradițional publicat cu ocazia comemorării liturgice a Sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor, în ziua de 24 ianuarie.

După Radio Vatican


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat