Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice: "aniversare" în sărăcie și uitare

Nu-i respectăm doar o zi, ci o viață întreagă

În februarie 1991, ONU stabilea ca ziua de 1 octombrie să fie dedicată persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta prin Rezoluția 46/91 cu titlul "Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câștigați".

Azi, la cea de-a 20a celebrare a Zilei Internaționale Dedicate Persoanelor Vârstnice, Caritaș România face apel la reflecție și sinceritate. În ce măsură Principiul Independenței, Principiul Participării, Principiul Independenței, Principiul Integrării și Îngrijirii, Principiul Autorealizării și Principiul Demnității sunt puse în practică pentru bătrânii din România?

Aceste principii subliniază dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiții de locuit și îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieții personale și profesionale, dreptul de a se exprima și a participa în activități sociale după pensionare, precum și accesul la oportunități de învățare adecvate vârstei.

Pentru câți dintre cei 700.000 de pensionari agricultori, cu o pensie medie de 308 lei, și pentru câți dintre cei aproximativ 1 milion de pensionari din sistemul public cu venituri sub 600 lei, conform statisticilor publicate pe situl Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, aceste principii sunt o realitate? Deși majoritatea dintre ei au peste 30 de ani de activitate profesională, pensia le este insuficientă pentru a plăti toate cheltuielile de întreținere și hrană. Foamea, însingurarea, nesiguranța zilei de mâine și lipsă unor fonduri suficiențe care să le asigure un trăi activ și decent îi aduc pe seniorii noștri în situația de a nu putea îndeplini nici acțiuni simple, precum ar fi igiena intimă, gătitul sau curățenia în propriul cămin. Într-un astfel de context, vârstnicii din România ajung, după o viață de muncă, să fie din ce în ce mai mult susținuți prin ajutoare sociale, situație ce duce la regresul bunăstării și liniștii lor.

Situația vârstnicilor din România este din ce în ce mai sumbră și face că aceștia să constituie una dintre categoriile sociale cele mai defavorizate, marginalizată, fără acces la servicii medicale de calitate sau la activități sociale și de grup. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care în România există peste 3 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani, iar până în 2050, este estimat că jumătate din populația României va fi compusă din persoane vârstnice.

1 octombrie trebuie să fie o zi specială nu doar pentru seniorii din întreaga lume, pe care îi sărbătorim la aceastムdată, ci pentru noi toți, cei care ar trebui să le arătăm respect și prețuire pentru eforturile și reușitele de care au dat dovadă de-a lungul timpului.

Caritas România militează pentru schimbarea atitudinii și percepției față de persoană vârstnică și îndeamnă la crearea unei punți de solidaritate între generații.

Confederația Caritas România (www.caritas.org.ro) este o organizație neguvernamentală de tip rețea, creată în 1994 cu scopul de a reprezenta la nivel național și internațional cele 10 organizații Caritas active în România. Caritas în România abordează sistematic și structurat problemele sociale ale comunităților, răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. Programul de îngrijiri la domiciliu este destinat anual unui număr de peste 15.500 de vârstnici din 360 de localități din România. Persoanele asistate sunt vârstnici aflați în imposibilitatea de a se deplasa, cu afecțiuni acute, dar și cu venituri extrem de reduse. În programul de ajutorare a bătrânilor sunt incluse activitățile de grup din centrele de recreere și de competență, dar și activitățile de recuperare medicală.

Confederația Caritas România
Str. Washington nr. 38
RO-011796 București, 63
Telefon/ 021/2304013
Fax 021/2312900
www.caritas.org.ro
Email: caritas@caritas.org.ro


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat