Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălușești: Adminstrarea sacramentului Mirului

Duminică, 25 septembrie 2011, comunitatea romano-catolică din Bălușești a avut parte de un eveniment deosebit: 71 de copii și tineri din parohie și din filiala Recea au dobândit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului. PS Petru Gherghel a fost întâmpinat la intrarea în sat de un grup de zece călăreți. Aceștia l-au condus până în centrul satului unde Preasfințitul era așteptat de părintele paroh, Maricel Medveș, de primarul comunei, de candidații la Mir și de credincioșii comunității din Bălușești. După un scurt discurs al Preasfințitului s-a mers în procesiune spre biserică pentru celebrarea sfintei Liturghii.

Liturghia solemnă a administrării sacramentului Mirului fost celebrată la ora 11.00 la grota din curtea bisericii, grotă închinată sfintei Fecioare Maria. La Liturghie alături de PS Petru Gherghel și de paroh au participat și alți nouă preoți.

În cadrul predicii Preasfințitul a ținut să explice candidaților importanța sacramentului pe care ei urmează să-l primească, iar mai apoi a adresat câteva întrebări candidaților pentru a se asigura că aceștia sunt pregătiți și conștienți de faptul că Mirul reprezintă sacramentul maturității creștine.

După predică a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez și rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, iar apoi cel mai important moment, administrarea sacramentului Mirului de către PS Petru Gherghel prin ungerea cu sfânta crismă. Acest moment a fost urmat de rugăciunea credincioșilor, invocațiile fiind citite de doi dintre tinerii de curând miruiți. La ofertoriu nouă dintre tinerii care au primit Mirul au adus alături de potir, pâine și vin, fructe, flori, o lumânare aprinsă și trei porumbei albi, simboluri ale Duhului Sfânt.

La sfârșitul celebrării, părintele paroh a ținut un scurt discurs în care a mulțumit Preasfințitului pentru prezență, dar și tuturor celor implicați în pregătirea sărbătorii, după care două tinere au recitat o poezie închinată Duhului Sfânt iar un tânăr a mulțumit Preasfințitului în numele tuturor celor miruiți pentru că l-a dăruit pe Duhul Sfânt prin ungerea cu sfânta crismă, și în semn de recunoștință i-a oferit acestuia în dar un rozariu.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și cu procesiunea de la grotă la altarul din biserică în fața căruia s-a făcut o fotografie de grup.

Mai multe fotografii puteți vedea pe albumul foto.

Ionuț Busuioc
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat