Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Seminarul la 125 de ani de la înființare

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a sărbătorit Jubileul de 125 de ani de la înființare, joi, 29 septembrie 2011. În capela institutului, la ora 12.00, a avut loc o oră de rugăciune prin care s-a deschis anul jubiliar al seminarului, iar seara, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 18.30, s-a celebrat o Liturghie de mulțumire pentru acest moment istoric din viața Diecezei de Iași.

Sfânta Liturghie din catedrală a fost celebrată de PS Petru Gherghel alături de PS Aurel Percă și un grup de 34 de preoți. Printre cei prezenți au fost pr. rector Benone Lucaci, preoții care activează la Seminar, preoți de la parohiile din Iași, seminariști, persoane consacrate și credincioși. Celebrarea liturgică a fost animată de Schola Cantorum de la Seminar. Seminariștii au stat în băncile din centrul catedralei înălțând rugăciuni și cântări lui Dumnezeu pentru acest moment istoric.

PS Petru a ținut cuvântul de învățătură și a prezentat pe scurt istoria seminarului. Excelența s-a a subliniat numărul simbolic de seminariști cu care s-a deschis Seminarul: trei. De-a lungul istorie, a continuat Preasfințitul, acest număr s-a rotunjit la peste 600 de tineri, care s-au arătat dornici să slujească la altarul Domnului. La final, PS Gherghel a mulțumit persoanelor consacrate și credincioșilor pentru tot ce au făcut pentru Seminar.

La finalul Liturghiei a avut loc prezentarea cărții 1886 - 29 septembrie - 2011. 125 de ani de la înființarea Seminarului Catolic din Iași a pr. Alois Moraru. Cartea face parte dintr-o colecție dedicată istoriei Seminarului din Iași. Concretizarea acestei cărți a cerut multă muncă și multe sacrificii, scopul ei fiind acela de a permite celor interesați să cunoască etapele prin care a trecut Seminarul din Iași în cei 125 de ani de existență. Cartea a apărut la Editura "Presa Bună" și va putea fi procurată din librăriile catolice din țară.

PS Petru a încheiat celebrarea adresând un cuvânt de mulțumire preoților care se îngrijesc de bunul mers al Seminarului. De asemenea, a mulțumit seminariștilor și i-a încurajat pe seminariști să continue drumul pe care l-au început.

La finalul celebrării liturgice s-a recitat rugăciunea mariană "Îngerul Domnului", apoi s-a intonat cântecul Christus Vincit, după care PS Petru Gherghel a împărțit binecuvântarea finală, în limba latină.

Liturghia a fost transmisă în direct la Radio Maria.

Seminarul are o semnificație aparte pentru toți preoții și seminariștii. Au fost momente frumoase, dar cu siguranță au fost și momente grele. Totuși, Seminarul face parte din istoria noastră și și-a lăsat amprenta asupra tuturor celor care au poposit fie și numai o perioadă aici.

Claudiu Bulai

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat