Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Frații Școlilor Creștine, din România, în sărbătoare

Luna septembrie a anului de grație 2011 este una cu totul specială pentru Familia Lasalliană din România, deoarece sunt aniversate trei evenimente importante din istoria prezenței sale pe plaiurile mioritice. Aceste evenimente sunt:
1. 150 de ani de la venirea Fraților în România. (1861)
2. 20 de ani de la începutul colaborării cu Frații din provincia ARLEP (Spania și Portugalia), colaborare care a făcut posibilă reînceperea activității Fraților în România. (1991)
3. 10 ani de funcționare a Centrului "La Salle", din Pildești (2001)

Ziua aleasă pentru sărbătorirea acestor evenimente la Pildești a fost sâmbătă, 24 septembrie 2011. Programul activităților a început cu o sfântă Liturghie, în frumoasa și măreața biserică parohială din Pildești, prezidată de episcopul de Iași, PS Petru Gherghel. Au concelebrat pr. Fechet Alois, vicar episcopal și responsabilul Oficiului pentru viața consacrată pentru Dieceza de Iași, pr. paroh Jicmon Ioan și alți confrați întru preoție.

Activitățile au continuat la Liceul "La Salle", acestea cuprinzând: alocuțiuni și mesaje din partea: Superiorului General al Fraților Școlilor Creștine Alvaro Rodriguez Echeverria, a consilierului general al regiunii RELEM, Jacques d'Huiteau, a PS Petru Gherghel, a reprezentantei ambasadorului Spaniei, prof. univ. Maria Mendez de Valdivia, agregata Ministerului Educației din Spania pentru România și Republica Moldova, a Fratelui provincial al Europei Centrale Johann Gassner, din Austria, a Fratelui provincial al Spaniei și Portugaliei Jesus Miguel Zamora, a Fratelui Antxon Andueza, secretar general al provinciei ARLEP (Spania și Portugalia) - care a activat în România timp de 16 ani și care a contribuit, în mod decisiv, la apariția și consolidarea Centrului "La Salle", din Pildești, și a reprezentantului Inspectoratului Școlar Județean Neamț, dl. insp. Floroaia Mihai, responsabil cu Învățământul particular și confesional pentru județul Neamț.

Ca semn de recunoștință și de mulțumire, persoanelor care au avut o contribuție deosebită, în cei 10 ani de activitate a Centrului "La Salle", le-au fost înmânate sculpturi omagiale realizate de elevii Centrului de la profilul Fabricarea produselor din lemn.

Programul a continuat cu prezentarea numărului aniversar al revistei Centrului: Școala de la răscruce; cu o retrospectivă fotografică care a cuprins fotografii de epocă, din istoria celor 150 de ani de prezență a Fraților în România, precum și fotografii ale celor două opere educative, Căminul "La Salle" de la Iași și Liceul "La Salle" Pildești, și s-a încheiat cu un scurt dar interesant moment cultural artistic pregătit de elevii Liceului și de unii părinți ai acestora. După încheierea programului cultural-artistic, a urmat o agapă frățească.

Au fost prezenți, alături de cei amintiți anterior, și un grup numeros de foști elevi din cele opt promoții de absolvenți, precum și un grup de foști elevi ai Școlilor arhiepiscopale din București, membrii ai Asociației "Institutul Sf. Ioan de La Salle".

Mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri din țară și din străinătate pentru sprijinul pe care îl oferă operelor noastre educative din România. Domnul să vă răsplătească eforturile și să vă binecuvânteze!

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto.

Fr. Vicențiu Ghiurcă, FSC
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat