Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schineni: Invitație la sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Aducând mulțumire lui Dumnezeu și rugându-se pentru toți binefăcătorii, Parohia Romano-Catolică Schineni invită duminică, 2 octombrie 2011, ora 11.00, la sfânta Liturghie de consacrarea a altarului și sfințire a bisericii cu hramul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

"Dacă Domnul n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc.
Dacă Domnul n-ar păzi cetatea, în zadar ar veghea cel care o păzește." (Ps 127,1)

Pr. paroh Valentin Bulai

* * *

Localitatea din Schineni face parte din comuna Săucești, județul Bacăuș este așezată pe malul drept al Siretului, între pârâul Turbata și Siret, la 11 km depărtare de orașul Bacău.

Satul Schineni a cunoscut de-a lungul timpului, diverse grafii: Schineni, Spinenii, Cârnești, Fărțăști, Mogila, Skineni, Solcanii, Spineny, Șirii.

Localitatea apare menționată pentru prima dată în recensământul rusesc din 1772. Până la reforma administrativă înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza în 1864, satul Schineni a făcut parte din Ocoalele Siretului, Bistriței de Jos, Bistriței și Bistriței de Sus, Peletucii de Sus, Săucești și Șerbești.

În 1906, comuna Spinenii a fost desființată, iar satul Schineni a fost arondat comunelor Șerbești și, mai apoi, Săucești, din care face parte și astăzi.

Catolicii din Schineni au fost semnalați, pentru prima dată, în raportul anonim despre situația bisericilor catolice din Moldova din anul 1776, unde satul apare sub forma Pineno. La acea dată comunitatea era formată din 60 de catolici, care însă nu aveau biserică, ei fiind păstoriți de preotul paroh din Luizi Călugăra. Din anul 1847 până în 1968, când a fost înființată Parohia Schineni, catolicii de aici au fost păstoriți de preoții din Parohia Bacău.

Prima biserică pentru catolicii din Schineni a fost construită din lemn, în 1848, de către moșierul Cristofor Exarhul, aceasta avea hramul Sfinții Apostoli Petru și Paul și a deservit comunitatea până în anul 1947, când a fost dată în folosință cultului actuala biserică, închinată Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Din cauza crizei economice și a celui de-al doilea Război Mondial, construcția acesteia s-a întins pe durata a două decenii (1927-1947). Ctitorul bisericii a fost părintele paroh și decan de Bacău, Iosif Tălmăcel, OFMConv. (1923-1947).

Conform "Cronicii Parohiei Bacău", în perioada interbelică, credincioșii catolici din Schineni participau des la diverse celebrări liturgice (Epifania Domnului, Trupul și Sângele Domnului, Preasfânta Inimă a lui Isus etc.) care se țineau la Bacău, venind la centrul parohial în procesiune, pe jos, în frunte cu dascălul. De menționat că, în aceeași perioadă a existat la Schineni un numeros grup de terțiari franciscani, care erau conduși de părintele paroh de Bacău, Iosif Tălmăcel, el însuși franciscan.

Prin decizia 1984, din 7 aprilie 1968, semnată de episcopul Petru Pleșca și de secretarul Ioan Jicmon a fost înfiițată Parohia Schineni, prin dezmembrarea Parohiei Bacău, la care fusese filială până la acea dată. De asemenea, același document prevedea ca filialele Bogdan Vodă și Peletuci ale Parohiei Bacău să fie arondate parohiei nou-înființată Schineni. Primul paroh a fost părintele Dumitru Adămuț (1968-1973). În anul 1968, la Schineni erau 128 familii catolice, cu 670 de credincioși. În 1993 la Schineni erau 135 de familii, cu 391 credincioși.

Astăzi comunitatea catolică din Schineni este formată din 260 familii, cu 781 credincioși, paroh fiind părintele Bulai Valentin.
 


lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat