Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preotul și familia creștină - cursuri de formare pentru preoți (seria a III-a)

În perioada 19-23 septembrie 2011 s-a desfășurat la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași ultima întâlnire de formare pentru preoți pe tema "Preotul și familia, colaboratori în ogorul Bisericii și martori ai împărăției lui Dumnezeu în lume", organizată de Oficiul pentru Cler, sub directa coordonare a părintelui Eduard Soare, responsabilul acestui oficiu din cadrul Diecezei de Iași. Au participat preoții din promoțiile 2005-2010.

Au fost zile intense marcate de bucuria reîntoarcerii "acasă", în locul formării noastre preoțești, și de bucuria reîntâlnirii cu colegii, profesorii și episcopii noștri. Totodată, a fost și o foarte bună ocazia de a ne simți mai aproape de familia creștină cu toate problemele, dificultățile și bucuriile sale, pentru a descoperi noi moduri de a o sluji cât mai bine în activitatea pastorală pe care o desfășurăm în parohiile diecezei.

Încă din seara primei zile a cursurilor PS Petru Gherghel a surprins, în câteva cuvinte de introducere, motivul care ne-a adunat împreună: "Suntem aici datorită părinților noștri care ne-au dat viață în sânul unei familii și pentru că suntem chemați, ca preoți, să fim în mijlocul familiilor purtători ai acelor valori pe care Cristos a întemeiat instituția sacră a familiei".

Având în vedere faptul că la această ultimă serie de cursuri au fost prezenți preoții cei mai tineri ai Diecezei de Iași, cei care, în marea majoritate, se ocupă în mod direct de catehizarea tinerilor și de formarea lor în vederea primirii sacramentului Căsătoriei, PS Aurel Percă ne-a încurajat spre a împlini această misiune cu multă pasiune și responsabilitate.

Fiecare dintre cele trei zile pline ale cursurilor au răspuns unei întrebări foarte importante. Ziua de marți s-a axat asupra întrebării: De ce preotul trebuie să se implice în susținerea familiei creștine? pr. Ștefan Lupu și pr. Cristinel Fodor au oferit mai multe răspunsuri:

- pentru că preoții au primit preoția ministerială care îi trimite în mijlocul credincioșilor spre a dezvolta în ei preoția comună, baptismală; asta înseamnă a-i forma pe credincioși să rămână "altoiți" în Cristos;

- pentru că Biserica este familia lui Dumnezeu, iar în sânul ei trebuie să domine comuniunea; preotul are misiunea de a veghea asupra acestei conștiințe de apartenență la o familie supranaturală care să se reflecte apoi în relațiile concrete din viața credincioșilor;

- pentru că preotul este cel care administrează in persona Christi sacramentele creștine. El nu se poate opri la o simplă celebrare mecanică a acestora, ci are și misiunea de a-i evangheliza pe credincioși spre o înțelegere cât mai bună a sacramentului pe care urmează să-l primească.

Conferințele prezentate în ziua de miercuri au avut drept scop să răspundă la întrebarea: Cum poate împlini preotul această misiune pe care este chemat să o exercite în slujirea familiei creștine? pr. Eduard Soare și pr. Felician au folosit, în prezentările lor, un termen comun care scoate în evidență și modalitatea cea mai bună pe care o are preotul de a-și împlini această misiune - educare sau formare. Atât familia însăși, cât și comunitatea de credință, respectiv preotul, sunt educatori, formatori prin vocație sacră. Cristos însuși a fost un mare educator. Pornind de la exemplul său, preoții sunt chemați să devină agenți educativi, imitând în activitatea lor calitățile marelui educator Cristos.

Ziua de joi a adus cu sine o altă provocare: În ce condiții trebuie preotul să-și desfășoare această misiune? Pr. Lucian Farcaș a scos în evidență marile transformări la care a fost supusă familia creștină în ultimele decenii, făcând și o paralelă între situația din România și cea din alte zone ale Europei. Pr. Isidor Iacovici, care lucrează de șapte ani în pastorația românilor din Roma, a pus problema emigrației, cu toate problemele cu care se confruntă familiile noastre plecate în străinătate.

În dimineața ultimei zile, pr. Egidiu Condac a vorbit despre implicarea familiei și a comunității creștine în activitățile caritative, prezentând și principalele proiecte derulate de Asociați Caritas din Dieceza de Iași. Au urmat apoi concluziile întâlnirii, iar la ora 12.00 am celebrat o sfântă Liturghie de mulțumire prezidată de PS Petru Gherghel, care a venit însoțit și de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

La Liturghie i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru posibilitatea pe care ne-a oferit-o de a fi împreună pentru câteva zile și de a experimenta frumusețea de a fi o familie. Ne-am rugat și pentru cei care au organizat această întâlnire, pentru posibilitatea pe care ne-au oferit-o de a medita asupra misiunii pe care o avem în slujirea vieții și a familiei creștine.

Pr. Vasile Petrișor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-23 septembrie: Iași: Cursuri de formare pentru preoți - seria a III-a


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat