Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buhonca: Administrarea sacramentului Mirului

Pe o vreme de vară veritabilă, Parohia Buhonca s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare la 17 septembrie 2011, când 37 de copii și tineri l-au primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Mirului. Aceștia, după o minuțioasă pregătire, au făcut ca asupra lor Duhul Sfânt să își reverse cele șapte daruri, semn al statorniciei în credință.

Cu toții, încă dinainte de sfânta Liturghie, l-am așteptat cu multă nerăbdare și emoție pe păstorul diecezei, pentru acest minunat eveniment al satului. După discursul de bun venit al Preasfințitului Petru Gherghel, un grup de "îngerași" au prefațat celebrarea liturgică, cântând "Coboară din cer, o Duhule Sfânt" și îndemnând parcă la o trăire spirituală intensă alături de Duhul Sfânt.

În biserica plină de lume răsunau glasurile credincioșilor, care cântau "Bine-ai venit în mijlocul nostru", pentru prezența păstorului nostru, însoțit de alți 13 preoți. După ce au fost citite lecturile specifice pentru un astfel de moment, după omilia episcopului Petru Gherghel și după un cuvânt legat de importanța sacramentului, rostit de pr. Isidor Mocanu, s-a trecut la punctul principal al celebrării, acela al miruirii candidaților. Episcopul parcă i-a pus pe candidați un pic la încercare, punându-le acestora câteva întrebări din ceea ce au învățat la orele de pregătire pentru sfântul Mir. Fiecare dintre aceștia era vizibil emoționat, atunci când episcopul i-a confirmat cu "pecetea Duhului Sfânt", pecete care i-a maturizat din punct de vedere creștinesc.

Celebrarea unui astfel de eveniment provoacă în inimile tuturor o vie emoție, deoarece este vorba despre un sacrament al Bisericii, dar și bucurie din partea celor care l-au primit, pentru că asupra lor Duhul Sfânt și-a revărsat darurile sale.

Însă acesta nu a fost singurul eveniment important al satului. La 18 septembrie, comunitatea catolică din Buhonca celebrat și hramul bisericii "Înălțarea Sfintei Cruci", cruce care ne conduce pe fiecare dintre noi spre marele scop: împărăția cerului; cruce care nu trebuie să fie subestimată, deoarece ea este confirmare tuturor sacramentelor Bisericii, fiind prezentă la celebrarea fiecăruia dintre aceste sacramente.

A consemnat fr. Mihai Lazăr (Iosefinii lui Murialdo)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Buhonca: Administrarea sacramentului Mirului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat