Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mică: Primiția părintelui Eduard Bucur

"Tu ești preot în veci" - sunt cuvintele sub semnul cărora comunitatea romano-catolică din Parohia Valea Mică a participat, duminică, 18 septembrie 2011, la prima sfântă Liturghie celebrată de părintele Eduard Bucur (fratele Dominic), al cărui tată este născut în acest sat.

Părintele primițiant a fost hirotonit la 2 iulie 2011, în sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei, în bazilica "Sfânta Maria Magdalena" din Vezelay, Franța. Face parte din Congregația "Sfântul Ioan".

Pentru acest eveniment deosebit ne-am pregătit îndelung, așa cum cere învățătura și tradiția Bisericii noastre.

Ceremoniile au fost programate cu începere de la ora unsprezece. Începând cu ora zece mulțimea credincioșilor din Valea Mică și din parohiile învecinate a început să se îndrepte spre frumoasa noastră biserică. Credincioși de toate vârstele, cu fețele radiind de bucurie și purtând straie de sărbătoare pășeau spre altarul Domnului. Printre ei se afla și inimosul grup de copii și tineri stabiliți pentru lecturile sfinte, pentru oferirea darurilor și pentru programul festiv de la sfârșitul Liturghiei. În același timp au sosit și preoții concelebranți: părintele primițiant, părintele Christophe-Marie, superior al Comunității "Sfântul Ioan" din București, părintele predicator Ștefan Vacaru, paroh la Barticești, părintele Fernando, de la Congregația Iubirii Milostive din Barticești, părintele Toth Richard, paroh la Pralea, și părintele Lucian, vicar la Bacău "Sfânta Cruce". Au mai participat și doi frați ai Congregației "Sfântul Ioan", precum și doi studenți teologi aflați în anul pastoral.

Cântările liturgice au fost susținute de corul Parohiei "Sfânta Cruce" din Bacău.

Procesiunea ministranților și a părinților concelebranți a pornit la ora 11 de la casa parohială. În timp ce participanții la procesiune intrau în biserică, corul cânta în mod solemn cântul de sărbătoare "Bine ai venit în mijlocul nostru". A urmat rostirea cuvintelor inițiale ale misei de către părintele primițiant. Cuvântul de bun venit a fost rostit de către parohul comunității, părintele Iosif Agiurgioaei.

A urmat sfânta Liturghie solemnă. La predică, părintele Ștefan Vacaru a insistat asupra valorii inestimabile a chemării preoțești și a sacramentului sfintei Preoții. Rugăciunea credincioșilor a fost rostită de tineri. Oferirea darurilor s-a făcut într-o notă de sărbătoare și mare bucurie. La Împărtășanie a participat un mare număr de credincioși.

După rugăciunea de încheiere, a urmat cuvântul de mulțumire al părintelui primițiant, tot un cuvânt de mulțumire din partea parohului comunității, precum și poeziile și cântările grupului de copii, condus de doamna Jaric, profesoara de religie.

In final corul a intonat cântul solemn "La mulți ani cu sănătate!". A urmat binecuvântarea finală și binecuvântarea de preot nou sfințit, apoi procesiunea concelebranților s-a îndreptat spre casa parohială. Între timp s-a făcut o fotografie comemorativă în fața bisericii.

A urmat agapa frățească de la casa parohială și casa părintească (Ferenț Bucur).

"Omnia ad maiorem Dei gloriam!"

Pr. Iosif Agiurgioaei


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat