Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Inaugurarea noului Centru de Balneologie și Recuperare Medicală

Civilizația Iubirii

Noul Centru de Balneologie și Recuperare medicală, din cadrul Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor", din Barticești, jud. Neamț, a fost sfințit și inaugurat vineri, 16 septembrie 2011, la ora 16.00, în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și a PS Anton Coșa, episcop de Chișinău (Republica Moldova), a numeroși preoți și persoane consacrate, sosite din Moldova și din București. Au luat parte reprezentanți din parlamentul României, autorități civile județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor de sănătate, administrație și poliție, reprezentanți ai presei locale și centrale, furnizori de servicii și echipamente medicale, precum și reprezentanții altor instituții în colaborare cu Fundația Medicală "Speranța Bolnavilor" și Centrul de Balneologie și Recuperare Medicală, credincioși ai comunității locale din Barticești, din comunele vecine și numeroși oaspeți din țară și de peste hotare.

În cuvântul său de inaugurare, pr. Mihai Budău, director al Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor", a subliniat că proiectul centrului medical din Barticești datează încă din anii grei ai comunismului, când preotul Mihai Rotaru, abia ieșit din închisorile comuniste, a dorit să ridice un astfel de centru. S-a sacrificat pentru ideile sale, pe care de altfel nici nu a reușit să le materializeze, din cauza condițiilor bine cunoscute. Dar ideile sunt acelea care fisurează un sistem pentru edificarea binelui, iar cultura și în cadrul acesteia, cultul dețin primatul asupra condițiilor materiale (așa cum a demonstrat fericitul Ioan Paul al II-lea, care a fost, prin întreaga sa activitate, factorul hotărâtor în căderea comunismului). Între anii 1990-1995, părintele Alois Fechet, înfruntând plin de curaj și abnegație inerția, birocrația și frica post-comunistă adânc înrădăcinată în structuri și conștiințe, a dus la îndeplinire visul părintelui Rotaru, edificând clădirea cunoscută generic ca "spitalul din Barticești", la realizarea căreia a fost sprijinit de mulți prieteni din străinătate. "În felul acesta, a continuat pr. Mihai Budău, există de 15 ani în Barticești posibilitatea unor investigații și tratament în aproape toate specialitățile medicale. Medicii care provin fie din centrele universitare de la Iași sau care lucrează la Roman, Bacău și Piatra Neamț își oferă cu multă generozitate și dăruire timpul și priceperea, pentru a veni în sprijinul celor aflați în suferință, conferind și un plus de valoare acestei instituții".

Dacă nu am fi fost de atâtea ori martorii modului miraculos în care lucrează Dumnezeu, am fi tentați să vedem cu ochii, dar să nu credem ce s-a putut realiza într-un timp extrem de scurt: lucrările la Centrul de Balneologie și Recuperare Medicală au început imediat după sărbătoarea Paștelui din 2010, în plină criză financiară, atât la nivel național, cât și la nivelul instituției, iar Centrul s-a înălțat și a fost dotat în întregime din donații de peste hotare și din țară. "Noua clădire - a precizat pr. Mihai Budău - oferă posibilitatea unor tratamente de specialitate pentru o diversitate de boli. Dispune de personal specializat și de aparatură înalt performantă, achiziționată recent, de o piscină cu apă sărată (apa este adusă de la Sărata Băi de lângă Bacău, care are proprietăți terapeutice deosebite) și de 40 de paturi pentru cei care doresc să primească și cazare pentru perioada tratamentului.

În continuare, pr. Mihai Budău a mulțumit episcopilor Diecezei de Iași, PS Petru și PS Aurel, care au crezut în acest proiect și l-au susținut mereu, și, împreună cu PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, au onorat ceremonia de inaugurare, precum și părintelui Adrian Faraoanu, recent numit director adjunct al fundației. Recunoștința tuturor se îndreaptă spre binefăcători: în mod deosebit don Antonio Rossi, "Chiesse dell'Est" din Brescia, care a oferit cea mai mare parte din sumă; d-na Rita Cusan și "Gruppo Missioni" din Concordia-Saggitaria, Dieceza de Pordenone (prezentă la inaugurare cu o delegație), precum și părintelui Peppino Barbesta și "Lavoratori Credenti" din Dieceza de Lodi pentru susținerea materială. Mulțumiri deosebite au fost adresate proiectanților de la A.B.V. Total Proiect SRL, reprezentată de către dl. inginer Mihai Nenov și d-na arhitectă Cristina Iacobescu, doamnei primar al comunei Botești, Angela Boros, și domnului Vasile Pruteanu, președinte al Consiliului Județean Neamț, pentru sprijinul acordat în privința documentației. Aceleași calde mulțumiri au fost adresate domnilor Valerică Frățilă, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, și Dan Morenciu, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, pentru sprijinul acordat pe linie medicală, întregului personal al spitalului Barticești pentru spiritul cald și plin de abnegație în edificarea centrului și susținerea activităților medicale ale acestuia. Un cuvânt special de mulțumire a fost adresat d-lui Andrei Mihai, constructorul centrului, pentru tot sprijinul acordat cu pasiune, cu mult suflet și interes deosebit pentru a face ca totul să fie cât mai frumos.

Dar "istoricul" Noului Centru de Balneologie și Recuperare Medicală din cadrul Fundației Medicale "Speranța Bolnavilor" din Barticești, ar mai putea fi spus și altfel: ideea părintelui Mihai Budău a apărut în urmă cu doi ani, când Sfinția sa participa la pelerinajul bolnavilor la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. "Am simțit că pentru cei care suferă se mai poate face ceva" - relatează Sfinția sa. Era 13 mai 2009, ziua apariției Maicii Domnului la Fatima. Și cum Providența nu cunoaște "întâmplare", nu întâmplător pr. Mihai Budău a ales pentru interiorul noii clădiri culorile atribuite prin tradiție Maicii Domnului - albastru-alb, iar lumina care se filtrează înmiresmată de sfințenie prin ferestrele înalte are nuanța celui mai pur albastru. De fapt, piedicile pe care le-a avut de întâmpinat de-a lungul acestui drum de sacrificiu nu au fost decât umbra care arată că lumina vine exact de "Acolo" de unde trebuie. Maica Domnului, care a dat trup cuvântului lui Dumnezeu, se îndură întotdeauna de cei care o imploră cu inimi curate, dând cuvânt spre vindecare trupurilor lor materiale și trup material ideilor lor, fiindcă (parafrazându-l pe evanghelistul Luca, medicul), ea "le păstrează pe toate în inima ei". De aceea, în fața noului Centru de Balneologie și Recuperare Medicală se află statuia Fecioarei Maria, Regină.

Ziua sfințirii și inaugurării noului centru era blândă, cu soare dulce pe cerul înalt și senin, fără nouri, cu adiere molcomă de vânt ca să ne aducem aminte că întotdeauna Duhului Domnului pogoară asupra celor care i se încredințează cu totul. Iar alături, un castan își resfira candelabrele înflorite a doua oară - semn de toamnă lungă - sau de primăvară, fiindcă proiecte mai sunt, încă multe și bune. Și continuă, din îndurarea lui Dumnezeu și sacrificiul celor aleși. Fiindcă așa și numai așa se construiește civilizația iubirii pe pământul celor vii.

"Deo gratias!" - a încheiat pr. Mihai Budău - "Mulțumim lui Dumnezeu mai mult decât prin cuvinte, prin fapte și prin activitatea noastră".

Dr. Ecaterina Hanganu

* * *

Barticești: Invitație la inaugurarea Centrului de Balneologie și Recuperare Medicală

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 septembrie: Barticești: Inaugurarea noului Centru de Balneologie și Recuperare Medicală


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat