Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Alegerea noii președinții a CCEE

La Tirana între 29 septembrie - 2 octombrie 2011

Alegerea noii președinții a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și Noua Evanghelizare în Bătrânul Continent vor fi în centrul lucrărilor Adunării plenare a Președinților Conferințelor Episcopale din Europa, care se va desfășura pentru prima dată în Albania, la Tirana, între 29 septembrie - 2 octombrie 2011.

După vizita istorică a Fericitului Ioan Paul al II-lea în anul 1993, întâlnirea CCEE va constitui, conform Bisericii locale, evenimentul eclezial cel mai important din acești ultimi ani pentru Albania prin numărul de Cardinali și Episcopi care vor participa la el. Ca o confirmare a importanței pe care o are pentru țară întâlnirea, Președintele Republicii Albania, Bamir Myrteza Topi, a exprimat dorința de a-i întâlnii pe prelații europeni vineri 30 septembrie, iar primul ministru, Sali Ram Berisha, a anunțat că va fi prezent la deschiderea lucrărilor la 29 septembrie.

La a 40-a aniversare a CCEE (1971-2011), dată care va fi celebrată cu o întâlnire la Roma la 22 noiembrie, președinții Conferințelor episcopale din Europa membri ai CCEE vor alege noua Președinție CCEE pentru cinci ani 2011-2016 (de la plenară la plenară). În funcția de Președinte și de cei doi vice-președinți pot fi aleși toți Președinții Conferințelor episcopale care sunt acum în funcție.

În vederea definirii contribuției Conferințelor episcopale din Europa la următorul Sinod al Episcopilor cu tema "Noua Evanghelizare", convocat de Papa Benedict al XVI-lea și în agendă pentru octombrie 2012 în Vatican, CCEE a trimis un chestionar Conferințelor episcopale cu scopul de a aduna și a scoate în evidență idei, situații și propuneri pe tema noii evanghelizări. La Tirana, reflecția asupra temei va fi încredințată lui Jean Luc Moens, fost coordonator al experienței misiunilor citadine din capitalele europene, care va avea misiunea de a sintetiza răspunsurile ajunse în aceste săptămâni la CCEE, și de Mons. Salvatore Fisichella, președinte al dicasterului vatican care se ocupă de noua evanghelizare. În cursul lucrărilor, Episcopii vor afla și rezultatele întâlnirii Secretarilor generali care s-a desfășurat în iunie la Vilnius (Lituania) tocmai pe această temă. Întâlnirea de la Tirana va constitui unica ocazie pentru o lucrare comună pe această temă a tuturor conferințelor episcopale din Europa înainte de Sinodul Episcopilor.

Partea a doua a lucrărilor se va concentra în schimb pe slujirea adusă de CCEE Bisericii din Europa cu prezentarea activităților diferitelor Comisii CCEE: CEEM (Comisia Episcopală Europeană pentru Media); a Comisiei Caritas in veritate (migrații, păstrarea creației, dreptatea și pacea); a Comisiei "Cateheză, școală și universități" și a Serviciului European pentru Vocații (EVS). De asemenea, vor fi prezentate rezultatele celei de-a 11-a întâlniri a președinților Conferințelor episcopale din sud-estul Europei și ale celei de-a 13-a întâlniri a episcopilor Bisericilor catolice de rit oriental.

În cursul întâlnirii va fi propus și discutat calendarul activităților CCEE pentru anul 2012, între care se semnalează: apropiatul Simpozion al episcopilor din Africa și din Europa (Roma, 13-17 februarie 2012) și Congresul despre cateheză (Roma, 7-10 mai 2012). Referitor la activitățile CCEE în domeniul dialogului ecumenic, în afară de dialogul cu Conferința Bisericilor Europene (KEK), va fi prezentat volumul care conține actele celui de-al 2-lea Forum European Catolic-Ortodox (Insula Rodi, Grecia, 18-22 octombrie 2010) despre tema Raporturi Biserică și Stat: perspective istorice și teologice, și va fi decisă delegația catolică ce va lua parte la al 3-lea Forum European Catolic-Ortodox programat la Lisabona, Portugalia, între 4-8 iunie 2012. În cursul întâlnirii vor fi numiți și membrii Comitetului de organizare a celei de-a doua ediții a Zilelor Sociale Europene realizate împreună cu ComECE și prevăzute în anul 2013.

În contextul slujirii adusă de CCEE Bisericii din Europa va fi prezentat Eurocathingo.eu, portalul de Informație Instituțională a Conferințelor episcopale din Europa (online până la sfârșitul anului), și Intranet al CCEE.

O parte a lucrărilor va fi dedicată apoi dialogului cu Instituțiile europene (Uniunea Europeană și Consiliul Europei) prin contribuția Mons. André Dupuy, Nunțiu Apostolic la Uniunea Europeană; Mons. Aldo Giordano, Observator Permanent la Consiliul Europei, și Mons. Piotr Mazurkiewicz, Secretar general al ComECE. Va fi ocazia de a prezenta și activitățile Observatorului cu privire la cazuri de discriminare și intoleranță față de creștinii din Europa.

În cursul întâlnirii, președinții vor primi și câteva scurte comunicări despre recentele călătorii ale Papei Benedict al XVI-lea, îndeosebi: Cardinalul Josip Bozani?, Arhiepiscop de Zagreb și vice-președinte al CCEE va prezenta vizita lui Benedict al XVI-lea în Croația (4-5 iunie); Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela despre Ziua Mondială a Tineretului (Madrid, 16-21 august) și Episcopul de Aachen, Mons. Heinrich Mussinghoff, despre vizita Papei în Germania programată pentru 22-25 septembrie. Va fi ocazia pentru a verifica influențele la nivel local și pentru a reflecta asupra magisteriului pe care Papa l-a împărțit în timpul acestor întâlniri. După aceea, împreună cu Preafericirea Sa Fouad Twal, Patriarh de Ierusalim al Latinilor, vor reflecta despre modul de a-i ajuta pe creștinii din Țara Sfântă.

La Tirana, participanții vor fi informați și despre două următoare întâlniri mondiale care subliniază aspecte cheie ale misiunii Bisericii catolice și care se vor desfășura în Europa: Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova și Președinte al Conferinței episcopale italiene, va prezenta Întâlnirea Mondială a Familiilor (Milano, Italia, 30 mai - 2 iunie 2012) și Cardinalul Sean Bradi, Arhiepiscop de Armagh și Președinte al Conferinței episcopale irlandeze, despre al 50-lea Congres Euharistic Internațional (Dublin, 10-17 iunie 2012).

Zilele vor fi ritmate de momente de rugăciune și de celebrările euharistice. Îndeosebi prelații europeni vor celebra euharistia zilnic în catedrală împreună cu comunitatea locală: joi 29 septembrie la orele 18.30; vineri 30 și sâmbătă 1 octombrie la orele 7.30 și duminică 2 octombrie la orele 11.00.

La întâlnirea Președinților Conferințelor episcopale din Europa vor lua parte și, pentru Sfântul Scaun, Cardinalul Marc Ouellet, Prefect al Congregației pentru Episcopi; Mons. Ramiro Moliner Inglés, Nunțiu Apostolic în Albania și delegați din organisme continentale cum ar fi SECAM (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar) și CELAM (Consejo Episcopal Latinoamericano).

(După Zenit, 16 septembrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat