Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Profesiune solemnă la Institutul Teologic Franciscan

Sâmbătă, 10 septembrie 2011, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a avut loc profesiunea solemnă a 14 frați franciscani conventuali, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de ministrul provincial pr. Emilian Cătălin, alături de care au concelebrat un mare număr de preoți din dieceză, la acest eveniment fiind prezenți de asemenea și numeroși credincioși.

După salutul introductiv al părintelui guardian, Mihai Gal, sfânta Liturghie a continuat cu proclamarea Cuvântului Domnului, după care, într-un prim moment al ritualului profesiunii, a fost făcut apelul candidaților.

A urmat apoi cuvântul de învățătură ținut de părintele provincial, care a subliniat în primul rând ceea ce înseamnă în esență această profesiune solemnă: urmarea lui Cristos prin profesarea pentru toată viața a sfaturilor evanghelice, pentru a duce la perfecțiune în iubire consacrarea baptismală, dăruind întreaga viață pentru totdeauna lui Dumnezeu, în slujirea sa și a oamenilor. Îndemnul principal adresat candidaților a fost acela de a rămâne mereu entuziaști, de a păstra mereu Duhul Domnului și al rugăciunii, așa cum le cerea și le cere sfântul Francisc fraților săi, pentru ca astfel, asemenea mlădițelor care rămân unite cu vița, să aducă roade vrednice de Dumnezeu și să împlinească voința sa.

Cuvântul de învățătură al părintelui provincial a fost urmat de intonarea Litaniei tuturor sfinților, moment în care candidații la profesiune au rămas prosternați, după aceasta având loc ritualul propriu-zis al profesiunii solemne. După întrebările adresate candidaților și rugăciunile consacratoare, fiecare frate în parte, în mâinile părintelui provincial Emilian Cătălin, a făcut vot lui Dumnezeu, de a trăi pentru toată viața în ascultare, fără nimic propriu și în castitate. După acest moment, frații au primit îmbrățișarea fraternă și felicitările pentru intrarea în cadrul marii familii franciscane.

Înainte de binecuvântarea finală, unul dintre frați a adresat un cuvânt de mulțumire în primul rând lui Dumnezeu, iar apoi părinților, fraților, rudelor, prietenilor, formatorilor care i-au însoțit pe acest drum, precum și tuturor acelora care le-au fost alături și care au binevoit să participe la bucuria acestui eveniment atât de important din viața lor.

Frații care au făcut profesiunea solemnă:

  1. fr. Cristian Aiojoaei - Gherăești (NT);

  2. fr. Marius-Cătălin Alistar - Faraoani (BC);

  3. fr. Marcel Balint - Pildești (NT);

  4. fr. Vlad-Bogdan Bejan - Horlești (IS);

  5. fr. Sergiu Bolog - Sagna (NT);

  6. fr. Mihai Dâscă - Gherăești (NT);

  7. fr. Eduard Enășcuț - Traian (NT);

  8. fr. Sergiu-Cătălin Farcaș - Târgu Frumos (IS);

  9. fr. Iulian Ghiuzan - Adjudeni (NT);

  10. fr. Mihăiță Herciu - Văleni (BC);

  11. fr. Iosif Robu - Săbăoani (NT);

  12. fr. Romeo Sumănaru - Luizi-Călugăra (BC);

  13. fr. Marius Ciprian Tomulesei - Piatra Neamț (NT)

  14. fr. Sebastian Vereș - Luizi-Călugăra (BC).

Celebrarea sfintei Liturghii și a profesiunii solemne s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă și cu o fotografie de grup, ca amintire care să marcheze acest moment de sărbătoare din viața acestor tineri, din viața Bisericii și a Provinciei Franciscane din România.

Fr. Cristian Aiojoaei, OMFConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 septembrie: Roman: Profesiune solemnă la Institutul Teologic Franciscan


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat