Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjudeni: Funeraliile pr. Mihai Gal

Pr. Mihai Gal, trecut la cele veșnice luni, 5 septembrie 2011, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 7 septembrie 2011, în Adjudeni, satul său natal.

Aproape 40 de preoți au stat în altar pentru a concelebra sfânta Liturghie. Alături de PS Aurel, care a oficiat celebrarea înmormântării, au stat colegi de-ai părintelui răposat și preoți consăteni. Foarte mulți adjudeneni au umplut biserica, venind să-l conducă pe unul de-al lor. De altfel, mulți dintre ei s-au rugat luni, 5 septembrie, la casa părintească a pr. Mihai înainte ca acesta să plece în casa Tatălui în urma unui cancer generalizat. Lângă sicriu erau tinere îmbrăcate în costume naționale. Coroanele din jurul sicriului, biserica plină și prezența credincioșilor din comunitățile unde a slujit părintele arătau că oamenii l-au iubit.

Procesiunea a pornit din casa parohială la ora 10:30. În biserică, atmosferă de rugăciune și cântare. Fotografia pr. Mihai Gal era în fața sicriului. Preoții au pășit pe lângă sicriu și s-au așezat la locurile lor.

La începutul Liturghiei, PS Aurel Percă a salutat preoții, rudele răposatului, credincioși și a transmis gândul de rugăciune al păstorului diecezei.

La predică, PS Aurel a subliniat că Liturghia ne unește, este jertfa de aducere de mulțumire pentru toate câte le-am primit. A citat psalmul responsorial: "Cred că voi vedea bunătățile Domnului pe pământul celor vii" și a orientat auditoriul spre nădejdea care trebuie să ne-o punem în Domnul. A spus că un preot îi adună pe oameni, îi călăuzește, le poartă un mesaj. A amintit apoi câteva date din biografia părintelui M. Gal, subliniind că, în afara bisericii spirituale, a construit biserici din piatră în care oamenii se bucură acum să se adune. Uneori a fost neînțeles, alteori a trecut prin suferințe, dar a rămas fidel vocației sale. "Celebrarea aceasta, a spus episcopul, poate fi un îndemn de a înainta cu mai multă hotărâre spre cer, trăind fericirile care au fost proclamate în Evanghelie".

La final, pr. Aurel Iștoc, parohul locului, a mărturisit că părintele răposat i-a fost un exemplu. "Mi-l amintesc pe când era la Gherăești: era un om practic, predica simplu, pe înțelesul tuturor... Era ca un exemplu de urmare a chemării. În ciuda faptului că a trebuit să iasă din Seminar, nu s-a descurajat. A lucrat patru ani pe unde a putut, fiind și hamal în port. A păstrat întotdeauna aprinsă dorința că trebuie să ajungă preot... și a ajuns". În biserica din Adjudeni ar fi dorit să mai celebreze o Liturghie și să mulțumească tuturor celor care s-au rugat pentru el. N-a mai apucat.

Mai mulți tineri îmbrăcați în costume naționale au purtat sicriul în biserică și apoi în cimitirul vechi până la cavoul preoților. A fost așezat mai întâi în capelă. Credincioșii au trecut prin fața sicriului s-au rugat și și-au luat rămas bun. După două ore, sicriul fost așezat în locul pregătit. În același cavou așteaptă învierea pr. Dumitru Adămuț, pr. Petru Băcăoanu, pr. Damian Ghiuzan și pr. Eugen Ghiuzan. În cimitir mai sunt înmormântați preoții: Anton Tălmăcel, Mihai Ghiuzan, Alfons Manfredi, Iosif Ghiuzan, Ioan Bogleș.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 septembrie: Adjudeni: Funeraliile pr. Mihai Gal

* * *

A trecut la Domnul pr. Mihai Gal


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat