Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19,
010164 București (RO)
Tel. 021/2015400
Fax 021/3121207
E-mail: birouldepresa@arcb.ro
Nr. 530/7.09.2011

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Cathedral Plaza, construcție ilegală, nefinalizată, între furie și neputință

Comunicatele și ieșirile publice din ultima perioadă ale dezvoltatorului proiectului ilegal Cathedral Plaza dovedesc furia și neputința acestuia. Furie pentru că gigantica înșelătorie numită Cathedral Plaza a fost desființată de instanțele de judecată irevocabil, fără altă posibilitate de atac, iar "combinația" încropită cu primarul sectorului 1, arhitecta șefă a aceluiași sector (exercitând fără drept această funcție) și cu larga oblăduire a unor instituții sau persoane puse în slujba banului, nu a interesului public, nu a reușit. Neputință pentru că, iată, a constatat că nu totul și nu toate sunt de cumpărat, indiferent de "Ofer"-ta și banii puși la bătaie pentru a salva ceea ce nu trebuie salvat: o construcție fără trecut, prezent sau viitor, o fantomă ce nu poate fi intabulată în mod legal, nu poate fi vândută, branșată la utilități, autorizată să funcționeze, o clădire periculoasă prin existența sa ilegală și nepotrivită în Bucureștiul istoric.

Furia și neputința nasc violență, fie și numai verbală, astfel încât beneficiarul acestui proiect ilegal s-a năpustit pe rând asupra Justiției, calificând-o ca inconsecventă, deși singura decizie favorabilă acestuia a fost cea de la Ploiești, anulată ulterior de Curtea de Apel Suceava, apoi asupra Primarului general Sorin Oprescu și, nu în ultimul rând, asupra bucureștenilor, pe care îi amenință că vor plăti ilegalitatea comisă chiar de acest dezvoltator. Adică, el a încălcat legea, iar alții să plătească. Nu suflă nici un cuvânt însă despre declarația notarială prin care s-a angajat să nu solicite despăgubiri de la primarul sectorului 1, acesta anticipând la vremea respectivă (anul 2006, anterior autorizării nelegale) că lucrurile ar putea să ia o întorsătură proastă pentru proiectul ilegal.

Evident că după constatarea emiterii nelegale a autorizației de construire și după validarea acestei decizii de nu mai puțin de 6 ori prin alte decizii irevocabile, nici nu se poate pune problema unei răspunderi a primarului Sorin Oprescu (care nu a dat niciodată vreun act de aprobare privind această construcție ilegală) și cu atât mai puțin a cetățenilor din București. Cel, sau cei, care ar trebui să plătească sunt în realitate alții și anume cei care au comis cu adevărat un abuz în serviciu prin emiterea sau susținerea unui act ilegal: primarul sectorului 1, fosta arhitectă șefă de sector, fostul arhitect al Capitalei, cei doi primari generali anteriori, șeful Inspectoratului teritorial în construcții București, reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență și, nu în ultimul rând, persoanele care au înregistrat ilegal în cartea funciară o construcție fără autorizație valabilă.

Arhiepiscopia Romano-Catolică a formulat de altfel plângeri penale împotriva celor mai importanți jucători din acest meci al fraudei, iar în prezent unele instituții s-au autosesizat și desfășoară anchete proprii privind faptele funcționarilor, dispunând ele însele sesizarea organelor de cercetare penală.

În aceste condiții apare și neputința de a mai cumpăra oamenii și riscul tot mai mare pe care nimeni nu mai vrea să și-l asume: fraudă în folosul societății Millennium Building Development.

Iar dacă primarul general a somat firma Millennium Building Development să desființeze construcția ilegală, o astfel de acțiune este de lăudat, dovedind bărbăție și corectitudine, întrucât o construcție ilegală nu poate să subziste, iar primarul are obligația aducerii la îndeplinire a legii și nu a tolerării încălcării acesteia.

Marota vânturată cu obstinație că primarul general ar discrimina acest dezvoltator este contrazisă chiar de afirmațiile sale, în sensul că are investiții de peste jumătate de miliard de euro în București. Ori, singura investiție cu probleme este cea ilegală: Cathedral Plaza. De asemenea, cealaltă idee fixă, privind neîncrederea investitorilor, este contrazisă de realitatea prezentă. Investițiile există, la alte clădiri nu sunt probleme, infrastructura se dezvoltă. Această politică proastă de atragere a simpatiei prin milă nu poate să păcălească pe nimeni.

Cu toate acestea, sfidarea și încălcarea legii continuă, chiar și în acest moment se desfășoară, pe ascuns, lucrări la clădirea ilegală și pretins finalizată.

Deși avem numeroase înregistrări video și declarații a zeci de persoane care văd zilnic că în interiorul clădirii continuă se se lucreze, în mod ilegal, Inspectoratul teritorial în Construcții București își trimite angajații numai la ore la care pot constata că nu există activitate, iar aceștia nu consemnează niciodată care este stadiul de execuție al lucrărilor pentru a nu exista mărturii scrise și repere concrete între datele la care se efectuează respectivele "controale" și care ar dovedi incontestabil că se lucrează. Probabil că această instituție este, alături de primarul sectorului 1 (care exercită noi acțiuni în justiție, legat fiind de angajamentul de fidelitate asumat odată cu emiterea autorizației nelegale și poate de teamă de a nu fi făcut răspunzător material de prejudiciile aduse), singura care a rămas pe redutele MBD, iar supraviețuitorul adaptat la orice guvern, care conduce aceasta instituție, va răspunde până la urmă pentru protecția dată acestor infractori.

Și pentru că Millennium Building Development nu are de luat bani, ci de dat bani, Arhiepiscopia Romano-Catolică va face demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor de judecată și a daunelor produse în cei 5 ani de procese și va acționa astfel încât cei cu adevărat vinovați să răspundă în fața justiției pământene, înainte de a răspunde și în fața celei divine.

În prezent sunt deja cercetați penal inspectorii Inspectoratului de stat pentru situații de urgență, pentru întocmirea unui proces verbal antedatat și lucrătorii de Carte Funciară, care au intabulat nelegal autorizația anulată. Aviz amatorilor!

Persoane de contact:
- Pr. Ieronim Iacob (tel. 0733/785554; e-mail: prieronim@tiscali.it)
- Pr. Emanuel Dumitru (tel. 0765/364430; e-mail: birouldepresa@arcb.ro)


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat