Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Noi cărți și filme de viață și spiritualitate franciscană

La Accademia di Romania in Roma, a avut loc, joi, 29 septembrie 2011, la orele 18.00, prezentarea publicațiilor în limba româna apărute recent la Editura "Francescana" din Assisi. Editura, în colaborare cu Provincia Franciscană din România, a publicat în cursul anului 2011 o serie de cărți în limba română dedicate vieții și spiritualității Sfântului Francisc din Assisi și Ordinului franciscan: A. Ficău, S. Bejan, Șt. Acatrinei, Assisi. Arta Spiritualitate Istorie, Assisi 2011; Șt. Acatrinei, Scrierile sfântului Francisc și ale sfintei Clara de Assisi, Assisi 2011; A. Iacovelli, Viața sfântului Francisc de Assisi. Mirele Domniței Sărăcia, traducere Șt. Acatrinei, Assisi 2011.

A fost prezentat, de asemenea, în avanpremieră filmul documentar Viața sfântului Francisc. Explicația frescelor pictate de Giotto în Bazilica Superioară din Assisi, Italia (Land Comunicazioni @ 2011), care arată detaliile, viața și minunata experiență a sfântului Francisc în frescele care dau startul marii istorii a picturii italiene, în cele 28 de scene pictate pe pereții Bazilicii Superioare, film documentar ce urmează a fi difuzat în cursul primei săptămâni din octombrie pe postul național de televiziune.

Au luat cuvântul E.S. Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun; pr. dr. Silvestru Bejan, delegat general pentru Ecumenism și Dialog Inter-religios OFMConv.; pr. dr. Ștefan Acatrinei, profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman (România); pr. Andrei Ficău, director Editura "Francescana" din Assisi; pr. Ioan Ciuraru, secretar custodial - Custodia Generale Sacro Convento, Assisi (Italia); Luca Criscenti, regizor film Land Comunicazioni, Roma; dr. Iulian M. Damian, Accademia di Romania in Roma.

Iată câteva fragmente mai semnificative din prezentările invitaților:

E.S. Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun: "Atunci când am spus franciscan, am spus de fapt universal, pentru că sensul acestui cuvânt a devenit de-a lungul istoriei Ordinului și a spiritualității franciscane tocmai acesta de universal; adică adresat tuturor celor care vor să primească mesajul pe care sfântul Francisc la întrupat în persoana sa, și întrupându-l desăvârșit, la oferit lumii întregi ca model și ca o cale de urmat. Acest mesaj nu este altul decât Evanghelia... Nu este altul decât Cuvântului lui Dumnezeu, care, pentru a străluci în persoana umană are nevoie de o receptivitate deplină, iar această receptivitate nu este alta decât smerenia sau humilitas".

Pr. dr. Silvestru Bejan, delegat general pentru Ecumenism și Dialog Inter-religios OFMConv.: "Assisi și sfântul Francisc au fost dintotdeauna o punte de legătură între Italia și România; o punte culturală și eclezială. Numeroase documente atestă că cei mai mari oameni de cultură din România au vizitat orașul medieval Assisi.., au scris despre sfântul Francisc și foarte mulți s-au inspirat din gândirea și spiritualitatea franciscană, care fără îndoială, se poate spune că a intrat în circuitul cultural românesc. Assisi deține un rol central și în mișcarea ecumenică, dar nu numai pentru că din anul 1986 a devenit locul sau scena celor mai mari întâlniri inter-religiose mondiale, ci și pentru că Francisc de Assisi este considerat «sfântul occidental cel mai iubit de creștinii ortodocși» sau «o punte între Orient și Occident». (...) Arta franciscană din bazilică, este o formă de comunicare... un teren bun pentru a stabili un dialog inter-cultural și inter-confesional. Culorile frescelor reflectă infinita frumusețe a lui Dumnezeu, iar omul care nu poate fi insensibil aspectului religios, prin artă este condus către Dumnezeu și către propria-i interioritate".

Manifestarea a fost organizată de Accademia di Romania in Roma, Editura "Francescana" din Assisi, Provincia Franciscană din România, sub patronajul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun.

Frații franciscani, Sacro Convento, Assisi
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat