Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Baia Mare: Lansarea cărții Cred în Biserica una, sfântă, catolică și apostolică

Editura Sapientia a organizat lansarea celei mai recente apariții editoriale Cred în Biserica una, sfântă, catolică și apostolică a cunoscutului autor de spiritualitate, pr. prof. Claudiu Dumea, care activează ca profesor și confesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Evenimentul a avut loc duminică, 25 septembrie 2011, în cadrul sfintei Liturghii celebrată în Parohia Romano-Catolică "Sf. Iosif" din Baia Mare. La acest eveniment au participat autorul cărții, pr. prof. Claudiu Dumea; pr. prof. dr. Ștefan Lupu, director coordonator al Editurii Sapientia a Institutului Teologic din Iași, precum și numeroși credincioși și persoane interesate de cultura religioasă catolică.

Părintele paroh i-a salutat cu amabilitate pe oaspeții veniți de departe la această manifestare a culturii creștine. La prezentarea lucrării au luat cuvântul atât pr. Claudiu Dumea și pr. Ștefan Lupu, cât și pr. Heinrich Ferenc, care a adresat credincioșilor veniți la prezentare câteva cuvinte referitoare la importanta cărții și a lansării ei. Sfinția sa a rostit cuvinte de apreciere la adresa autorului și a lucrării prezentate, cuvinte pe care le redăm în continuare:

"Iubiți credincioși,

Pentru mine, lansarea unei cărți, scrisă de părintele profesor Dumea Claudiu înseamnă nu numai o bucurie dar și o cinste. Ne cunoaștem și suntem prieteni timp de 30 de ani. De multe ori am lucrat împreună în anii grei ai comunismului și nu fără succes.

Fiecare carte scrisă îl reflectă pe autorul cărții, și prin citirea cărții putem constata două lucruri: ce are autorul în cap și ce are autorul în suflet!

Părintele Claudiu a primit harul lui Dumnezeu ca să fie scriitor. Cărțile sale respiră exact ceea ce este el. Mă gândesc la: inteligența sa, la smerenia sa, la puritatea sa, dar mai ales la credința sa nezdruncinată: adică la romano catolicismul, care îl caracterizează. Părintele are o credință profundă, cultivată și are o convingere pe care o pune în fața lumii. O credință care nu cunoaște compromisuri, speculații, conformism. El nu se teme să scrie adevărul. În cărțile sale nu găsim nici un cuvânt în plus sau în minus. Eu de la el am învățat să predic!

Iar acum am în mână o nouă carte a lui: Despre Biserică, care apărut în seria aceea care poartă acest nume: Credo. Avem nevoie de această carte, pentru că asemenea Duhului Sfânt, și Biserica este ceva necunoscut. Unii văd în Biserică clădirea (templu), alții cred că Biserica este papa, episcopii, preoții.

Cele 70 de capitole ale cărții vorbesc despre ceea ce este Biserica în realitate. Tema prelucrată este bogată, convingătoare, transparentă și mai ales documentată. Conține nu numai o experiență personală, dar și o bibliotecă întreagă. Conține revelația! Din această carte vom afla ce este Biserica lui Cristos. Și vom descoperii niște adevăruri nemaipomenite:
- Biserica este prelungirea existenței lui Cristos în lume!
- Biserica este sacramentul lui Cristos, prin care primim toate sacramentele!
- Biserica este poporul lui Dumnezeu!
- Biserica suntem noi, cei botezați!

Vom afla că fără cunoașterea Bisericii nu putem să ajungem la maturitatea credinței. Fără cunoașterea și iubirea Bisericii nu putem fi creștini conștienți. Vom afla că chiar și prin mine Biserica poate să se ridice sau să cadă. Biserica este aceea mamă care prin Cristos ne a născut pentru viață supranaturală, ne crește, ne conduce la mântuire! Biserica este Cristos între noi. Cine o trădează, nu se mântuiește. Cristos da, Biserica nu! - această lozincă care este la modă, nu este altceva decât o blasfemie, erezie.

Cunoașterea acestei cărți ne lipsește ca pâinea caldă. Și cu asta am zis totul.

Părinte drag, vă mulțumim pentru toate cărțile scrise de sfinția voastră! Vă mulțumim pentru acest volum! Vă mulțumim că ați venit la voi și că nu ne ați uitat! Dumnezeu să vă răsplătească, să vă binecuvânteze activitatea și apostolatul făcut prin diferite cărți!"

În încheiere, părintele Claudiu Dumea a mulțumit tuturor celor care au contribuit la lansarea acestei cărți.

Ne amintim că în anii cenușii ai comunismului era o adevărată foame spirituală după un material religios tipărit. Această dorință sinceră de cunoaștere a comorii doctrinale și spirituale a Bisericii Catolice nu a dispărut, iar fiecare carte de spiritualitate și cultură teologică, asemenea unui mozaic armonios de idei, vine să îmbogățească inima și mintea celor interesați. În cadrul acestui deziderat se înscrie și recentul volum scris de pr. prof. Claudiu Dumea, care vine să ofere noi lumini în cunoașterea imaginii Bisericii.

Andrei Dumitrescu

Mai multe fotografii puteți vedea pe albumul foto.
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat