Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Icoana Milostivirii Divine

Operele de artă sunt vii.

Iar izvorul vieții lor este întreit, fiindcă picătura de viață exprimată în operă reflectă întreg universul, el însuși viu, așa cum în boabele de rouă scânteiază întreg soarele dimineții; fiindcă, reflectând în opera sa universul, omul de artă se exprimă și se dăruie pe sine însuși, dar mai presus de toate, fiindcă dincolo de toate și în adâncul a toate se află însuși izvorul vieții, Dumnezeu.

De aceea, așa cum spune Sfântul Părinte1, arta este "poarta deschisă spre infinit" - este "calea frumuseții" spre Dumnezeu. Și mai mult decât atât, arta este mărturia uluitoarei reciprocități om-Dumnezeu în iubire: "Omul se încrede în Dumnezeu, Dumnezeu se încrede în om" (afirma fericitul Ioan Paul al II-lea).

"Isuse, mă încred în Tine" - acesta este mesajul Divinei Milostiviri.

Iar icoana Divinei Milostiviri a fost pictată după indicația lui Isus.

În noaptea de duminică, 22 februarie 1931, Isus i-a apărut sr. Faustina Kowalska2 din Congregația Maicii Domnului a Milostivirii, aflată în mănăstirea din Płock (pe Vistula, în centrul Poloniei) ca "Rege al Divinei Milostiviri", în veșmânt alb, cu două mănunchiuri de raze izvorând din inima sa: "Pictează o icoană potrivit imaginii pe care o vezi, cu inscripția: «Jezu, ufam Tobie»3. Doresc ca această icoană să fie cinstită mai întâi în capela voastră, apoi în lumea întreagă. Promit că sufletul care va cinsti această icoană nu se va pierde. Îi promit, de asemenea, victoria asupra dușmanilor săi încă de aici, de pe pământ și mai ales în ceasul morții. Îl voi apăra eu însumi ca pe propria mea slavă" (vol.I, §47,48)4.

După beatificarea și apoi canonizarea sorei Faustina, Ioan Paul al II-lea a consacrat întreaga lume Divinei Milostiviri, "pentru ca toate sufletele să ia putere și prospețime precum și toate harurile de care au nevoie în greutățile vieții și mai ales în ceasul morții", așa cum se revelase în novena dictată de Isus.

Acum Icoana Divinei Milostiviri luminează peretele de asfințit al catedralei "Sfântul Iosif" din București. În semiîntunericul mistic, șuvoiul de raze pare viu. Corpul însuși al lui Isus apare și dispare în propria sa lumină. Înveșmântat în alb, purtând semnele răstignirii, cu mâna dreaptă binecuvântează, iar mâna stângă atinge pieptul, de unde se revarsă izvorul vieții și al tuturor harurilor - cele două șuvoaie de raze. Chipul, iradiind tulburătoarea frumusețe și bunătate a vieții divine- este acela de pe Giulgiu. Privește drept, ferm și blând, cu nesfârșita viață a dumnezeirii sale în priviri. Scrutând adâncul fiecăruia, ochii săi știu totul și iartă totul, cufundând întreaga lume în oceanul milostivirii sale. Mărturie stă însemnul regalității sale: coroana - care, ca și trupul său fizic, apare și dispare palpitând de viață în lumina sa - e coroana de raze - nu coroana unei regalități omenești și nici aureola, ci coroana de raze, fiindcă numai sfinții au aureola luminii pe care o primesc și o transmit, nu cel care e lumina însăși.

Pictorul a lucrat 12 ani la această icoană - până la moartea sa. Doisprezece ani, ca numărul triburilor lui Israel, ca numărul apostolilor, ca numărul lunilor dintr-un an - pentru că Fiul Dumnezeului lui Israel sfințește întreg pământul prin apostolii săi dar mai presus și dincolo de aceasta, sfințește spațiul tuturor și timpul tuturor în viață și în moarte, cu binecuvântarea sa divină.

Este icoana pictată de Stefan Rostworowski.

A fost dăruită României de fiul pictorului, pr. Tadeusz Rostworowski, SJ. La rândul său părintele Tadeusz a dăruit României 16 ani din viața sa de credință și, fiindcă "întreg pământul este casa iezuiților5" era firesc să fie aici, în casă, aprinsă mereu lumina dumnezeirii în uluitoarea sa reciprocitate.

Fiindcă unde poate fi mai caldă și mai luminoasă binecuvântarea Milostivirii Divine decât acasă - în "Grădina Maicii Domnului"? Iar când la altar cuvântul se face mereu și mereu trup pentru viața fiecăruia - din întunericul mistic unde se află, icoana pictată de Stefan Rostworowski pulsează de viață, iradiind iubirea mai presus de fire. Fiindcă "Milostivire" este celălalt nume al iubirii - și este infinită, după cum infinită e însăși iubirea lui Dumnezeu.

Iar arta este poarta deschisă spre infinitul iubirii.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 În audiența generală de miercuri, 31 august 2011.
2 Sr. Faustina Kowalska a fost beatificată de către papa Ioan Paul al II-lea la 18 aprilie 1993 și canonizată la 30 aprilie 2000, de același papă.
3 "Isuse, mă încred în tine".
4 Sfânta Faustina Kowalska, Mic Jurnal. Milostivirea lui Dumnezeu în sufletul meu", Ed. ARCB, București, 2008, traducere de pr. prof. Tadeusz Rostworowski, SJ.
5 Cuvintele sfântului Ignațiu de Loyola.


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat