Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frații Școlilor Creștine la ceas aniversar

Luna septembrie are în fiecare an o semnificație aparte pentru membrii familiei lasalliene: frați, profesori, elevi și părinți, deoarece reprezintă începutul unui nou an școlar. Anul acesta, alături de reînceperea unui nou curs școlar, aniversăm trei evenimente importante din istoria prezenței Fraților în România.

Primul eveniment aniversat este sosirea fraților, în România, în anul 1861. La chemarea episcopului Angelo Parsi, un număr de patru frați soseau, de la Viena, la București, fiindu-le încredințată conducerea Școlii primare de băieți "Sfântul Andrei".

Au trecut 150 de ani de la acel moment. În acest lung răstimp, activitățile fraților au fost influențate și condiționate de evenimentele politice, sociale, culturale și religioase care au caracterizat societatea românească, în această perioadă.

Din punct de vedere cronologic pot fi distinse patru etape ale prezenței și activității fraților în România: prima etapă cuprinsă între anii 1861și 1871, a doua etapă cuprinsă între anii 1898 și 1948, a treia etapă cuprinsă între anii 1948 și 1989 și a patra care a început în anul 1990 și continuă să dureze și astăzi.

Prima etapă a fost scurtă, durând 10 ani. A doua etapă a început în luna august a anului 1898. Frații - Bruderii - cum erau cunoscuți, în număr de 12, la chemarea episcopului de București, Mons. Xaveriu Hornstein, revin în România. Urmează, până în anul 1948, o perioadă de 50 de ani, în care Frații vor activa cu mult zel și dăruire în educarea umană și creștină a tinerilor și a copiilor. În afară de București, Frații au mai activat la Craiova, Oradea, Satu-Mare, Brăila și Blaj.

Perioada interbelică, cu schimbările și reformele majore pe care le-a adus, a fost una înfloritoare. Numărul elevilor, care a crescut constant, școlile, care primiseră "dreptul de publicitate", prin care le erau recunoscute examenele și certificatele școlare, precum și numărul îmbucurător al fraților români, absolvenți ai Școlilor normale sau ai diferitelor facultăți de stat, constituiau tot atâtea motive de speranță într-un viitor care nu prevestea nimic din ceea ce avea să urmeze.

A treia etapă, cuprinsă între anii 1948 și 1989, a fost una plină de suferință și grele încercări. Instalarea și consolidarea comunismului, în România, după 1945, respectiv 1948, a îngreunat mult activitățile fraților, până la încetarea totală a acestora. Prin decretul 810 din 1949, Congregația Frații Școlilor Creștine, alături de alte ordine și congregații religioase, a fost desființată, iar activitățile membrilor ei interzise. Majoritatea fraților au fost arestați, aruncați în închisoare sau obligați la muncă silnică și domiciliu obligatoriu. Nici după amnistia din anul 1964, frații nu au putut să-și reorganizeze viața în comunitate, fiecare fiind nevoit să-și organizeze viața și să se adapteze la noua situație pe cont propriu.

Un număr de șase frați au supraviețuit condițiilor vitrege ale regimului comunist, schimbările survenite în anul 1989 oferindu-le posibilitatea unui nou început. Aceștia au fost: fr. Augustin Cicu, fr. Atanasie Motica, fr. Marcelin Magui, fr. Damian Bakos, fr. Iustin Nohai și fr. Tiberiu Rața.

Cu anul 1990 începe etapa a patra care durează până astăzi. Cu ajutorul fraților din Provincia ARLEP (Spania și Portugalia), care au sosit în România, în luna septembrie a anului 1991, anul acesta împlinindu-se 20 de ani, - fapt care constituie al doilea eveniment pe care îl aniversăm - se nășteau noi speranțe și apăreau noi perspective de reîncepere a activității fraților și a congregației în România. Datorită susținerii și încurajărilor primite din partea Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, căruia îi suntem recunoscători și îi mulțumim, frații și-au reînceput activitatea în slujba educării copiilor și a tinerilor, în special a celor mai nevoiași.

După reluarea activităților, în anul 1991, frații au activat și la Oradea, până în anul 2000, unde au ajutat la consolidarea Institutului Teologic Greco-Catolic, din localitate.

La ora actuală, Congregația Frații Școlilor Creștine are în Dieceza de Iași două comunități, cu două opere social-educative, una în localitatea Pildești, din județul Neamț, și alta în orașul Iași.

Centrul social-educativ din Pildești și-a deschis porțile începând cu anul școlar 2001-2002, anul acesta sărbătorind 10 ani de funcționare. Acesta este al treilea eveniment pe care îl aniversăm. Pe parcursul celor 10 ani de activitate, Centrul social-educativ a cunoscut mai multe schimbări, adaptându-se reformelor inițiate de reprezentanții Ministerului Educației Naționale. Astfel, de la Școala profesională "La Salle" și "Școala de Arte și Meserii", din anul 2009, Centrul social-educativ este cunoscut sub numele de Liceul "La Salle" pregătind viitori specialiști în domeniul Construcții, instalații și lucrări publice, precum și cel al Electronicii și Automatizării. De pe băncile Școlii "La Salle" au ieșit opt generații de elevi, aproximativ 300 de absolvenți, care s-au integrat în câmpul muncii, în funcție de meseria învățată și de cunoștințele și deprinderile însușite specifice domeniilor în care aceștia s-au pregătit: fabricarea produselor din lemn, construcții, instalații și lucrări publice, precum și industria textilă și de pielărie.

La Iași, a fost inaugurat, în anul 2003, sediul central al Fraților Școlilor Creștine din România. Aici funcționează și un centru de plasament, "Căminul "La Salle", care adăpostește 16 copii și tineri provenind din familii aflate în dificultate.

Bunăvoința numeroșilor binefăcători din țară și din străinătate face posibilă continuarea muncii de evanghelizare a tinerilor și a copiilor, în special a celor mai nevoiași, prin intermediul educației.

Sfântul Ioan de La Salle și cei peste 80 de frați sfinți și fericiți să mijlocească de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie pentru a lucra cu mai multă râvnă la educarea copiilor și a tinerilor care ne sunt încredințați! Cu acest prilej special implorăm, de asemenea, de la Dumnezeu, stăpânul secerișului, să trimită lucrători în secerișul său, în opera de educare umană și creștină a copiilor și tinerilor nevoiași.

Fr. Vincențiu Ghiurcă, FSC


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat