Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna septembrie 2011

Un instantaneu fotografic de la Madrid, cu delegația Diecezei de Iași, condusă de PS Aurel Percă, este imaginea de pe coperta numărului 9 (261) al celui de-al XXII an, din seria nouă a revistei "Lumina creștinului".

Articolul de deschidere, semnat de pr. Cornel Cadar, este intitulat "Mărturisiți credința. Nu vă rușinați de Domnul", titlul fiind un citat din discursul papei Benedict al XVI-lea ținut la Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului. Evenimentul, care a avut loc în perioada 16-21 august la Madrid, este prezentat pe larg în acest articol în a cărui încheiere este prezentat un alt fragment din discursul papei: "Credința creștină nu este numai a crede în adevăruri, ci este înainte de toate o relație personală cu Isus Cristos". Aceluiași eveniment îi sunt dedicate și articolele "Experiență de credință", din cadrul rubricii "Actualitatea", precum și cel semnat de Ana Maria Doboș și intitulat "Pelerini spre Madrid" (I).

Evenimentul central al verii în viața locală a Bisericii, pelerinajul de la Cacica din perioada 13-15 august, este prezentat pe larg în articolul semnat de Sergiu Gabor. Și anul acesta, la sanctuarul marian de la Cacica au fost mii de pelerini, veniți din toate colțurile țării, precum și din străinătate, pentru a se ruga Sfintei Fecioare Maria în marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Alte trei evenimente petrecute în luna august în viața locală a Bisericii sunt prezentate în paginile revistei. Astfel, pr. Ionel Roșu semnează articolul "Sfințire de biserică - Sărata Băi", eveniment care a avut loc în sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos (6 august). Cu acest prilej, PS Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica "Sfânta Fecioară Maria de Fatima" din localitatea Sărata Băi. La rândul său, Janina Bivol prezintă evenimentul petrecut la 13 august la Bulai-Moara, prilejuit de sfințirea de către PS Petru Gherghel a noii case parohiale și a unei statui a Maicii Domnului. Fr. Vincențiu Ghiurcă, FSC, semnează articolul "Frații Școlilor Creștine la ceas aniversar", prilejuit de jubileul de 150 de ani de prezență a fraților în România.

O reușită arheologică de senzație - redescoperirea în Turcia a mormântului apostolului Filip constituie și subiectul amplului articol semnat de pr. Cornel Cadar. La această descoperire a contribuit o echipă internațională de circa 75 de arheologi, iar mormântul apostolului a fost identificat sub dărâmăturile unei biserici.

Actualitatea vieții misionare a Bisericii locale este subiectul a trei articole. Astfel, Ovidiu Bișog semnează articolele "Trei călugărițe în Rusia" și "Catolicii din Rusia", dedicate prezenței la Moscova a trei surori din Congregația "Surorile Oblate Asumpționiste", originare din Dieceza de Iași, iar pr. Petru Tamaș semnează articolul "Educație pentru Kenya", prilejuit de spectacolul cu același titlu care a avut loc la Iași și Bacău în luna iulie.

Recomandăm, de asemenea, articolele: Anul Maximilian Kolbe, în cadrul rubricii "Mesajul sfinților" și realizat de redacția centrală a Radio Vatican, "Sanctuarul marian de la Mariazell" din cadrul rubricii "Sanctuare", semnat de pr. Iosif Dorcu, "Mărturie din infern", din cadrul rubricii "Pentru familii", semnat de pr. Felician Tiba, "Iubirea, unica forță ce schimbă inima omului", din cadrul rubricii "Pentru tineri", semnat de pr. Felix Roca, "Distorsiuni" din cadrul rubricii "Tablete spirituale" semnat de pr. Cristian Chinez, "Alimentația în prevenirea cancerului" la rubrica "În apărarea sănătății", semnat de dr. Lucia Amza, episodul VIII al serialului "Apostolul iubirii" și "Mesaj terezian", semnate de pr. Anton Despinescu.

Revista conține și rubricile consacrate, "Pentru copii", "Așa răspund copiii", "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și rebus și criptograma, coperta ultimă fiind ilustrată cu fotografii recente din viața Diecezei de Iași.

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat