Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Elveția - note de călătorie (II)

Am continuat vizita prin Lugano. Nu departe de sanctuarul dedicat Inimii lui Isus se află biserica "Sfântul Rocco", consacrată în anul 1596. Interesantă istoria construcției acestei biserici, precum și viața sfântului căruia îi este dedicată.

Biserica a fost construită pe locul altei biserici din anul 1349, care era dedicată sfântului Biagio. Cu ocazia unei epidemii de ciumă, care a avut loc între 1512 și 1527, cetățenii din Lugano au cerut ca, pe locul ocupat un timp de castelul ducelui de Lugano, să fie construită o capelă dedicată lui Rocco, sfântul din Montpellier, cunoscut ca un apărător împotriva bolii. Cererea a fost reînnoită în anul 1528, când o nouă epidemie a lovit orașul. La 3 noiembrie același an, mulți s-au adunat în Piața Mare, actuala Piața Reformei, unde Battista Somazzi a reamintit dorința oamenilor de a construi o biserică. La 31 decembrie, Consiliul general al orașului a aprobat cererea și o parte din banii necesari. În anul următor, muncitorii au abandonat lucrul de teamă să nu se contamineze cu boala care între timp se răspândise și mai mult. Edificiul a reușit să fie terminat abia la finalul acelui secol, după câteva întreruperi. Dorința de a avea o biserică era împlinită. Aceasta putea să slujească în timpul epidemiilor de ciumă și ca lazaret.

Pe zidul din fațadă citim un an scris cu litere latine, 1810, probabil anul în care biserica a fost renovată.

În interior, pe o parte și pe alta a pereților sunt picturi care descriu viața sfântului Rocco. Văd bolnavi de care Rocco se îngrijește, îl descopăr alături de un câine care îi aduce de mâncare. Înțeleg câte ceva din viața sfântului Rocco, dar cele văzute mă fac să studiez mai mult viața lui.

Sfântul Rocco este pomenit în calendarul roman la 16 august. Tradițional, anii vieții lui Rocco se notează a fi între 1295 și 1327. Grație multor studii făcute asupra biografiei sale s-au delineat câteva date mai sigure.

S-a născut la Montpellier (Franța) între 1345 și 1350. Părinții Jean și Libère De La Croix erau exemple de virtute. Deși bogați, erau dedicați operelor de caritate. Conform tradiției, Rocco s-a născut cu o cruce gravată pe piept. În jurul vârstei de 20 de ani i-a pierdut pe amândoi părinții. S-a hotărât să-l urmeze pe Cristos până la capăt. A vândut toate bunurile și a intrat în rândul terțiarilor franciscani. A îmbrăcat haina de pelerin, dorind să meargă la Roma la mormintele sfinților Petru și Paul. Restul vieții lui se desfășoară în Italia. În iulie 1367 a ajuns la Acquapendente, un orășel din provincia Viterbo. Aici a cerut să intre în spital pentru a sluji bolnavilor de ciumă. A săvârșit primele vindecări miraculoase. A plecat spre Roma, dar s-a oprit în mai multe locuri unde era epidemie de ciumă: Emilia Romagna, Cesena A ajuns la Roma între 1367 și începutul lui 1368, unde l-a vindecat de ciumă pe un cardinal însemnându-l pe frunte cu semnul sfintei cruci. Cardinalul l-a prezentat pe Rocco papei. În 1370 sau 1371 a plecat din Roma. Mulți spun că s-a oprit la Rimini, Forlì, Cesena, Parma, Bologna. Sigur este că în iulie 1371 era la Piacenza, slujind într-un spital. Într-o zi descoperă la un picior că a contractat ciuma. S-a retras într-o colibă din pădure aproape de râul Trebbia. Aici un câine îi lingea rănile și îi aducea în fiecare zi câte o bucată pâine până ce stăpânul câinelui (nobilul Gottardo Pollastrelli) l-a descoperit și l-a luat, oferindu-i adăpost. Se vindecă și își reia drumul spre patrie. Câteva tradiții rețin că a murit la Montpellier sau la Angera pe Lago Maggiore. Este sigur însă că pe drumul de întoarcere a fost arestat, fiind suspectat că este spion. Interogat de guvernator la Voghera, răspunde că este "un umil slujitor al lui Isus Cristos". Este aruncat în închisoare unde petrece cinci ani. Când moartea era aproape, cere să i se aducă un preot. S-au verificat câteva evenimente miraculoase, dar, când ușa celulei a fost deschisă, Rocco era deja mort. Era 16 august într-an din perioada 1376-1379. Nu avea mai mult de 32 de ani. Fiind descoperit cine era, este înmormântat cu onoruri. La mormântul său a început să înflorească cultul față de tânărul Rocco, pelerinul din Montpellier, prietenul celor din urmă, al bolnavilor de ciumă, al săracilor. La biserica "Sfântul Rocco" din Roma se păstrează brațul său drept, iar la Veneția trupul său. În anul 1584, papa Gregore al XIII-lea a înscris numele Rocco în lista sfinților.

(va continua)

Pr. Cornel Cadar

* * *

Elveția - note de călătorie (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-30 august: Elveția - note de călătorie (II)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat