Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Elveția - note de călătorie (I)

În perioada 23-30 august 2011, împreună cu pr. Gabriel Bucur și pr. Felix-Marius Roca am fost oaspeții surorilor din Institutul secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", care își au centrul în Lugano (Elveția). Am avut ocazia în aceste zile să cunoaștem mai mult spiritualitatea terezinelor, dar și să intrăm în contact cu istoria și cultura locurilor.

Am plecat luni, 22 august din Câmpulung Moldovenesc. Am poposit mai întâi în Ungaria, în Parohia Szentes, condusă de un preot care se trage din România. Este vorba de pr. Valentin Bejan din Cleja (jud. Bacău), un preot deschis și plin de bucurie. Sfinția sa ne-a explicat cum din șase parohii s-a făcut una singură din lipsă de preoți. Se resimte trecerea oamenilor prin comunism. În zonă a fost un puternic focar al comunismului. Oamenii au încetat să mai vină la biserică din teamă. Cu eforturi, preoții încearcă acum să-i îndrepte spre Dumnezeu și spre Liturghie.

În Lugano, la centrul surorilor terezine, am ajuns în seara zilei de marți, 23 august. Șederea aici a fost o experiență deosebită. Am fost copleșiți de generozitatea și căldura cu care am fost primiți de surori. Ospitalitatea sr. Maria-Tereza Candian, superioara generală a institutului, ne-a impresionat. Mereu bucuroasă, senină, cu zâmbetul pe buze, mă întreb dacă sora a fost vreodată necăjită. Ne-am rugat și am stat de vorbă.

Casa în care am stat este de fapt un fost sediu al episcopului, devenit apoi seminar. Odinioară au stat și au învățat aici seminariștii diecezei. În capela unde s-au rugat ei, am celebrat sfânta Liturghie. Acum în mare parte a casei locuiesc tineri care își fac studiile în Lugano. Restul este rezervată celor cinci-șase surori care lucrează aici. Capela și sala de conferințe sunt folosite de surori când au zile de reculegere și pentru rugăciune.

În aceeași seară, în care am ajuns, am ieșit să facem câțiva pași pe malul lacului. Vedem orașul luminat noaptea. La stânga impresionează Muntele Brè, la dreapta Muntele San Salvatore. Lugano este cel mai mare oraș din cantonul Ticino (sud-estul Elveției), în apropiere de granița cu Italia. Este al treilea centru financiar, bancar și de afaceri din Elveția. În partea de sud-est este lacul cu același nume, pe malul căruia ne aflam noi.

În zilele cât am stat în centrul surorilor terezine am ascultat cu interes istoria Institutului secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Sr. Maria-Tereza din anul 2003 este pentru a treia oară directoare a institutului (1978-1985, 1991-1997). Pe când avea 20 de ani a simțit dorința de a-și dedica viața lui Cristos. A întâlnit institutul și a întrevăzut răspunsul la aspirațiile ei. Consideră vocația sa ca un adevărat dar al lui Dumnezeu. Ea ne-a reamintit ce este un institut secular: "O formă de viață consacrată în care credincioșii se consacră lui Dumnezeu prin trăirea voturilor de castitate, sărăcie și ascultare. Nu au o haină specifică și nu duc viață de obște, așa cum fac călugării, dar, trăind în lume, încearcă să dea mărturie despre Cristos".

Institutele seculare au fost recunoscute în anul 1947 de papa Pius al XII-lea. În România sunt 130 de surori terezine, dintre care 65 cu voturi. Din Moldova (Iași, Bacău, Roman, Onești, Huși, Piatra-Neamț, Focșani, Butea, Suceava) sunt cele mai multe. Sora superioară, începând cu anul 1996, a fost de foarte multe ori în România. Cunoaște pe nume pe fiecare dintre surori. Prezența institutului în România se datorează și pr. George Paștiu, un preot român originar din Transilvania care lucrează în zona Lugano. Sfinția sa le-a încurajat pe surori, care doreau să meargă în Polonia, să vin mai întâi în țara sa. Mons. Aurelio Bacciarini și Maria Motta au înființat institutul la 21 ianuarie 1926. Sr. Maria Motta a fost directoarea institutului din anul 1926 până la 21 octombrie 1948, data când a trecut la Domnul. Având ca deviză "Slujirea lui Cristos și a Bisericii", surorile încearcă să urmeze modelul sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana institutului.

La 6 decembrie 2006, Institutul a sărbătorit 80 de ani. Un gând al fondatorului le stă surorilor și astăzi la inimă: "Fără îndoială, este frumos idealul celor care se consacră lui Dumnezeu în mănăstiri. Dar este frumos și idealul acelor tinere care, sprijinite de puterea detașării și de vocație, se așază chiar în inima lumii pe cale de a deveni păgână, pentru a se lupta corp la corp, pentru a pune pretutindeni însemnele lui Isus Cristos și ale împărăției sale".

Sora Maria-Tereza ne spune că neapărat să vizităm mormântul fondatorului. O facem a doua zi.

În dimineața zilei de 24 august, am pornit să vedem împrejurimile. Fascinează parcurile cu flori, măslini, palmieri, cedri, copaci de camfor, pini mexicani, eucalipți etc. Trecem prin Parco Civico și admirăm florile. Înainte de a intra în parc întâlnim statuia lui Guglielmo Tell, eroul lor național, sculptată de Vincenzo Vela în anul 1856, restaurată și așezată în acest loc la 21 iulie 2003. În mâna dreaptă îndreptată în sus, Tell ține două săgeți. Arbaleta o ține în mâna cealaltă în lateral.

Sanctuarul "Preasfânta Inimă a lui Isus" este legat de terezine. În cripta de la subsol se află înmormântat fondatorul lor: Aurelio Bacciarini (8 noiembrie 1873 - 27 iunie 1935), care a fost episcop de Lugano între anii 1917 și 1935. S-a născut la Lavertezzo. A fost hirotonit preot la 12 iunie 1897 la Lugano. La 8 octombrie 1906 a intrat la Slujitorii Carității la Como, la care devine superior general la 12 noiembrie 1915, succesor al lui Don Luiggi Guanella. A fost consacrat episcop la 21 ianuarie 1917 la Roma. În ajunul sărbătorii Inimii lui Isus a murit în faimă de sfințenie la Lugano. La 11 aprilie 1937, rămășițele pământești i-au fost transferate din cimitir în cripta sanctuarului diecezan "Sfânta Inimă a lui Isus". Păstrăm un moment de reculegere și ne rugăm.

Pe o placă de marmură este notat că sanctuarul dedicat Inimii lui Isus a început să fie construit în anul 1922. A fost binecuvântat la 6 noiembrie 1927 de Mons. Aurelio Bacciarini și sfințit la 25 iunie 1937 de episcopul Angelo Jemlini. Admirăm picturile care toate exprimă același gând: iubirea lui Dumnezeu pentru oameni revărsată prin Isus Cristos.

(va continua)

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-30 august: Elveția - note de călătorie (I)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat