Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Conferință despre Milostivirea divină și Ioan Paul al II-lea

Arhidieceza Romano-Catolică de București, prin Academia Teologică "Anton Durcovici", a organizat, la 30 august 2011, începând cu ora 16.30, conferința "Fericitul Ioan Paul al II-lea, apostol al Milostivirii Divine și enciclica «Dives in Misericordia»", la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București, în aula "Auditorium Maximum" de la etajul IV. Au fost invitați: pr. prof. univ. dr. Jan Michniak (Cracovia), pr. prof. univ. dr. Tadeusz Rostworowski, SJ (Cracovia) și conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu (Iași).

Sub titlul "Milostivirea lui Dumnezeu în învățăturile fericitului Ioan Paul al II-lea", pr. Jan Michniak a prezentat "Misterul milostivirii Dumnezeiești în revelație", "Proclamarea milostivirii Lui Dumnezeu" (Laudele aduse Dumnezeului Milostivirii, Înfăptuirea milostivirii, Rugăciunea pentru milostivire) și "A încredința lumea Milostivirii Dumnezeiești". "În fața îndepărtării omului de Dumnezeu, până la a deveni incapabil să pronunțe cuvântul «milostivire» și să se deschidă la lucrările lui Dumnezeu, Biserica ar trebui să rostească acest cuvânt în numele lui" (...) "Convingerea că este necesar să ne rugăm pentru milostivire l-a condus pe Sfântul Părinte la formularea Actului de Încredințare a lumii Milostivirii lui Dumnezeu (cu ocazia consacrării Bazilicii Milostivirii Dumnezeiești din Cracovia, la 17 august 2002), act de credință al cărui fundament este atitudinea de încredere în Dumnezeu, ca aceea a copilului față de un Tată milostiv, care niciodată nu-l abandonează pe om și căruia-i dăruiește constant, iubirea sa" - a spus pr. Jan Michniak. Misterul Milostivirii lui Dumnezeu este deosebit de actual datorită experienței sorei Faustina Kowalska (1905-1938), pe care Ioan Paul al II-lea a numit-o "un dar al lui Dumnezeu pentru timpurile noastre".

La acest "dar al lui Dumnezeu", mai exact la legătura între "Micul Jurnal" al sfintei sr. Faustina și enciclica "Dives in misericordia" a fericitului Ioan Paul al II-lea s-a referit în cuvântul său pr. Tadeusz Rostworowski. Conferința sa a început cu o serie de întrebări care sunt "forța motrice" a discursului și deschid calea unor cercetări ulterioare: "Cum s-a întâmplat ca «Micul Jurnal», a cărui ediție critică nu fusese publicată în 1981, când a apărut enciclica, iar cultul Milostivirii Divine revelat surorii Faustina în forma sa publică era interzis oficial de Magisteriul Bisericii, a inspirat enciclica papală? Care este sarcina și semnificația cultului Milostivirii lui Dumnezeu pe care sfânta Faustina a transmis-o persoanei lui Ioan Paul al II-lea? Ce anume leagă aceste documente? Ar fi apărut enciclica dacă nu ar fi existat «Micul Jurnal»? Unii consideră că Ioan Paul al II-lea, în primul rând, a identificat și formulat baza biblică a cultului Milostivirii lui Dumnezeu; dar numai aceasta să fie oare?" După acest Status Questionis, autorul prezintă: 1. istoria "Micului Jurnal", referindu-se la perioada de interzicere a cultului Milostivirii lui Dumnezeu revelat surorii Faustina care a durat până în aprilie 1978, când papa Paul al VI-lea a revocat interdicția; impresionantă în acest sens este mărturia pr. prof. Ignatiu Różycky, pe care o citează pr. Tadeusz Rostworowski; 2. primul indiciu al acestei interdependențe, problemă pusă în discuție în prefața la prima ediție a "Micului Jurnal" scrisă de actualul cardinal Andrei Maria Deskur; 3. cercetările pr. prof. Andrei Witko; 4. indicii proprii de interdependență. "Cercetarea interdependenței și continuarea ideilor celor două Persoane persistă și se dezvoltă pe scară globală" - aceasta înseamnă de fapt "continuitatea inspirației Divine citite de oamenii Bisericii" a arătat pr. Tadeusz Rostworowski. "Poate că ne împrejmuiesc "păduri în flăcări" - nouă însă ne este arătată calea plină de încredere și devotament pentru Acela care ne oferă Inima sa Milostivă fiecăruia dintre noi, inimă la care avem acces întotdeauna" - a subliniat pr. Tadeusz Rostworowski.

"La răscrucea timpului - vizita fericitului Ioan Paul al II-lea în România" s-a intitulat cuvântul dr. Ecaterina Hanganu. "O națiune răstignită pe crucea credinței sale" (așa cum afirma papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei sale în România), România a fost destinată a fi, ca și Polonia, "poarta furtunilor" care a stat pavăză Europei și în fața flamurii profetului, și în fața comunismului - cel puțin pentru un timp. ?ară latină, cu alfabet latin, dar cu religie majoritar ortodoxă, tot așa cum Polonia este țară cu limbă slavă de vest, dar cu alfabet latin și religie majoritar romano-catolică, menirea lor acum este să fie "punte" între Occident și Orient. Vizita Sfântului Părinte în România (7-9 mai 1999), efectuată în condițiile marasmului economic și spiritual post-revoluționar, urmată de vizita Preafericitului Teoctist la Vatican în octombrie 2002, a deschis drumul României spre NATO, spre UE ("a întors România cu fața spre lume"), dar, mai mult decât atât, a arătat că drumul spre unitatea creștinilor este irevocabil.

Lucrările conferinței, desfășurate într-o atmosferă de caldă și înaltă spiritualitate, s-au bucurat de un succes deosebit, așa cum a apreciat ÎPS Ioan Robu, prezent în sală.

Ovidiu Bișog


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat