Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gura Humorului: Administrarea sacramentului Mirului

Atmosferă de mare sărbătoare în Gura Humorului duminică, 28 august 2011: stegulețe multicolore frumos aranjate, credincioși îmbrăcați în haine de sărbătoare, oaspeți deosebiți, candidați pentru Sfântul Mir așteptând cu mare nerăbdare pe păstorul lor, episcopul Petru Gherghel, părinți, rude, nași care doreau să-l vadă atât pe Preasfințitul, cât și pe copii, finii, prietenii lor îmbogățiți cu darurile Duhului Sfânt.

Episcopul Petru Gherghel sosind la Gura Humorului împreună cu pr. Mihai Budău și pr. Isidor Mocanu, au fost întâmpinați de pr. paroh Valentin Cochior și pr. vicar Emil Robu cu pâine și sare după uzanțele locului. Au urmat salutul și binecuvântarea Preasfințitului pentru cei de față.

Copiii și tinerii candidați pentru sfântul Mir l-au întâmpinat cu bucurie prin cântecul "Bine ați venit" după care a urmat procesiunea spre parohie. La ora 11 ne-am îndreptat spre biserică împodobită și ea cu haine de sărbătoare. A urmat sfânta Liturghie animată de vocile tinerești ale copiilor și tinerilor care plini de nerăbdare așteptau momentul coborârii Duhului Sfânt.

Lecturile au fost proclamate de către tineri iar sfânta evanghelie de către pr. decan Iosif Păuleț. Învățătura bisericii cu privire la Mir a fost expusă de către pr. Isidor Mocanu, iar predica a fost ținută de către episcopul Petru Gherghel care le-a explicat tuturor semnificația și importanța coborârii Duhului Sfânt. A urmat primirea sacramentului Mirului fiind de față și nașii care i-au însoțit pe cei 25 de fini, iar emoțiile încetul cu încetul s-au risipit și au devenit mai bogați în daruri spirituale și chiar materiale dacă ne gândim și la atențiile pe care le-au primit de la nași. Important este că ei au devenit mai tari în credință și mai conștienți de misiunea lor pe acest pământ.

La împărtășanie cu toții l-au primit pe Cristos, care venind în inimile lor i-a întărit și le-a luminat drumul pe pământ. La sfârșit cei miruiți i-au mulțumit Preasfințitului că a venit la ei și l-a dat pe Duhul Sfânt cu darurile lui. I-au promis că vor rămâne buni și nu le este frică de cârja episcopală pentru că episcopul îi iubește și îi conduce spre bine și fericire. Au primit binecuvântare arhierească, au făcut poze împreună cu episcopul și împreună cu nașii au petrecut o zi deosebită din viața lor.

Doamne binecuvântează cu harul tău pe aceea care primindu-l azi pe Duhul Sfânt s-au angajat în a-și mărturisi cu mai mult entuziasm credința primită la Botez!

Pr. Valentin Cochior

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 august: Gura Humorului: Administrarea sacramentului Mirului


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat