Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Pelerini la Madrid (III)

18-26 august 2011

Ziua 7: Venirea papei în Madrid

O nouă zi a debutat cu întâlnirea tinerilor români în Parohia "Ressureccion del Seńor"; după momentul catehetic susținut de PS Virgil Bercea, am fost provocați din nou să dăm mărturie despre experiențele din viața noastră care au ajutat la înrădăcinarea în Cristos. Tineri care de-a lungul vieții au fost încercați au găsit puterea de a merge mai departe ajutați de cel mai bun prieten, Isus.

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă, momentul care ne-a unit pe toți cei prezenți în jurul altarului pentru a-i aduce laudă și mulțumire Domnului. Entuziasmul nostru tineresc l-am exprimat prin cântecele de la sfânta Liturghie.

După-amiază mii de tinerii ne-am adunat în Piața Cibeles pentru a-l primi pe Sfântul Părinte. Momentul a fost minunat, tinerii din diferite colțuri ale lumii care vorbeau diferite limbi în acea clipă toți strigam aceeași frază "Viva il Papa!". Este adevărat, adunați în jurul lui Cristos, toți folosim același limbaj, limbajul iubirii. (Adriana Ianuș)

Mărturii ale tinerilor:

"În primele trei zile petrecute aici a fost impresionant și plăcut să constat modul în care grupuri de tineri zâmbitori și plini de viață au cântat imnuri, cântece tradiționale și religioase pe străzile Madridului, făcând din acest oraș un loc în care toate popoarele lumii au devenit un singur popor care își mărturisește aceeași credință în Cristos. Entuziasmul este molipsitor, iubirea și prietenia se vede în ochii tuturor. Mi-a atins inima modul în care preoții de la cateheze ne-au încurajat să fim noi înșine și să transmitem mai departe credința. Venirea Papei la Madrid a fost întâmpinată cu urale de bucurie ale milioanelor de oameni care se află în aceste zile la Ziua Mondială a Tineretului pentru a deveni și mai tari în credință" (Cristian, Iași).

"Atmosfera de la ZMT Madrid 2011 este una plină de har și binecuvântare de la Isus: de la cateheze dimineața, până seara prin oraș vezi doar un entuziasm incredibil al tinerilor, vezi cum uniți în aceeași credință oameni care nu se cunosc se comportă familiar între ei, observi o atmosferă specială de la salutări până la cântat împreună vezi cum toți cei adunați aici suntem frați în Cristos. În seara de 18 august a sosit Sfântul Părinte și a fost însoțit de cântece, laude, sute de mii de tineri care îi scandau numele, bucuroși ca își vedeau Părintele. Nu-mi ajung cuvintele să descriu ce văd aici, această bucurie sfântă. Este o experiență de neuitat, care schimbă și poate schimba vieți. Continui să mă bucur de aceste zile binecuvântate, de această bucurie care îți umple sufletul și viața și mi-aș dori să mai dureze" (Otilia Mare, Adjud).

Ziua 8: Ultima zi de cateheză și Calea Crucii

Ziua de vineri, 19 august, a însemnat ultima zi de cateheză în limba română și a culminat cu participarea la Calea Crucii în centrul Madridului împreună cu cei peste un milion de pelerini. Mai mult, unii dintre noi am reușit să ne apropiem de culoarul de trecere al Sfântului Părinte și să îl salutăm de aproape.

Mărturii ale tinerilor:

"Participarea la Calea Crucii prezidată de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea pe străzile Madridului a fost o manifestare a credinței tuturor persoanelor prezente. Parcurgerea drumului crucii a însemnat pentru mine, de fapt, parcurgerea unui proces de conștiință. Împreună cu Isus am privit asupra momentelor de slăbiciune din viața mea. În același timp, m-am întrebat cât de înrădăcinată sunt în Cristos. Aceste momente au întărit convingerea că cel în care mi-am pus încrederea este mereu cu mine. Mulțumesc Domnului pentru toate aceste momente!" (Brigita Budău, Iași)

"Ziua de vineri, 19 august, a fost foarte emoționantă pentru familia noastră și in special pentru Carina. După participarea la Calea Crucii pe străzile centrale ale orașului Madrid, am reușit să ne deplasăm într-un loc pe unde a trecut Sfântul Părinte și astfel am avut posibilitatea să îl vedem destul de aproape. Pentru noi, acest moment a fost unul dintre cele mai importante din întregul pelerinaj, deoarece îi promisesem Carinei că mergem la Madrid să îl vedem pe Papa Benedict. Au fost zile frumoase, cu multe încercări din punct de vedere uman, dar credem că astfel am mai crescut puțin în credința în Dumnezeu, în încrederea dintre noi și mai ales în răbdarea și atenția pe care trebuie să i-o arătăm copilului" (Carina, Lidia și Cristian Biciusca, Iași).

"M-a impresionat Calea Sfintei Cruci celebrată de Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea în mod special prin faptul că celebrarea era inspirată din tradiția spaniolă. Între stațiuni erau diferite cântări, dar una dintre ele m-a mișcat pentru că se asemăna unui strigăt de durere, strigătul celor suferinzi, pentru care ne-am rugat, de care Isus este mereu alături" (Iacinta, Faraoani).

Ziua 9 și ziua 10: Vigilia pe Cuatro Vientos și Liturghia de încheiere

Sâmbătă am pornit spre Cuatro Vientos, un aeroport militar care a găzduit toți pelerinii pentru o seară de veghe împreună cu Sfântul Părinte. Aici am rămas și duminică pentru a participa la Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid.

Mărturii ale tinerilor:

"Duminică dimineața am avut ocazia să trăiesc unul din cele mai frumoase și liniștite momente din aceste zile. Drumul a fost plin de încercări și trăiri și după o noapte în care a trebuit să facem față amenințărilor vremii, răsăritul de soare a venit ca o mângâiere. Am avut emoții în timpul pregătirilor dinaintea mult așteptatei Liturghii deoarece eram așezați la o răscruce de drumuri unde era multă agitație și aveam dubii că aceasta va dispărea și în timpul Liturghiei. Cu toate acestea în aer plutea comuniunea și bucuria. Surprinzător și de-a dreptul înălțător a fost să văd cum odată cu cântecul de început fiecare căuta să își găsească un loc și starea necesară pentru a privi «acolo în depărtare». Acest lucru mi-a amintit că sunt un tânăr cu aceleași nevoi și aspirații ca ale celorlalți. Îmi doream să ascult cuvintele Sfântului Părinte cu cea mai mare atenție. Am rămas în gând cu o frază: «Dragi tineri, nu vă conformați cu ceva care să fie mai puțin decât Adevărul și decât Iubirea, nu vă conformați cu cineva care să fie mai puțin decât Cristos». Un al aspect care m-a ajutat în trăirea momentelor cu mai multă sinceritate a fost orchestra și cântecele. Nu putem să nu recunoaștem perfecțiunea lui Dumnezeu prin muzică. Cântecele, îndemnurile și saluturile papei au trezit starea tinerească generând aclamații înălțătoare. Drumul de întoarcere a fost foarte dificil datorită aglomerației și căldurii. Toți mergeam în aceeași direcție, umăr la umăr până la metrou, dar de data aceasta încărcați cu mai mult entuziasm și bucurie, astfel încât unii se rugau, alții cântau, până când ne-am dispersat fiecare grup spre direcția lui" (Celina, Iași).

"Liturghia celebrată de Sfântul Părinte a fost cea mai simplă și cea mai impresionantă Liturghie la care am participat vreodată. Am fost acolo aproape două milioane de tineri care ne-am adunat cu același scop, acela de a-l întâlni pe Dumnezeu. Au fost și momente grele la Madrid: oboseală, temperaturi mai ridicate decât eram obișnuiți, poate clipe de tensiune, dar, în momentul în care Sfântul Părinte a făcut semnul Sfintei Cruci, am uitat de toate. Acum toți tinerii care strigau atât de energic pe străzile orașului «Viva il Papa» și care inițial pe mine m-au înspăimântat, erau liniștiți și se rugau. Eram cu toții acolo de diferite naționalități, dar rugăciunea a fost liantul ce ne-a unit cu Cristos. Acest lucru l-am simțit mai ales când am recitat Tatăl nostru. Ne-am prins cu toții de mâini și fiecare în limba lui s-a rugat. Simt că am lăsat acolo o povară și că mă întorc cu sufletul mai împăcat, mai senin și mai îmbogățit. A fost o experiență unică ce o voi purta în suflet toată viața" (Ana, Pașcani).

Ziua 11: Barcelona și Lourdes

Drumul spre casă a fost o continuare a pelerinajului: luni dimineață am vizitat catedrala Sagrada Familia din Barcelona, o biserică impresionantă prin stil și grandoare, iar seara am ajuns la Lourdes, unde am găsit liniștea potrivită pentru a medita la toate momentele pelerinajului. Aici am participat la momente de rugăciune și de adorație și la sfânta Liturghie de la Grotă.

Mărturii ale tinerilor:

"În pofida drumului obositor, seara am ajuns la Lourdes și chiar am avut bucuria de a încheia ziua la grota aparițiilor sfintei Fecioare cu o sfântă Liturghie și adorație în fața sfântului sacrament. A fost unul dintre momentele care, pe parcursul acestui pelerinaj, a impresionat prin trăirea plină de emoție a credinței că mereu sfânta Fecioară are și va avea grijă de fiii săi și i-am mulțumit că ne este ocrotitoare și mamă" (Pr. Claudiu, Iași).

"Sunt sora Emilia din Congregația Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe din Iași și am avut marea bucurie de a participa împreună cu tinerii din Dieceza de Iași la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid. Pentru mine a fost o experiență minunată din punct de vedere spiritual și cultural. În drumul nostru spre Madrid și la întoarcere spre Iași am vizitat multe locuri în diferite țări. Ceea ce mi-a plăcut și m-a impresionat a fost oprirea noastră în Franța, la Lourdes, unde am trăit un moment emoționant de tăcere și rugăciune la grota sfintei Fecioare Maria, urmat de celebrarea sfintei Liturghii și adorația înaintea preasfântului sacrament. Eu mulțumesc din suflet lui Dumnezeu, superiorilor care mi-au oferit acest cadou și tuturor celor care au organizat și au făcut ca acest pelerinaj să fie bine. Dumnezeu să vă binecuvânteze!" (Sr. Emilia).

Ziua 12 și ziua 13: Milano

După o zi întreagă de mers cu autocarul pentru a parcurge distanța dintre Lourdes și Milano, pe 23 august am vizitat Domnul din Milano; mai mult, am participat la sfânta Liturghie celebrată de preoții care ne-au însoțit în capela principală a Domului, care a răsunat de cântece și rugăciuni în limba română.

Mărturii ale tinerilor:

"Un pelerinaj atât de lung până la Madrid presupune și multe ore de mers cu autocarul. Așa a fost ziua de 23 august, când ne-am despărțit de sanctuarul de la Lourdes pentru a ajunge la Milano. Deși orele petrecute în autocar au depășit jumătatea unei zile, pentru majoritatea tinerilor timpul a trecut ușor deoarece au știut să-l umple cu cântece și jocuri de tot felul. Oboseala drumului și ora târzie la care s-a ajuns la cazare ne-au fost răsplătite cu cea mai frumoasă cazare pe care am avut-o în acest pelerinaj. În cursul dimineții de 24 august am avut bucuria să vizităm Domnul din Milano. Încă de la ieșirea din metrou, care se află chiar în piața Domului, ne-au întâmpinat minunații porumbei, simbol al păcii și al curăției sufletești. De pace și curățire interioară am avut și noi parte, reușind să celebrăm sfânta Liturghie în capela principală a Domului din Milano. Pentru mine ca preot a fost un moment emoționant: alături de tinerii diecezei aflați în pelerinaj ne-am rugat pentru ca toți oamenii să simtă iubirea lui Dumnezeu și să fie susținuți de credință pe drumul vieții" (Pr. Iosif, Iași)

"Obosiți de drum și de puținele ore de somn, vizita Domului din Milano ne-a adus puțină liniște și putere ca să ne continuăm drumul spre casă. M-am bucurat pentru oportunitatea de a ne ruga în acest loc special și de a ne aminti că Dumnezeu este puterea noastră" (Gabi Lungu, FCJ)

Ziua 14: Viena

Ultima oprire din drumul nostru spre România a fost Viena. Aici am vizitat catedrala «Sfântul Ștefan» și am urcat în turnul acesteia, de unde am putut vedea întregul oraș. Apoi am văzut Opera și am vizitat grădinile Palatului Schönbrunn.

Mărturii ale tinerilor:

"În ultima zi am vizitat Viena, capitala Austriei, centrul muzicii clasice și al operei pentru multe secole. Pe lângă celelalte obiective turistice vizitate cel mai mult m-a impresionat palatul Schönbrunn. Fiind o admiratoare a împărătesei Elisabeta a Austriei, cunoscută sub numele de Sissi, m-am bucurat mult sa vizitez locul unde și-a petrecut a doua jumătate din viață, să mă plimb prin curtea palatului, mergând pe urmele acestei «împărătese fără voie». A fost ca o întoarcere în timp, când acest palat maiestos era locuit de familia de Habsburg; a fost o întâlnire cu o prințesă mult iubită ce admira natura, iar prin simplitatea și gingășia ei a câștigat multe inimi și admirație" (Iuliana, Iași)

"Cu toate că pentru mine nu a fost prima dată când am vizitat Viena și, deși eram cu toții obosiți în urma nopților prea puțin odihnitoare, din punctul meu de vedere, orașul-capitală rămâne cu siguranță una dintre cele mai frumoase atracții turistice ale Europei. Primul obiectiv vizitat a fost catedrala «Sfântul Ștefan». Aici am avut ocazia să vedem frumusețea arhitecturală, atenția pentru detalii în construcția zidurilor, minuțiozitatea de care au dat dovadă artiștii, mai ales dacă privim clădirea din exterior. Unii dintre noi au urcat treptele din turnul Domului pentru o priveliște de neuitat: de aici se putea admira orașul Viena în splendoarea sa. În drum spre stația de metrou nu puteam ignora celebra clădire a Operei. Palatul Schönbrunn nu a putut fi trecut nici el cu vederea, deci am poposit și aici pentru mai bine de jumătate de oră, având timp pentru o scurtă plimbare în grădina din spatele acestuia și un nou prilej de a face fotografii. Amintirile care s-au adunat și prietenii pe care i-am câștigat au făcut ca acest pelerinaj să fie o experiență unică; scopul de a-l întâlni pe Isus a fost atins, iar dorința de a-l vedea pe papa și de a primi binecuvântarea sa a fost îndeplinită" (Amalia, Iași).

Ziua 15: Finalul pelerinajului

Pelerinajul nostru dedicat Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid s-a încheiat vineri, 26 august. Au fost două săptămâni în care am trăit împreună momente grele, dar intense și frumoase, am învățat să avem grija unul de celălalt, ne-am cunoscut și depășit limitele, ne-am cultivat răbdarea, am crescut împreună în credință și nu numai și ne-am întors acasă mult mai apropiați, mai buni, "înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință".

Mărturii ale tinerilor:

"Acest pelerinaj la Madrid m-a ajutat să cresc în credință și nu numai. A fost o experiență unică și am învățat să prețuiesc pe cei de lângă mine și în același timp să îi ajut. Cu această ocazie doresc să îi mulțumesc părintelui Felix pentru tot ceea ce a făcut pentru noi ca să ne fie bine și pentru răbdarea pe care a avut-o cu noi. M-am simțit ca într-o familie în acest grup de unde am avut de învățat multe. Mulțumesc tuturor și să nu uitați această experiență!" (Mihaela Ciobanu, Focuri, Iași)

Informații detaliate despre pelerinajul tinerilor din România sunt disponibile pe situl www.zmtromania.ro; pagina oficială a Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid este www.madrid11.com.

Tinerii din Dieceza de Iași care au participat la Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid mulțumesc părintelui Felix Roca și celorlalți preoți care ne-au susținut în drumul nostru, ne-au însoțit în rugăciune, ne-au făcut să conștientizăm mai bine de ce suntem acolo și ne-au ajutat să profităm din plin de momentele petrecute împreună. Mulțumim!

Ana-Maria Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: ZMT Madrid: Pelerini la Madrid (II)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat