Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Monseniorul Munilla: "Consacrarea la Inima lui Isus, inima acestei ZMT"

Interviu luat responsabilului cu pastorația tineretului din episcopatul spaniol

De Patricia Navas

Consacrarea tinerilor la Inima lui Isus făcută de Benedict al XVI-lea în timpul veghii de la Cuatro Vientos, sâmbătă, 20 august 2011, la Madrid a fost momentul culminant al celei de-a XXVI-a Zile Mondiale a Tineretului.

Asta semnalează în acest interviu dat agenției Zenit Monseniorul José Ignacio Munilla, episcopul responsabil - împreună cu cel de Solsona, monseniorul Xavier Novell - de la departamentul de pastorație a tineretului din Conferința Episcopală Spaniolă.

Episcopul de San Sebastian subliniază mobilizarea imprevizibilă a tinerilor spanioli pentru ZMT, favorizată în ultimul moment de mărturia tinerilor străini în timpul Zilelor în dieceze, care au precedat marea întâlnire de la Madrid.

Prelatul invită acum să se recitească toate discursurile pe care Papa le-a rostit - și cel pe care nu l-a rostit - în timpul ZMT și să se caute o călăuză spirituală ca ajutor în urmarea lui Cristos.

Ce anume subliniază ZMT celebrată la Madrid?

Monseniorul José Ignacio Munilla: În lunile și în săptămânile care au precedat ZMT nu era previzibilă o mobilizare a tinerilor spanioli așa de consistentă ca aceea care s-a produs. Numărul de înscrieri a pelerinilor din celelalte țări era însemnat, dar numărul de spanioli înscriși lăsa destul de mult de dorit.

Explicația acestei participări masive din ultimul moment, care ne-a surprins pe noi toți, trebuie căutată, printre alți factori, în marea însuflețire de care pelerinii veniți din toate părțile lumii s-au făcut protagoniști în Diecezele spaniole în zilele care au precedat ZMT.

Încă o dată, inițiativa (DED) (Zilele precedente în Dieceze) a rezultat foarte eficace și pedagogică. Urma lăsată de tinerii care veneau spre Madrid a fost într-adevăr profundă și eficace.

După părerea dumneavoastră, care sunt principalele noutăți pe care le-a oferit această ZMT față de cele precedente?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Dinamica ZMT este deja bine consolidată și schema întâlnirii de la Madrid a fost foarte asemănătoare cu aceea din edițiile precedente. Cred că trebuie subliniată oferta foarte amplă a agendei culturale a acestei ZMT, precum și metoda inovatoare de împărțire a hranei, nu prin catering, ci folosindu-se 2.500 de restaurante din Madrid, ceea ce a contribuit la o integrare mai mare a tinerilor în oraș.

Cum interpretați ploaia din veghea nocturnă la Cuatro Vientos?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Este curios a vedea că această furtună puternică ce ne-a surprins pe noi toți care eram prezenți, făcându-ne să simțim slăbiciunea umană în fața naturii, a introdus momentul culminant al ZMT de la Madrid.

Cu siguranță a fost un moment de har, pentru că ne-a făcut să vedem cum într-o clipă vântul spulbera proiectele și programele noastre și rămâneam neputincioși în fața măreției lui Dumnezeu.

Chiar în acel moment, Papa a decis să elimine discursul său și să treacă la esențial, la adorația euharistică.

Într-o tăcere de rugăciune impresionantă, Pontiful a rostit cu glas încrezător Consacrarea tinerilor din lumea întreagă la Inima lui Isus. A fost momentul culminant al acestei ZMT, care va trece în istorie.

Consacrarea tinerilor la Inima lui Isus făcută de Papa a fost puțin comentată. Ce sens are acest gest?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Papa a voit să sublinieze, în fața unor tineri doritori să transforme lumea, că trebuie dat prioritate lui "a fi" față de "a face".

Numai îndrăgostiții de Cristos pot schimba lumea! Pentru a putea realiza această misiune de transformare a lumii este necesar "a fi ai lui Cristos", a avea intimitate cu El, a ne lăsa mișcați de Duhul său...

Prezentându-i pe toți tinerii în fața lui Isus, Pontiful a folosit o formulă simplă: "(...) cu rugăciune arzătoare îi consacru Inimii tale, pentru ca înrădăcinați și întemeiați în Tine si fie mereu ai tăi, în viață și în moarte. Să nu se îndepărteze niciodată de Tine! (...)".

A fost o imagine impresionantă a Papei, care ne readucea în memorie ceea ce este cunoscută ca Rugăciunea Sacerdotală a lui Isus (cf. In 17), în care El l-a rugat pe Tatăl ca să nu se piardă nici unul dintre cei care i-au fost încredințați...

Care sunt cuvintele rostite de Papa care v-au rămas mai imprimate?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Întorși acasă, trebuie să facem un exercițiu de recitire a tuturor discursurilor.

Nu am îndoieli cu privire la faptul că a fost providențial că Papa nu a putut să răspundă la întrebările tinerilor la veghea de la Cuatro Vientos, pentru că acest lucru ne constrânge să ajungem via Internet la răspunsurile sale și să le aprofundăm, fără a rămâne cu o simplă frază în mod de titlu.

Ce realizări constatați în tinerii cu care ați fost în contact în aceste zile?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Tinerii sunt uimiți și în același timp deschiși la un nou itinerar în viața lor...

În aceste zile sfatul pe care îl repet mai mult este următorul: "Căutați un director spiritual pentru ca să vă ajute în urmarea voastră a lui Cristos!". Nu mă îndoiesc de faptul că rodul acestei ZMT va fi direct proporțional cu cantitatea de însoțiri spirituale care vor începe.

Cum se trăiește ZMT ca Episcop?

Monseniorul José Ignacio Munilla: La Sydney am trăit prima mea ZMT ca Episcop și trebuie să mărturisesc că în acea ocazie m-a costat să particip în această postură pentru că îmi lipsea apropierea în însoțirea ca preot a unui grup concret de tineri...

Însă, pe de altă parte, relația cu confrații Episcopi în aceste zile este și o ocazie de har, dat fiind faptul că în general nu avem multe oportunități de a conviețui între noi și de a schimba impresiile și experiențele noastre diecezane.

Organizarea a avut o mare atenție față de noi, oferindu-ne un magnific concert dat de Orfeon Donostiarra în Auditorium Național din Madrid, urmat de o cină la IFEMA. A fost un moment de neuitat!

Cum au mers catehezele Episcopilor?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Catehezele cu tinerii sunt unul din momentele principale în care un Episcop exercită slujirea sa la ZMT. E vorba de o oportunitate pentru a avea un contact foarte direct cu tinerii și a răspunde într-un dialog deschis și fără nici un filtru la îndoielile lor și la preocupările lor.

Este o metodă care vindecă imaginea deformată a Episcopilor pe care mulți tineri au putut să o scoată din mijloacele de comunicare. Păstorii sunt aproape de ei, împărtășind experiențele lor, îi ascultă și le comunică lor Cuvântul...

Adaug că în această ocazie, pentru împărțirea lui YouCat (Catehismul pentru tineri) în rucsacul pelerinului, am avut oportunitatea de a-i îndemna pe tineri să întreprindă procese de formare profundă.

Climatul de secularizare în care trăim ne constrânge să facem un efort special pentru a putea da cont de credința noastră celor care ne înconjoară...

Papa îi sfătuiește pe tineri să nu se lase purtați de impulsurile lor, să-i slujească pe ceilalți și să-și ia angajamente; un Episcop irakian le cere tinerilor arabi să nu emigreze din țările lor. Nu sunt propuneri puțin realiste pentru tinerii de astăzi?

Monseniorul José Ignacio Munilla: Spunea părintele Morales, un sfânt iezuit deja mort: "Dacă tinerilor le ceri mult, dau mai mult, dar dacă le ceri puțin nu dau nimic".

Cu alte cuvinte, radicalitatea evanghelică nu are un ecou foarte special în inima tinerilor, când aceasta nu s-a "oprit" la spiritul acestei lumi...

Sau, așa cum spunea Chesterton: "Catolicismul este unica religie care ne eliberează de sclavia de a fi fii ai timpului nostru".

(După Zenit, 25 august 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat