Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Celebrarea euharistică împreună cu seminariștii

Omilia Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea

Catedrala "Santa Maria la Real de la Almudena" din Madrid

Sâmbătă, 20 august 2011

Domnule cardinal arhiepiscop de Madrid,

Venerați Frați întru Episcopat,

Dragi Preoți și Călugări, Rectori și Formatori,

Dragi Seminariști,

Iubiți prieteni,

Mă bucur profund să celebrez Sfânta Liturghie cu voi toți care aspirați să fiți preoți ai lui Cristos pentru slujirea Bisericii și a oamenilor și vă sunt recunoscător pentru cuvintele amabile de salut cu care m-ați primit. Această biserică sfântă catedrală Santa Maria la Real de la Almudena este astăzi ca un cenacol imens unde Domnul celebrează cu dorință arzătoare Paștele său împreună cu aceia care într-o zi doresc să prezideze în numele lui misterele mântuirii. Văzându-vă, îmi dau seama încă o dacă cum Cristos continuă să cheme tineri discipoli pentru a-i face apostolii săi, așa încât rămâne vie misiunea Bisericii și oferirea Evangheliei pentru lume. Ca seminariști, sunteți în drum spre o țintă sfântă: să fiți cei care prelungesc misiunea pe care Cristos a primit-o de la Tatăl. Chemați de El, ați urmat glasul său și atrași de privirea sa de iubire continuați pe calea slujirii sacre. Îndreptați-vă ochii voștri spre El care, prin întruparea sa, este supremul revelator al lui Dumnezeu pentru lume și prin învierea sa este cel care în mod fidel împlinește promisiunea sa. Aduceți-i mulțumire pentru acest gest de predilecție pe care îl are față de fiecare dintre voi.

Prima lectură pe care am ascultat-o ni-l arată pe Cristos ca noul și definitivul preot care a făcut din propria existență o ofrandă totală. Antifona de la Psalm se poate aplica pe deplin Lui atunci când, intrând în lume, adresându-se Tatălui său a spus: "Sunt aici pentru a face voința ta" (cf. Ps 39,8-9). Căuta în toate să fie plăcut Lui: în cuvânt și în acțiune, străbătând drumurile sau primindu-i pe păcătoși. Viața sa a fost o slujire și dedicarea sa o mijlocire perenă, stând în numele tuturor în fața Tatălui ca Primul Născut dintre mulți frați. Autorul Scrisorii către Evrei afirmă că prin această oferire a desăvârșit pentru totdeauna pe cei care erau chemați să împărtășească filiația sa (cf. 10,14).

Euharistia, despre a cărei instituire ne vorbește Evanghelia pe care tocmai am proclamat-o (cf. Lc 22,14-20), este expresia reală a acestei dăruiri necondiționate a lui Isus pentru toți, și pentru cei care îl trădau. Oferirea trupului său și a sângelui său pentru viața oamenilor și pentru iertarea păcatelor. Sângele, semn de viață, ne-a fost dat de Dumnezeu ca alianță pentru ca să ne putem pune forța vieții sale acolo unde domnește moartea din cauza păcatului nostru și astfel să-l distrugem. Trupul frânt și sângele vărsat al lui Cristos, adică libertatea sa oferită, s-au transformat prin semnele euharistice în noul izvor al libertății răscumpărate a oamenilor. În El avem promisiunea unei răscumpărări definitive și speranța sigură a bunurilor viitoare. Prin Cristos știm că nu suntem niște călători spre abis, spre tăcerea nimicului sau a morții, ci suntem niște pelerini spre o țară promisă, spre El, care este ținta noastră și originea noastră.

Dragi prieteni, pregătiți-vă să fiți apostoli cu Cristos și asemenea lui Cristos pentru a fi însoțitori de călătorie și slujitori ai oamenilor.

Cum trebuie trăiți acești ani de pregătire? Înainte de toate trebuie să fie ani de tăcere interioară, de rugăciune constantă, de studiu asiduu și de inserare prudentă în acțiunea și în structurile pastorale ale Bisericii. Biserica este comunitate și instituție, familie și misiune, creată de Cristos prin Duhul Sfânt și în același timp rezultat al celor care o constituim cu sfințenia noastră și cu păcatele noastre. Așa a voit Dumnezeu, care nu se sfiește să facă din sărmani și păcătoși prieteni ai săi și instrumente de răscumpărare a neamului omenesc. Sfințenia Bisericii este înainte de toate sfințenia obiectivă a persoanei însăși a lui Cristos, a Evangheliei sale și a Sacramentelor sale, sfințenia acelei forțe de sus care o însuflețește și o stimulează. Noi trebuie să fim sfinți pentru a nu crea o contradicție între semnul care suntem și realitatea pe care vrem să o semnificăm.

Meditați bine acest mister al Bisericii, trăind anii formării voastre cu bucurie profundă, în atitudine de docilitate, de luciditate și de fidelitatea evanghelică radicală, precum și în relație iubitoare cu timpul și persoanele printre care trăiți. Nimeni nu alege contextul, nici pe destinatarii propriei misiuni. Fiecare epocă are problemele sale, dar Dumnezeu oferă în orice timp harul oportun pentru a le lua asupra noastră cu iubire și realism. Pentru aceasta, în orice împrejurare în care se află și oricât de dură ar fi ea, preotul trebuie să aducă rod de fapte bune în orice loc, păstrând, în acest scop, mereu vii în inima sa cuvintele din ziua hirotonirii cu care era îndemnat să-și configureze propria viață după misterul crucii Domnului.

Configurarea cu Cristos comportă, dragi seminariști, identificarea tot mai mare cu Acela care pentru noi s-a făcut slujitor, preot și victimă. Configurarea cu El este, în realitate, misiunea pentru care fiecare preot trebuie să se consume toată viața sa. Deja știm că această misiune ne depășește și nu vom putea s-o înțelegem pe deplin, însă, așa cum spune sfântul Paul, alergăm spre țintă sperând să ajungem la ea (cf. Fil 3,12-14).

Totuși, Cristos, Mare Preot, este și Păstorul cel Bun care păzește oile sale până la dăruirea vieții pentru ele (cf. In 10,11). Pentru a-l imita și în asta pe Domnul, inima voastră trebuie să se maturizeze în seminar, rămânând total la dispoziția Învățătorului. Această disponibilitate, care este dar al Duhului Sfânt, este aceea care inspiră hotărârea de a trăi în celibat pentru Împărăția cerurilor, dezlipirea de bunurile pământești, austeritatea vieții și ascultarea sinceră fără prefăcătorie.

Deci cereți-i Lui ca să vă dea harul de a-l imita în caritatea sa până la extrem față de toți, fără a-i exclude pe cei depărtați și păcătoși, așa încât, cu ajutorul vostru, să se convertească și să se întoarcă pe calea cea dreaptă. Cereți-i să vă învețe să stați foarte aproape de cei bolnavi și de cei săraci, cu simplitate și generozitate. Înfruntați această provocare fără complexe, fără mediocritate, ba chiar ca un mod semnificativ de a realiza viața umană în gratuitate și în slujire, ca martori ai lui Dumnezeu făcut om, mesageri ai demnității preaînalte a persoanei umane și, prin urmare, apărătorii săi necondiționați. Susținuți de iubirea sa nu vă lăsați înfricoșați de un ambient în care se pretinde ca Dumnezeu să fie exclus și în care puterea, averea sau plăcerea sunt adesea principalele criterii pe care se sprijină existența. Se poate întâmpla ca să vă disprețuiască, așa cum se obișnuiește să se facă față de cei care amintesc de ținte înalte sau îi demască pe idolii în fața cărora astăzi mulți se prosternă. Atunci o viață profund înrădăcinată în Cristos se va revela realmente ca o noutate, atrăgând cu forță pe cei care într-adevăr îl caută pe Dumnezeu, adevărul și dreptatea.

Încurajați de formatorii voștri, deschideți sufletul vostru la lumina Domnului pentru a vedea dacă acest drum care cere curaj și autenticitate este al vostru, înaintând până la preoție numai dacă veți fi ferm convinși că Dumnezeu vă cheamă să fiți slujitorii săi și ferm hotărâți să o exercitați ascultând de dispozițiile Bisericii.

Cu această încredere învățați de la Cel care s-a definit pe sine însuși ca blând și smerit cu inima abandonând pentru aceasta orice dorință umană în așa fel încât să nu vă căutați pe voi înșivă, ci prin comportamentul vostru să-i edificați pe frații voștri așa cum a făcut sfântul patron al clerului secular spaniol, sfântul Ioan de Avila. Animați de exemplul său, priviți mai ales la Fecioara Maria, Mama Preoților. Ea va ști să forjeze sufletul vostru după modelul lui Cristos, Fiul său divin, și vă va învăța mereu să păstrați bunurile pe care El le-a dobândit pe Calvar pentru mântuirea lumii. Amin.

* * *

CUVINTELE SFÂNTULUI PĂRINTE

Anunțarea apropiatei declarări a sfântului Ioan de Avila ca Învățător al Bisericii

Iubiți frați,

Cu mare bucurie, în acest loc al sfintei biserici catedrala "Santa Maria La Real de la Almudena" doresc să anunț acum Poporul lui Dumnezeu că, primind cererile Președintelui Conferinței Episcopale Spaniole, cardinalul Antonio Maria Ruoco Varela, arhiepiscop de Madrid, ale celorlalți frați întru Episcopat din Spania, precum și ale unui mare număr de arhiepiscopi și episcopi din alte părți ale lumii, și ale multor credincioși, îl voi declara în curând pe sfântul Ioan de Avila, preot, Învățător al Bisericii Universale.

Făcând publică această veste aici, doresc ca vorbele și exemplul acestui minunat Păstor să-i lumineze pe preoți și pe cei care se pregătesc cu bucurie și speranță să primească, într-o zi, sfânta hirotonire.

Îi invit pe toți să-și îndrepte privirea spre el și recomand mijlocirii sale pe episcopii din Spania și din toată lumea, precum și pe preoți și pe seminariști pentru ca, perseverând în aceeași credință pentru care el a fost maestru, să plăsmuiască inima lor după sentimentele lui Isus Cristos, Bunul Păstor, căruia să-i fie glorie și cinste în vecii vecilor. Amin.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat