Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, în campus

În perioada 21-24 august 2011, la casa surorilor Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot de la Slănic Moldova s-a desfășurat campusul vocațional "Mergând, Isus a intrat într-un sat" (Lc 10,38,42). Au participat un număr de nouă tinere din diverse parohii, însoțite de către două surori și o novice. Pe toată perioada campusului ne-am bucurat de prezența preotului Felician Tiba, care de altfel a propus și reflecțiile din cadrul programului.

Ca și în alți ani, campusul de anul acesta și-a propus să le apropie pe tinere de ceea ce înseamnă specificul surorilor Slujitoarele lui Cristos Marele Preot; ajutorul oferit preoților din parohii și prin ei Bisericii locale, dar și altor comunități din afara diecezei, ca și altor sectoare, precum presa și educația copiilor.

Surpriza cea mai mare campusului a constituit-o prezența sorei Roza Demișcă, actualmente în Parohia Cireșoaia, soră care a împărtășit tinerelor prezente din experiența sa de persoană consacrată. În urma întrebărilor puse, tinerele s-au bucurat să descopere în sora Roza simplitatea și curajul în a-l urma pe Cristos, Marele Preot, rugăciunea ei ferventă, "care te ajută să depășești orice obstacol", ca și seninătatea și mulțumirea sufletească care "te caracterizează când, înaintea lui Dumnezeu, știi că ți-ai făcut datoria".

În cadrul temelor propuse, pr. Felician Tiba ne-a vorbit despre prezența lui Isus în Betania, la Marta și Maria, ca și semnificația răspunsului diferit pe care cele două surori îl dau "prezenței" lui Isus, mai întâi în satul lor și apoi în casa lor. Din reflecțiile propuse am învățat că Dumnezeu e cel care "trece prin satul nostru", prin viața noastră și cheamă. De la cele două surori, Marta și Maria, am învățat că, pentru a fi o persoană consacrată autentică, nu trebuie să "sărim" nici una din etapele fundamentale ale formării, pentru a nu ajunge asemenea Martei, "să comandăm lui Isus", ci asemenea Mariei, să ne "punem la picioarele lui în ascultare".

O bucurie mare a fost și prezența sorei Lenuța Băcăoanu, superioara generală, care, la rândul ei s-a bucurat să știe că prin trimiterea tinerelor la campus, surorile din parohii sunt preocupate pentru a asigura și în viitor noi vocații Institutului lor.

În ansamblu, campusul a fost o reușită și chiar dacă s-a desfășurat pe o perioadă destul de limitată, cred că a lăsat urme suficient de adânci în sufletul participantelor, rămânând ca Dumnezeu, care este autorul fiecărei vocații, să inspire și să cheme cum va considera de cuviință.

Sr. Iuliana Sulteș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-24 august: Slănic Moldova: Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, în campus


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat