Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Vatican: Audiența generală de miercuri, 24 august 2011. Despre Ziua Mondială a Tineretului

Iubiți frați și surori,

Astăzi aș vrea pe scurt să merg din nou cu gândul și cu inima la zilele extraordinare petrecute la Madrid pentru a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului. A fost, și știți asta, un eveniment eclezial emoționant; circa două milioane de tineri din toate continentele au trăit, cu bucurie, o formidabilă experiență de fraternitate, de întâlnire cu Domnul, de împărtăși și de creștere în credință: o adevărată cascadă de lumină. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest dar prețios, care dă speranță pentru viitorul Bisericii: tineri cu dorința fermă și sinceră de a-și înrădăcina viața lor în Cristos, de a rămâne tari în credință, de a merge împreună cu Biserica. O mulțumire către cei care au lucrat cu generozitate pentru această Zi: Cardinalul Arhiepiscop de Madrid, Auxiliarii săi, ceilalți Episcopi din Spania și din alte părți ale lumii, Consiliul Pontifical pentru Laici, preoți, călugări și călugărițe, laici. Reînnoiesc recunoștința mea față de Autoritățile spaniole, față de instituții și asociații, față de voluntari și față de cei care au oferit sprijinul rugăciunii. Nu pot să uit primirea călduroasă pe care am primit-o de la Maiestățile lor Regale din Spania, precum și de la toată țara.

În puține cuvinte nu pot desigur să descriu momentele așa de intense pe care le-am trăit. Am în minte entuziasmul de neoprit cu care tinerii m-au primit, în prima zi, în Piața de Cibeles, cuvintele lor bogate în așteptări, dorința lor puternică de a se orienta spre adevărul profund și de a se înrădăcina în el, acel adevăr pe care Dumnezeu ni l-a făcut cunoscut în Cristos. În impunătoarea Mănăstire El Escorial, bogată în istorie, în spiritualitate și în cultură, am întâlnit tinerele călugărițe și tinerii profesori universitari. Celor dintâi, tinerelor călugărițe, le-am reamintit frumusețea vocației lor trăită cu fidelitate și importanța slujirii lor apostolice și a mărturiei lor profetice. Și rămâne în mine impresia entuziasmului lor, a unei credințe tinere și pline de curaj pentru viitor, a voinței de a slujit astfel omenirea. Profesorilor le-am amintit să fie adevărați formatori ai noilor generații, conducându-le în căutarea adevărului nu numai prin cuvinte, ci și cu viața, conștienți că Adevărul este însuși Cristos. Întâlnindu-l pe Cristos întâlnim adevărul. Seara, celebrând Via Crucis, o mulțime variată de tineri au retrăit cu participare intensă scenele pătimirii și morții lui Cristos: crucea lui Cristos dă mult mai mult decât ceea ce cere, dă totul deoarece conduce la Dumnezeu.

Ziua următoare, Sfânta Liturghie în catedrala Almudena, la Madrid, cu seminariștii: tineri care vor să se înrădăcineze în Cristos pentru a-l face prezent în viitor, ca slujitori ai săi. Doresc să crească vocațiile la preoție! Printre cei prezenți erau mai mulți care au auzit chemarea Domnului chiar în precedentele Zile ale Tineretului; sunt sigur că și la Madrid Domnul a bătut la ușa inimii multor tineri pentru ca să-l urmeze cu generozitate în slujirea sacerdotală sau în viața călugărească. Vizita la un Centru pentru tineri în mod diferit abili m-a făcut să văd marele respect și marea iubire care se nutrește față de orice persoană și mi-a dat ocazia de a le mulțumi miilor de voluntari care mărturisesc în tăcere Evanghelia carității și a vieții. Veghea de rugăciune seara și marea Celebrare euharistică de încheiere din ziua următoare au fost două momente foarte intense: seara o mulțime de tineri în sărbătoare, deloc înfricoșați de ploaie și de vânt, au rămas în adorație tăcută a lui Cristos prezent în Euharistie, pentru a-l lăuda, a-i mulțumi, a-i cere ajutor și lumină; și apoi, duminica, tinerii au manifestat exuberanța lor și bucuria lor de a-l celebra pe Domnul în Cuvânt și în Euharistie, pentru a se insera tot mai mult în El și a întări credința lor și viața creștină. Într-un climat de entuziasm i-am întâlnit pe voluntari cărora le-am mulțumit pentru generozitatea lor și cu ceremonia de rămas bun am părăsit țara purtând în inimă aceste zile ca pe un mare dar.

Dragi prieteni, întâlnirea de la Madrid a fost o minunată manifestare de credință pentru Spania și pentru lume înainte de toate. Pentru mulțimea de tineri, care proveneau din toate colțurile pământului, a fost o ocazie specială pentru a reflecta, a dialoga, a-și schimba experiențe pozitive și, mai ales, pentru a se ruga împreună și a reînnoi angajamentul de a-și înrădăcina propria viață în Cristos, Prieten fidel. Sunt sigur că s-au întors la casele lor și se întorc cu propunerea fermă de a fi plămadă în masă, purtând speranța care se naște din credință. Din partea mea continui să-i însoțesc cu rugăciunea pentru ca să rămână fideli față de angajamentele asumate. Mijlocirii materne a Mariei încredințez roadele acestei Zile.

Și acum doresc să anunț temele următoarelor Zile Mondiale ale Tineretului. Cea de anul viitor, care se va desfășura în fiecare Dieceză, va avea ca moto: "Bucurați-vă mereu în Domnul!", luat din Scrisoarea către Filipeni (4,4); în timp ce la Ziua Mondială a Tineretului din anul 2013 la Rio de Janeiro, motoul va fi mandatul lui Isus: "Mergeți și faceți ucenici toate popoarele!" (cf. Mt 28,19). Încă de acum încredințez rugăciunii tuturor pregătirea acestor întâlniri foarte importante. Mulțumesc.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat