Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Ceremonia de rămas bun

Discursul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea
Aeroportul Internațional Barajas din Madrid
Duminică, 21 august 2011

Maiestate,
Stimate autorități naționale, regionale și locale,
Domnule Cardinal Arhiepiscop de Madrid și Președinte al Conferinței Episcopale Spaniole,
Domnilor Cardinali și frați întru Episcopat,
Dragi prieteni,

A sosit momentul să ne luăm rămas bun. Aceste zile petrecute la Madrid, cu o reprezentare așa de numeroasă de tineri din Spania și din toată lumea, vor rămâne profund imprimate în memoria mea și în inima mea.

Maiestate, Papa s-a simțit foarte bine în Spania. Și tinerii protagoniști ai acestei Zile Mondiale a Tineretului au fost primiți foarte bine aici și în atâtea orașe și localități spaniole pe care au putut să le viziteze în zilele precedente Zilei Mondiale a Tineretului. Mulțumesc Maiestății Voastre pentru cordialele cuvinte și pentru că ați voit să mă însoțiți fie la sosirea mea, fie acum la plecare. Mulțumesc autorităților naționale, regionale și locale care au demonstrat prin cooperarea lor sensibilitate fină față de acest eveniment internațional. Mulțumesc miilor de voluntari care au făcut posibilă buna dezvoltarea a tuturor activităților din această întâlnire: diferitele acte literare, muzicale, culturale și religioase de la "Festival joven", catehezele Episcopilor și celelalte acte prezidate de Urmașul lui Petru. Mulțumesc forțelor de securitate și de ordine, precum și celor care au colaborat prestând cele mai variate servicii: de la îngrijirea muzicii și a liturgiei până la transport, atenția sanitară și aprovizionările.

Spania este o națiune mare care, într-o conviețuire sănătos deschisă, pluralistă și respectuoasă, știe și poate să înainteze fără a renunța la sufletul său profund religios și catolic. A manifestat asta încă o dată în aceste zile, dezvoltând capacitatea sa tehnică și umană într-o activitate așa de relevantă și bogată în viitor cum este aceea de a favoriza ca tineretul să-și înfigă rădăcinile sale în Isus Cristos, Mântuitorul. Un cuvânt de recunoștință specială se datorează organizatorilor Zilei: Cardinalului Președinte al Consiliului Pontifical pentru Laici și întregului personal din acest Dicaster; domnului Cardinal Arhiepiscop de Madrid, Antonio Maria Rouco Varela, cu episcopii săi auxiliari și toată arhidieceza; îndeosebi Coordonatorului General al Zilei, Monseniorul César Augusto Franco Martinez și numeroșilor săi și așa de generoșilor săi colaboratori. Episcopii au lucrat cu grijă și abnegație în propriile dieceze pentru pregătirea Zilei împreună cu preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici. Spre toți se îndreaptă mulțumirea mea unită cu rugăciunea către Domnul pentru ca să binecuvânteze trudele voastre apostolice.

Și nu pot neglija să mulțumesc din toată inima tinerilor pentru că au venit la această Zi, pentru participarea lor bucuroasă, entuziastă și intensă. Lor le spun: mulțumesc și felicitări pentru mărturia pe care ați dat-o la Madrid și în celelalte orașe spaniole în care ați fost. Vă invit acum să răspândiți în orice colț al lumii experiența bucuroasă și profundă de credință trăită în această nobilă țară. Transmiteți bucuria voastră în special acelora care ar fi voit să vină dar nu au putut din diferite motive, acelora care s-au rugat pentru voi și acelora cărora celebrarea Zilei le-a atins inima. Cu apropierea și mărturia voastră ajutați-i pe prietenii și colegii voștri să descopere că a-l iubi pe Cristos înseamnă a trăi în plinătate.

Părăsesc Spania mulțumit și recunoscător față de toți. Dar mai ales față de Dumnezeu, Domnul nostru, care mi-a permis să celebrez această Zi așa de bogată în haruri și emoții, așa de încărcată de dinamism și de speranță. Da, sărbătoarea credinței pe care am împărtășit-o ne permite să privim înainte cu multă încredere în Providență, care conduce Biserica prin marea istoriei. Pentru aceasta rămâne tânără și plină de viață, chiar înfruntând situații dificile. Aceasta este lucrare a Duhului Sfânt care îl face prezent pe Isus Cristos în inimile tinerilor din orice epocă și astfel le revelează măreția vocației divine a oricărei ființe umane. Am putut experimenta și cum harul lui Cristos face să se dărâme zidurile și să elimine frontierele pe care păcatul le-a ridicat între popoare și generații, pentru a face din toți oamenii o singură familie care se recunoaște unită în unicul Tată comun și care cultivă cu propria muncă și respect tot ceea ce El ne-a dat în Creație.

Tinerii răspund cu angajare atunci când li se propune cu sinceritate și adevăr întâlnirea cu Isus Cristos, singurul răscumpărător al omenirii. Ei se întorc acum la casele lor ca misionari ai Evangheliei, "înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință", dar vor avea nevoie de ajutor în drumul lor. Recomand deci în mod deosebit Episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și educatorilor creștini îngrijirea tineretului care vrea să răspundă cu speranță la chemarea Domnului. Nu trebuie să se descurajeze în fața piedicilor care, în diferite moduri, se prezintă în unele țări. Mai puternică decât toate acestea este dorința de Dumnezeu pe care Creatorul a pus-o în inima tinerilor și puterea de sus care dă forță divină celor care îl urmează pe Învățătorul și celor care găsesc în El aliment pentru viață. Nu vă fie teamă să prezentați tinerilor mesajul lui Isus Cristos în toată integritatea sa și să-i invitați să se apropie de Sacramente prin care El ne face părtași de însăși viața sa.

Maiestate, înainte de a mă întoarce la Roma, doresc să-i asigur pe spanioli că îi am foarte prezenți în rugăciunea mea și mă rog în special pentru soți și pentru familiile care înfruntă dificultăți de naturi diferite, pentru cei nevoiași și bolnavi, pentru bătrâni și copii și pentru cei care nu găsesc de muncă. Mă rog și pentru tinerii din Spania. Sunt convins că, animați de credința în Cristos, vor oferi ce au mai bun în ei înșiși pentru ca această țară să înfrunte provocările momentului prezent și să continue să înainteze pe drumul înțelegerii, solidarității, dreptății și libertății. Cu aceste gânduri îi încredințez pe toți fiii acestei nobile țări mijlocirii Fecioarei Maria, Mama noastră din cer, și îi binecuvântez cu iubire. Fie ca bucuria Domnului să umple mereu inimile voastre. Mulțumesc.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat