Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Întâlnirea papei cu voluntarii

Discursul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea

"Pavilionul 9" din noul Târg din Madrid (IFEMA)

Duminică, 21 august 2011

Dragi voluntari,

Încheind această de neuitat Zi Mondială a Tineretului, am dorit să mă opresc aici, înainte de a mă întoarce la Roma, pentru a vă mulțumi mult pentru slujirea voastră prețioasă. Este o obligație de dreptate și o necesitate a inimii. Obligație de dreptate pentru că, grație colaborării voastre, tinerii pelerini au putut să aibă o cordială primire și un ajutor în toate necesitățile lor. Cu slujirea voastră ați dat Zilei Mondiale a Tineretului chipul amabilității, simpatiei și grijii față de alții.

Recunoștința mea este și o necesitate a inimii pentru că nu numai că ați fost atenți față de pelerini, ci și față de Papa, față de mine. În toate momentele la care am participat voi erați acolo: unii vizibil, alții în planul al doilea, făcând posibilă ordinea cerută pentru ca totul să iasă bine. Nu pot să uit nici efortul pregătirii din aceste zile. Câte sacrificii, câtă iubire! Toți, fiecare cum știa și putea, moment după moment, ați țesut cu munca și rugăciunea voastră minunatul tablou multicolor al acestei Zile. Mulțumesc pentru dedicarea voastră! Vă sunt recunoscător pentru acest profund gest de iubire.

Mulți dintre voi au trebuit să renunța să ia parte în mod direct la diferitele momente pentru că erau ocupați cu alte îndatoriri de organizare. Totuși această renunțare a fost un mod foarte frumos și evanghelic de a participa la această Zi: acela al atenției față de alții despre care vorbește Isus. Într-un fel ați realizat cuvântul Domnului: "Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, să fie cel din urmă și slujitorul tuturor" (Mc 9,35).

Sunt sigur că această experiență ca voluntari v-a îmbogățit pe toți în viața voastră creștină, care este în mod fundamental o slujire de iubire. Domnul va transforma oboseala voastră acumulată, preocupările și greutatea multor momente în roade de virtuți creștine: răbdare, blândețe, bucurie în dăruire pentru alții, disponibilitate de a împlini voința lui Dumnezeu. A iubi înseamnă a sluji și slujirea mărește iubirea. Cred că acesta este unul din roadele cele mai frumoase ale contribuției voastre la Ziua Mondială a Tineretului. Însă acest rod nu-l adunați numai voi, ci Biserica întreagă care, ca mister de comuniune, se îmbogățește cu aportul fiecăruia dintre membrii săi.

Întorcându-vă acum la viața voastră obișnuită, vă încurajez să păstrați în inima voastră această experiență fericită și să creșteți în fiecare zi mai mult în dăruirea de voi înșivă lui Dumnezeu și oamenilor. Este posibil ca în mulți dintre voi să se fi manifestat timidă sau cu forță o întrebare foarte simplă: Ce vrea Dumnezeu de la mine? Care este planul său cu privire la viața mea? Cristos mă cheamă să-l urmez mai îndeaproape? Nu aș putea să-mi trăiesc toată viața în misiunea de a vesti lumii măreția iubirii sale prin preoție, viața consacrată sau căsătorie? Dacă a apărut această neliniște lăsați-vă conduși de Domnul și oferiți-vă voluntar pentru slujirea Celui care "nu a venit să fie slujit, ci să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți" (Mc 10,45). Viața voastră va ajunge la o plinătate nebănuită. Poate că vreunul se gândește: Papa a venit să ne mulțumească și acum ne cere. Da, așa este. Aceasta este misiunea Papei, Urmaș al lui Petru. Și nu uitați că Petru, în prima sa scrisoare, le amintește creștinilor de prețul cu care au fost răscumpărați: cel al sângelui lui Cristos (cf. 1Pt 1,18-19). Cel care își evaluează viața sa din această perspectivă știe că la iubirea lui Cristos se poate răspunde numai cu iubire și acest lucru e ceea ce vă cere Papa în acest rămas bun: ca să răspundeți cu iubire Celui care din iubire s-a dăruit pentru voi. Încă o dată mulțumesc și Dumnezeu să fie mereu cu voi.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat