Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea cu tinere călugărițe

Discursul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea

Mănăstirea "Sfântul Laurențiu" la Escorial

Vineri, 19 august 2011

Dragi tinere călugărițe,

În Ziua Mondială a Tineretului pe care o celebrăm la Madrid este o mare bucurie să mă pot întâlni cu voi care v-ați consacrat tinerețea voastră Domnului și mulțumesc pentru salutul amabil pe care mi l-ați adresat. Apreciez faptul că domnul cardinal arhiepiscop de Madrid a prevăzut această întâlnire într-un loc așa de evocator cum este mănăstirea "Sfântul Laurențiu" la Escorial. Dacă biblioteca sa celebră păstrează importante ediții ale Sfintelor Scripturi și ale Regulilor monastice ale diferitelor familii călugărești, viața voastră de fidelitate față de chemarea primită este și ea un mod prețios de a păstra Cuvântul Domnului care răsună în formele de spiritualitate proprii vouă.

Dragi surori, fiecare carismă este un cuvânt evanghelic pe care Duhul Sfânt îl amintește Bisericii sale (cf. In 14,26). Nu în zadar Viața Consacrată "se naște din ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și primește Evanghelia ca normă proprie de viață. A trăi în urmarea lui Cristos curat, sărac și ascultător este în felul acesta o "exegeză" vie a Cuvântului lui Dumnezeu. Din el a provenit orice carismă și orice regulă vrea să fie exprimare a lui, dând naștere la itinerarii de viață creștină marcate de radicalitatea evanghelică" (Exortația apostolică Verbum Domini, 83).

Radicalitatea evanghelică înseamnă a rămâne "înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (Col 2,7), care în viața consacrată înseamnă a merge la rădăcina iubirii față de Isus Cristos cu inimă neîmpărțită, fără a pune nimic înaintea acestei iubiri (cf. Sfântul Benedict, Regula, IV, 21), cu o apartenență nupțială, așa cum au trăit-o sfinții, în stilul Rozei din Lima și al lui Rafael Arnaiz, tineri patroni ai acestei Zile Mondiale a Tineretului. Întâlnirea personală cu Cristos, care hrănește consacrarea voastră, trebuie să fie mărturisită cu toată forța transformatoare în viețile voastră; și are astăzi o relevanță specială, atunci când "se constată un fel de "eclipsă de Dumnezeu", o anumită amnezie, dacă nu un adevărat refuz al creștinismului și o negare a comorii credinței primite, cu riscul de a pierde propria identitate profundă" (Mesaj pentru a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului 2011, 1). În fața relativismului și a mediocrității apare necesitatea acestei radicalități care mărturisește consacrarea ca o apartenență la Dumnezeu, iubit mai presus de orice.

Această radicalitate evanghelică a vieții consacrate se exprimă în comuniunea filială cu Biserica, focolar al fiilor lui Dumnezeu, pe care Cristos a zidit-o. Comuniunea cu Păstorii, care în numele Domnului vestesc depozitul credinței primit prin Apostoli, Magisteriul Bisericii și tradiția creștină. Comuniunea cu familia voastră călugărească, păstrându-i cu recunoștință patrimoniul spiritual genuin și apreciind și celelalte carisme. Comuniunea cu alți membri ai Bisericii, cum ar fi laicii, chemați să mărturisească, pornind de la propria vocație specifică, aceeași evanghelie a Domnului.

În sfârșit, radicalitatea evanghelică se exprimă în misiunea pe care Dumnezeu a voit să v-o încredințeze. De la viața contemplativă care primește în chiliile sale Cuvântul lui Dumnezeu în tăcerea elocventă și îi adoră frumusețea în singurătatea locuită de El, până la diferitele drumuri ale vieții apostolice, în brazdele din care încolțește sămânța evanghelică în educația copiilor și a tinerilor, în îngrijirea bolnavilor și a bătrânilor, în însoțirea familiilor, în angajarea în favoarea vieții, în mărturia adusă adevărului, în vestirea păcii și a carității, în angajarea misionară și în noua evanghelizare și în atâtea alte domenii ale apostolatului eclezial.

Dragi surori, aceasta este mărturia sfințeniei la care Dumnezeu vă cheamă, urmându-l îndeaproape și fără nici o condiție pe Isus Cristos în consacrare, în comuniune și în misiune. Biserica are nevoie de fidelitatea voastră tânără, înrădăcinată și zidită în Cristos. Mulțumesc pentru "da"-ul vostru generos, total și perpetuu la chemarea Celui Iubit. Cer ca Fecioara Maria să susțină și să însoțească tinerețea voastră consacrată, cu dorința vie ca Ea să interpeleze, să încurajeze și să lumineze pe toți tinerii.

Cu aceste sentimente îi cer lui Dumnezeu să răsplătească din belșug contribuția generoasă a Vieții Consacrate la această Zi Mondială a Tineretului și în numele său vă binecuvântez din toată inima. Mulțumesc.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat