Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini spre Madrid (II)

Ziua 3: Italia, Monaco și Franța

În a treia zi de pelerinaj am continuat drumul prin Italia. Prima oprire a fost la Genova Pegli, unde am fost găzduiți de Surorile Zăpezii; acestea ne-au așteptat cu disponibilitate și o masă pe măsură. Aici am avut ocazia de a celebra sfânta Liturghie împreună, într-o atmosferă din ce în ce mai prietenoasă și, prin intermediul predicii, am aprofundat și mai mult ideea întâlnirii reale cu ceilalți tineri.

După un drum impresionant pe Coasta de Azur, am oprit și la Montecarlo, de unde am plecat spre locul de cazare, în Marsille.

Mărturii ale tinerilor:

"O altă zi minunată s-a încheiat. Fiind o zi de mare sărbătoare, cum fiecare duminică este, de altfel, am celebrat sfânta Liturghie la un liceu unde Surorile Zăpezii au binevoit să ne servească un prânz și un desert delicios. Le mulțumim din inimă și le dorim tot binele din lume. Astăzi am avut ocazia să vizităm Monaco, care ne-a oferit o priveliște mirifică. Am văzut cu ochii noștri cum muntele și marea se unesc, redând multe exclamații de «oau!». Profit de această ocazie și doresc să-i salut pe cei dragi de acasă și nu numai: să știți că mă gândesc la voi cu mare drag! Multe îmbrățișări vă transmit de aici din depărtare!" (Andreea, Iași).

"Dimineața, soarele a bătut la ușa inimii mele, dar eu încă visam și simțeam cum inima strigă nebunește iubirea pe care o poartă în ea. Astăzi a fost o nouă întâlnire în intersecția inimii mele. Dumnezeu și ceilalți au avut o experiență cu mine. Alegere, libertate, toate își găsesc un sens doar atunci când visezi și cu un sens în viață. Zilele acestea am mai pus o cărămidă în edificiul meu afectuos, format din oamenii pe care îi iubesc. Ei sunt stratul de protecție care mă ajută să trec prin viață. Sunt recunoscător lui Dumnezeu și celorlalți pentru că mă acceptă așa cum sunt și îmi dă posibilitatea să trăiesc credința" (Daniel).

Ziua 4: Franța și Spania

A patra zi de pelerinaj a însemnat și ultima zi de drum. După ce am străbătut Franța și o mare parte din Spania am ajuns în sfârșit la Madrid.

Drumul de patru zile a fost cu adevărat folositor pentru noi ca grup: experiențele prin care am trecut, timpul petrecut împreună, împărtășirea momentelor de bucurie, dar și a oboselii ne-au ajutat să ne apropiem și să trăim pelerinajul ca un grup.

De acum ne așteaptă zile pline de activități, care ne vor aduce cu siguranță noi provocări care ne vor ajuta să creștem.

Mărturii ale tinerilor:

"O dată cu apropierea de orașul Madrid am putut observa un număr tot mai mare de tineri pelerini dornici de a trăi evenimentele importante ce se desfășoară în aceste zile în capitala Spaniei, ce a devenit capitala tinerilor din întreaga lume" (Cristian, Iași).

Ziua 5: Prima zi la Madrid

În dimineața primei zile la Madrid fiecare dintre noi a avut program liber și posibilitatea de a vizita orașul, de a participa la diferite activități culturale, religioase sau practice.

Aceasta a fost prima provocare a noastră în calitate de pelerini la Madrid deoarece a trebuit să facem față unor situații noi, aglomerației urbane din acest mare oraș datorată și fuxului de pelerini veniți din întreaga lume.

În după-amiaza acestei zile am participat la primul moment de comuniune oficial, reprezentat de Liturghia de deschidere a Zilei Mondiale a Tineretului care a avut loc în Plaza de Cibeles. La acest eveniment au participat peste un milion de tineri de pe toate continentele lumii. A fost un moment încărcat de bucurie și emoție deoarece toți pelerinii ne-am unit în rugăciune.

Mărturii ale tinerilor:

"Prima zi la Madrid a fost una nouă, plină de entuziasm , aglomerație și cunoaștere. Aglomerație pentru că pe toate străzile Madridului puteai vedea grupuri de tineri mai mult sau mai puțin numeroase din diferite țări sau continente. Entuziasm datorită tinerilor plini de bucurie și viață care cântă, zâmbesc și dansează. Madridul, în aceste zile freamătă de entuziasm și voie bună, este capitala tinereții. Cunoaștere deoarece ne-am plimbat și admirat galeriile de artă ale faimosului Muzeu Prado care reunește opere de artă ale unor pictori celebri cum ar fi Raffaello, Tiziano, Rembrandt, El Greco, Velazques, Rubens etc. Este uimitor cum prezența unor tineri poate răspândi în jur atâta poftă de viață, zâmbete pe fețele tuturor și lumină oriunde merg" (Iuliana, Iași).

"Ziua Mondială a Tinerilor este un semn de bucurie și de comuniune cu mulți tineri care cred în Isus. Faptul de a fi mulți tineri împreună cu noi e normal să creeze aglomerații în spațiile de servire a mesei, toalete, transport, vizite culturale, parcuri. Pentru mine ZMT este și o experiență de a redeveni la ceea ce este esențial în viața oricui, un mod de a ne purifica prin răbdare și nu numai" (Gabriela Lungu, FCJ).

Ziua 6: Prima zi de cateheză

După micul dejun ne-am îndreptat cântând încrezători și plini entuziasm spre parohia unde ne-am întâlnit cu toți pelerinii din România. Am făcut împreună rugăciunea de dimineață, după care Preasfințitul Virgil Bercea, episcop de Oradea, a făcut cateheza cu tema "Tari în credință" . La cateheză, unii dintre noi au oferit mărturii de credință și am primit răspunsuri la întrebările noastre.

Cateheza a fost urmată de sfânta Liturghie oficiată în rit bizantin de către Preasfințitul Virgil Bercea, împreună cu ceilalți preoți aflați în mijlocul nostru. La această primă comuniune a tinerilor din România au participat atât tineri romano-catolici, greco-catolici cât și tineri creștin-ortodocși.

După prânz am continuat cu bucurie activitățile culturale și religioase, dar și descoperirea orașului începute în ziua anterioară. Am avut prilejul să cunoaștem oameni noi și să socializăm cu aceștia. O parte dintre tineri au participat la întâlnirea membrilor Acțiunii Catolice din întreaga lume.

Mărturii ale tinerilor:

"Credința în Cristos și Biserica sa au fost principalele puncte dezbătute în aceste zile petrecute la Madrid. Au fost zile pline de har, entuziasm tineresc și multă veselie. Credința în Dumnezeu este vie, puternică și nu se stinge așa cum ar dori unii" (Claudia Ferenț).

"Sunt de câteva zile la Madrid și pot spune că este locul în care pot să îmi manifest credința, așa cum nu am mai făcut-o până acum. Mă mândresc că sunt româncă și mai ales creștin romano-catolic. Mă bucur că ne manifestăm aceeași credință alături de o mulțime de alți oameni care vorbesc diferite limbi și că împreună ne putem apropia mai mult de Dumnezeu" (Mădălina Ciobanu, Focuri, Iași)

Anamaria Dănilă și Ana-Maria Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-18 august: Pelerini spre Madrid


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat