Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Madrid: Discursul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pe Aeroportul internațional din Madrid Barajas

Ceremonia de bun venit

Discursul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea
Aeroportul internațional din Madrid Barajas
Joi, 18 august 2011

*

Maiestate,
Domnule cardinal arhiepiscop de Madrid,
Domnilor cardinali,
Venerați frați întru Episcopat și întru Preoție,
Stimate autorități naționale, regionale și locale,
Iubiți frați și surori din Madrid și din întreaga Spanie,

Mulțumesc, Maiestate, pentru prezența dumneavoastră aici împreună cu regina și pentru cuvintele așa de alese și respectuoase pe care mi le-ați adresat urându-mi bun venit. Cuvinte care mă fac să retrăiesc neuitatele demonstrații de simpatie primite în călătoriile mele precedente în Spania și, în mod deosebit, în recenta mea călătorie la Santiago de Compostela și la Barcelona. Îi salut foarte cordial pe toți cei prezenți aici la Barajas și pe cei care urmăresc această ceremonie prin radio și televiziune. O amintire foarte recunoscătoare și față de cei care cu atâta angajare și dăruire, în cadrul eclezial și civil, au contribuit cu propriul efort și propria muncă pentru ca această Zi Mondială a Tineretului la Madrid să se desfășoare în mod fericit și să obțină roade îmbelșugate.

Doresc să mulțumesc din toată inima și pentru ospitalitatea atâtor familii, parohii, colegii și alte instituții care i-au primit pe tinerii veniți din toată lumea, mai întâi în diferite regiuni și orașe din Spania și acum în acest mare oraș Madrid, cosmopolit și mereu cu porțile deschise.

Sunt aici pentru a mă întâlni cu mii de tineri din toată lumea, catolici, interesați de Cristos sau în căutarea adevărului care dă un sens genuin propriei existențe. Vin ca Urmaș al lui Petru pentru a-i întări în credință pe toți, trăind câteva zile de intensă activitate pastorală pentru a vesti că Isus Cristos este Calea, Adevărul și Viața; pentru a da impuls angajării de a construi Împărăția lui Dumnezeu în lume, printre noi; pentru a îndemna pe tineri să se întâlnească personal cu Cristos Prieten și astfel, înrădăcinați în Persoana sa, să se convertească în discipoli fideli și martori curajoși ai săi.

De ce și cu ce scop a venit această mulțime de tineri la Madrid? Deși răspunsul ar trebui să-l dea tinerii înșiși, se poate crede foarte bine că ei doresc să asculte Cuvântul lui Dumnezeu, așa cum le este propus lor în motoul acestei Zile Mondiale a Tineretului, în așa fel încât, înrădăcinați și întemeiați în Cristos, să manifeste fermitatea credinței lor.

Mulți dintre ei au auzit glasul lui Dumnezeu, probabil numai ca o șoaptă ușoară, care i-a făcut să-l caute mai asiduu și să împărtășească împreună cu alții experiența forței pe care o are glasul lui Dumnezeu în viața lor. Această descoperire a lui Dumnezeu cel viu îi reînsuflețește pe tineri și deschide ochii lor la provocările din lumea în care trăiesc, cu limitele sale și posibilitățile sale. Văd superficialitatea, consumismul și hedonismul care domnesc, atâta banalizare în trăirea sexualității, atâta lipsă de solidaritate, atâta corupție. Și știu că fără Dumnezeu ar fi greu de înfruntat aceste provocări și a fi într-adevăr fericiți, punând întregul lor entuziasm în dobândirea unei vieți autentice. Însă avându-l pe El alături vor avea lumină pentru a merge și motive pentru a spera, fără să se oprească în fața celor mai înalte idealuri ale lor, care vor motiva angajarea lor generoasă pentru a construi o societate în care să se respecte demnitatea umană și fraternitatea reală. Aici, la această Zi, au ocazia privilegiată pentru a pune în comun aspirațiile lor, pentru a schimba reciproc bogăția propriilor culturi și experiențe, pentru a se anima unul pe altul într-un drum de credință și de viață, în care unii se cred singuri sau ignorați în propriile ambiente zilnice. În schimb nu, nu sunt singuri. Mulți de vârsta lor împărtășesc înseși propunerile lor și, încrezându-se total în Cristos, știu că au realmente un viitor în fața lor și nu se tem de angajările decisive care dau plinătate întregii vieți. Pentru aceasta este pentru mine o imensă bucurie să-i ascult, să ne rugăm împreună și să celebrez Euharistia cu ei. Ziua Mondială a Tineretului ne aduce un mesaj de speranță, ca o adiere de aer curat și tineresc, cu suflu renovator care ne umple de încredere în fața zilei de mâine a Bisericii și a lumii.

Desigur că nu lipsesc dificultățile. Subzistă tensiuni și ciocniri deschise în atâtea locuri din lume, chiar cu vărsare de sânge. Dreptatea și valoarea cea mai înaltă a persoanei umane se supun cu ușurință la interese egoiste, materiale și ideologice. Nu întotdeauna se respectă așa cum trebuie ambientul și natura pe care Dumnezeu le-a creat cu atâta iubire. În afară de asta, mulți tineri privesc cu îngrijorare la viitor în fața dificultății de a găsi un loc demn de muncă sau pentru că l-au pierdut sau pentru că este precar și nesigur. Alții au nevoie să fie avertizați pentru a nu cădea în rețeaua drogurilor sau să aibă o asistență eficace dacă, din păcate, au căzut în această rețea. Nu puțini, din cauza credinței lor în Cristos, suferă în ei înșiși discriminarea, care ajunge la dispreț și la persecuția deschisă sau ascunsă pe care o îndură în anumite regiuni și țări. Sunt persecutați voind să-i îndepărteze de la El, privându-i de semnele prezenței sale în viața publică și reducând la tăcere însuși sfântul său Nume. În schimb eu vreau să le spun tinerilor, cu toată forța inimii mele: ca nimic și nimeni să nu vă ia pace3a; să nu vă rușinați de Domnul. El nu a avut rezerve să devină unul ca noi și să experimenteze neliniștile noastre pentru a le duce la Dumnezeu și astfel ne-a mântuit. În acest context este urgent de a-i ajuta pe tinerii discipoli ai lui Isus să rămână tari în credință și să asume aventura minunată de a o vesti și a o mărturisi deschis cu propria viață. O mărturie curajoasă și plină de iubire față de frate, decisă și prudentă în același timp, fără a ascunde propria identitate creștină, într-un climat de conviețuire respectuoasă cu alte opțiuni legitime și cerând, în același timp, respectul datorat față de propriile opțiuni.

Maiestate, reînnoind recunoștința mea pentru respectuosul bun venit pe care mi l-ați oferit, doresc să manifest stima și apropierea mea față de toți oamenii din Spania, precum și admirația mea față de o țară așa de bogată în istorie și cultură, pentru vitalitatea propriei credințe, care a adus rod în atâția sfinți și sfinte în toate perioadele, în numeroși bărbați și femei care părăsindu-și propria țară au dus Evanghelia în toate colțurile lumii și în persoane drepte, solidare și bogate în bunătate în întregul lor teritoriu. Este o mare comoară care desigur că merită să o păstrăm cu atitudine constructivă, pentru binele comun de astăzi și pentru a oferi un orizont luminos viitorului noilor generații. Deși există actualmente motive de îngrijorare, este mai mare dorința spaniolilor de a le depăși cu dinamismul care îi caracterizează și la care atât de mult contribuie profundele sale rădăcini creștine, foarte fecunde în decursul secolelor.

Salut încă de acum foarte cordial pe toți dragii prieteni spanioli și madrileni și pe cei care au venit din alte țări. În decursul acestor zile voi fi unit cu voi ținând cont foarte mult de toți tinerii din lume, îndeosebi cei care trec prin încercări de diferită natură. Încredințând această întâlnire Preasfintei Fecioare Maria și mijlocirii sfinților protectori ai acestei Zile, îi cer lui Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească mereu pe copiii Spaniei. Mulțumesc.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat