Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerini împreună cu Maria, Mama noastră cerească

Anul acesta s-a desfășurat la Cacica al 106-lea pelerinaj închinat Sfintei Fecioare cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Mii de credincioși s-au adunat la sanctuar pentru a o cinsti pe Preacurata, încredințându-i suferințele, problemele, neliniștile sufletești, cererile, convinși fiind că Mama cerească va duce aceste rugăminți la Isus și vor obține harurile necesare.

Sâmbătă, 13 august, de la ora 9.30, aproximativ 80 de tineri din diferite comunități din dieceza noastră, cu binecuvântarea PS Aurel Percă, s-au pornit în pelerinaj cu bicicletele spre Cacica însoțiți fiind de pr. Iulian Roca și de pr. Cristian Pal. Tot sâmbătă a avut loc întâlnirea de organizare a voluntarilor, coordonată de pr. Florin-Petru Sescu.

Duminică, 14 august, celebrările au început cu Actul penitențial, desfășurat la ora 10, moment intens de reflecție și rugăciune pentru pregătirea credincioșilor pentru primirea sacramentului Pocăinței și participarea cu evlavie la întreg programul. A urmat sfânta Liturghie de deschidere, de la ora 12, prezidată de PS Aurel Percă. La aceeași oră a început și pelerinajul tinerilor, de la aproximativ cinci kilometri de Cacica. 252 de tineri din diverse parohii, conduși de PS Petru Gherghel, s-au îndreptat spre sanctuar intonând cântece și rugăciuni. După Liturghie au sosit pelerinii bicicliști și, la puțin timp după aceasta, au sosit și tinerii pelerini. Pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului de la Cacica, a adresat cuvântul de bun venit tuturor pelerinilor. La ora 16 s-a desfășurat în jurul sanctuarului Calea Sfintei Cruci cu rugăciuni pentru familii, în purtarea crucii fiind implicați tineri, adulți, persoane consacrate, urmată de adorația euharistică. Programul a continuat cu sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate, prezidată de PS Petru Gherghel, animată de corul tinerilor din Parohia "Ss. Petru și Paul" din Onești. Tinerii prezenți la Cacica s-au unit în rugăciune cu tinerii prezenți la Madrid pentru Ziua Mondială a Tineretului. Pr. Florin-Petru Sescu a mulțumit în numele tinerilor Preasfințitului Petru Gherghel pentru disponibilitatea de care a dat întotdeauna dovadă în a fi alături de tineri. Au participat și reprezentanți ai autorităților civile, cărora li s-au adus mulțumiri pentru suportul oferit în buna desfășurare a celebrărilor din acest an. La ora 20.00, Corul Madrigal a susținut un concert de muzică religioasă.

Un moment așteptat cu drag de către pelerini a fost privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00. După ce PS Petru Gherghel a binecuvântat lumânările, tinerii au purtat lumina binecuvântată pelerinilor și astfel întreaga Piață "Papa Ioan Paul al II-lea" a devenit asemeni unui cer înstelat. În cadrul celebrării, fiind Anul Familiei, o familie a înaintat până la altar, fiecare membru, tatăl, copiii și mama au oferit tămâie peste cărbunele aprins, prin acest gest oferind jertfele tuturor familiilor și dorința lor de a împlini cu fidelitate voința divină. A urmat lectura unui fragment din Familiaris consortio și predica, ce a vorbit despre problematica actuală a familiei izvorâtă din absența iubirii adevărate - fundament al căsătoriei binecuvântată de Dumnezeu. Recitarea devoțiunii sfântului Rozariu, moment în care pelerinii cu lumânările aprinse au pornit în procesiune în jurul sanctuarului, a încheiat veghea mariană. A urmat privegherea tinerilor, cântecele și rugăciunile tinerilor au răsunat în liniștea nopții, îndreptându-se spre Dumnezeu prin Maria, implorând ajutor pentru a fi după voința Lui, "viitorul și speranța omenirii".

Luni, 15 august, ziua hramului, s-a deschis cu sfânta Liturghie în limba română, de la ora 06.00, urmată de Liturghii în limbile maghiară, germană și polonă, precum și o Liturghie greco-catolică. Liturghia de hram de la ora 11.00 a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, cu concelebrarea PS Petru Gherghel și a PS Aurel Percă și a unui număr mare de preoți din țară și din străinătate. Au fost binecuvântate cu preasfântul sacrament florile și obiectele religioase aduse de pelerini. Pr. Romuald Bulai a adus mulțumiri tuturor celor care au participat și în acest an la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Cacica, celor care s-au implicat în organizarea și buna desfășurare a celebrărilor, preoților care au stat ore întregi în confesionale pentru a oferi sacramentul spovezii credincioșilor, corului, tinerilor voluntari și tuturor pelerinilor reînnoind invitația de a veni și anul viitor pentru a se uni în rugăciune și a obține haruri de la Mijlocitoarea noastră, Mama cerească, Maria.

După-amiază, actori ai Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoșani au susținut frumoasa piesă istorică "Apus de soare".

Pe tot parcursul pelerinajului, ca și în alți ani, numeroși tineri voluntari din Acțiunea Catolică și Scout au contribuit cu disponibilitate și generozitate la buna desfășurare a evenimentelor.

Pelerinii s-au întors acasă edificați în credință și reînnoiți sufletește, cu dorința de a reveni la Împărțitoarea harurilor, sfânta Fecioară Maria pentru a încredința ocrotirii ei de mamă întreaga omenire.

Bernadeta Farțade Gabor

*

Întregul pelerinaj a putut fi urmărit în direct, prin intermediul postului "Radio Maria", care a transmis fiecare moment al celebrărilor. Înregistrările transmisiunilor vor fi disponibile începând cu 19 august 2011 în secțiunea audio-video a sitului www.sanctuarcacica.ro.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
13-15 august: Cacica: Pelerini împreună cu Maria, Mama noastră cerească
13-15 august: Pelerinajul diecezan la Cacica

*


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat