Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid

Un eveniment de însemnătate majoră pentru toată lumea catolică și nu numai se desfășoară la Madrid, în perioada 15-21 august 2011. Tineri din toată lumea răspund invitației papei Benedict al XVI-lea de a se strânge laolaltă, având la dispoziție din partea țării gazdă un cadru deosebit pentru întâlnire, pentru mai bună cunoaștere și pentru împărțirea valorilor, aspiraților, priorităților și problemelor pe care le întâmpină ei, în funcție de naționalitate, vârstă și educație.

În Biserica Catolică, în fiecare an în Duminica Floriilor, papa adresează un mesaj tinerilor, iar la un interval de doi sau la trei ani se convoacă întâlnire mondială. Această întâlnire mondială, care anul acesta se desfășoară la Madrid se bazează pe câteva elemente principale: convocarea, mesajul papei, participarea la cateheză, noaptea de veghe și rugăciune și Liturghia de încheiere. Toate aceste elemente sunt o chemare la reîntoarcerea la Cristos, adresat tinerilor și lumii, plecând de la experiențele și marile probleme ale vieții tinerilor.

România este și ea reprezentată la eveniment de aproape 1.000 de tineri greco-catolici și romano-catolici. Din Dieceza de Iași participă 100 de tineri și șapte preoți. Tineri români vor participa la eveniment sub îndrumarea responsabililor din fiecare dieceză și eparhie precum și a episcopilor: PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Cornel Damian, episcop romano-catolic auxiliar de București, și PS Aurel Percă, episcop romano-catolic auxiliar de Iași.

Punctul culminant al Întâlnirii de la Madrid se va desfășura pe aeroportul militar Cuatro Vientos, unde se vor reuni peste un milion și jumătate de tineri care vor participa, sâmbătă, 20 august 2011, la o seară de veghe și rugăciune împreună cu papa Benedict al XVI-lea, iar apoi duminică 21 august începând cu ora 9.00 la Liturghia de încheiere a evenimentului.

Informațiile în legătură cu pregătirea, atât națională cât și pe plan european și mondial, legate de acest eveniment au apărut pe portalul oficial www.madrid11.com și pe portalul național www.zmtromania.ro prin grija echipei de voluntari români care actualizează zilnic informațiile, astfel încât cei interesați să mediatizeze aceasta acțiune vor putea găsi informații, dar și pot păstra legătura cu participanții.

În ceea ce privește comunicarea cu reprezentanții media din România, pentru perioada 15-21 august 2011, persoanele care pot oferi informații de la fața locului (fotografii, relatări, mijlocirea unor replici din partea episcopilor care vor fi prezenți) sunt pr. Felix Roca (tel. 004/0741/501481, e-mail: pr.felixroca@gmail.com) și Codruța Fernea (tel. 004/0744/164669; e-mail: codrutafernea@gmail.com), responsabili naționali pentru acest eveniment.

*

Informații suplimentare:

Tema: Tema celei de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului este "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7). Conform tradiției, papa Benedict al XVI-lea a aprofundat tematica ZMT printr-un Mesaj către tineri, mesaj care prin intermediul Consiliului Pontifical pentru Laici a fost trimis spre Conferințele Episcopale, Mișcărilor, Asociațiilor și Comunităților de tineri internaționale. Textul acestui mesaj este disponibil pe situl Vaticanului [www.vatican.va] și pe situl oficial al ZMT 2011 [www.madrid11.com]

Program: A XXVI-a Zi Mondială a Tineretului se deschide în mod oficial în după-amiaza zilei de marți, 16 august 2010, cu Liturghia de deschidere, prezidată de cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, arhiepiscop de Madrid, în Piața Cibeles, un faimos ansamblu monumental din centrul orașului Madrid.

În zilele de 17, 18 și 19 august vor avea loc trei zile de pregătire pentru Veghea de rugăciune și Liturghia cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea. În cursul dimineților vor avea loc tradiționalele cateheze, care vor fi susținute de episcopii din întreaga lume, în diverse limbi și în diverse bisericii, colegii sau săli de sport din Madrid. În timpul celor trei zile o atenție deosebită va fi îndreptată spre sacramentul Spovezii. Tinerii vor avea astfel ocazia să experimenteze iertarea lui Dumnezeu în toate bisericile din Madrid dar mai ales în Parcul Iertării unde va avea loc și Adorație Euharistică. După-amiezile zilelor de 16, 17, 18 august vor fi dedicate activităților din cadrul Festivalului Tinerilor care se va desfășura în diferite puncte din Madrid.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea va fi primit în după-amiaza zilei de joi, 18 august 2010, printr-o ceremonie solemnă de primire în același loc în care se va desfășura Liturghia de deschidere - Piața Cibeles. Seara zilei de vineri, 19 august, va fi dedicată celebrării unei mari Căi a Crucii pe străzile centrale ale orașului Madrid, având ca punct de pornire Piața Cibeles. Procesiunea se va desfășura de-a lungul bulevardului Paseo de Recoletos și se va încheia în Piața Colon.

Punctul culminat al Zilei Mondiale ale Tineretului vor fi Veghea de rugăciune și Celebrarea Euharistică finală care vor fi prezidate de Sfântul Părinte. Acestea se vor desfășura sâmbătă seara, 20 august, și în dimineața zilei de 21 august în spațiul special amenajat pentru aceste celebrări în apropierea aeroportului Cuatro Vientos, în partea de sud-vest a orașului, la 8 km de centrul orașului Madrid.


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat