Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Zile de har

În perioada 3-7 august 2011 au avut loc la Viișoara exercițiile spirituale pentru tinerele care doreau să trăiască un moment de întâlnire cu Dumnezeu. Aceste zile au fost organizate de surorile din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași în colaborare cu pr. Iosif Iacob.

În minunatul și liniștitul așezământ al surorilor benedictine din Viișoara am petrecut patru zile de rugăciune în care părintele Iosif a dezbătut tema "Proiectul personal de viață" din perspectiva personajului principal al cărții lui Rut. Am înțeles că pentru a face un proiect personal al vieții noastre trebuie mai întâi de toate să ne cunoaștem, să ne valorizăm și apoi vom putea întocmi acest plan, care nu poate fi făcut decât dacă ascultăm mai întâi glasul lui Dumnezeu.

Iată câteva impresii ale tinerelor care au participat:

- "Am trăit clipe frumoase și profunde în aceste zile. Tema a fost «Proiectul personal de viață», care m-a ajutat să mă cunosc mai bine și să meditez mai mult la viitorul meu. Acum, la încheierea acestor zile, mă simt mai bogată sufletește, mai aproape de Dumnezeu și cu o dorință de a mă schimba în bine". (Mihaela,19 ani, Focuri)

- "Pentru mine este o a doua experiență trăită aici în această mănăstire de clauzură din Viișoara. Participând la această perioadă de exerciții spirituale am reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să-mi găsesc acea liniște interioară care de multe ori nu se găsește în mii și mii de zgomote. Am reușit să descopăr că ceva a prins viață și că Dumnezeu într-adevăr lucrează în mine. Au fost unele trăiri profunde care m-au ajutat foarte mult să fiu cât mai aproape de Dumnezeu și cu ajutorul lui să iau unele decizii pentru viața mea. Mulțumesc în mod special surorilor, dar și părintelui Iosif. Prin conferințele pe care le-a ținut, am reușit să-mi cunosc mai bine calitățile, defectele mele și să pot să mă accept așa cum sunt și că deciziile celorlalți să nu mă privească prea mult. Mulțumesc!" (Gema, 20 de ani, aspirantă)

- "Am avut ocazia să petrec câteva zile minunate, departe de forfota și aglomerația cotidiană. Acele zile au fost pentru mine un mijloc de autocunoaștere (prin care am încercat să îmi dau seama cine sunt, care sunt valorile după care îmi ghidez viața) și tot odată un mod de a mă apropia și de a-l cunoaște pe Dumnezeu. De asemenea, în aceste zile de har am încercat să descopăr și să înțeleg care este planul lui Dumnezeu cu mine și chiar dacă nu am găsit un răspuns clar la acest mister, pot afirma că aceste exerciții spirituale m-au ajutat să-mi găsesc pacea, liniștea sufletească și să conștientizez imensele daruri și bunuri cu care Dumnezeu m-a binecuvântat și să-i pot mulțumi pentru ele. Mulțumesc celor care au făcut posibilă trăirea acestor experiențe" (Andreea, 22 ani, Focuri)

- "Această experiență este pentru prima data că o fac și am fost o bună ocazie de a mă gândi la mine însămi, de a mă cunoaște, de a putea realiza un plan pentru a avea un viitor al meu mai bun, pe o cale mai bună. Vă mulțumesc pentru tot efortul făcut vouă surorilor care ne-ași fost alături, îi mulțumesc părintelui care ne-a încurajat, care ne-a învățat multe lucruri noi și că a fost mereu cu noi. A fost o experiență deosebită, cu toții ne-am simțit bine și acum și eu mă simt mai mulțumită, mai împlinită. Dumnezeu să le răsplătească darul, sacrificiile, bunătatea și iubirea lor. Vă mulțumesc din toată inima mea!" (Larisa, 22 ani, Sagna)

- "În aceste zile am învățat despre cunoașterea propriei persoane, despre autovalorizare, acestea fiind necesare pentru a realiza proiectul vieții noastre. Pentru mine acestea au fost niște zile minunate în care am reușit să mă desprind de cele lumești și să încerc să ascult glasul Domnului și cred că într-o oarecare măsură am realizat acest lucru. Mulțumesc din inimă tutor persoanelor care s-au ocupat de această organizare și vă mulțumesc în special pentru faptul că am înțeles ca nu întotdeauna planul meu coincide cu planul lui Dumnezeu" (Cosmina, 19 ani, Bacău)

- "Au fost o experiență nouă pentru mine exercițiile spirituale de la Viișoara. Trebuie să recunosc că în prima zi mi-a venit greu să fac tăcere pentru că eu sunt obișnuită să vorbesc mult și să glumesc, dar m-am obișnuit și am reușit astfel să mă regăsesc și astfel să mă cunosc pe mine. Mi-a plăcut și sper că mai am o astfel de ocazie" (Denisa, 18 ani, Adjudeni)

- "Am participat pentru prima dată la exerciții spirituale și pot spune că aici am fost tot timpul liniștită deoarece înainte mă simțeam foarte stresată și neliniștită. A fost foarte frumos la acest exerciții și am învățat multe lucruri și chiar mi-am găsit răspuns la întrebările pe care mi le puneam. Aici mi-am pregătit proiectul de viață dar nu uit că în acest proiect mă va ajuta Dumnezeu care este tot timpul cu noi și printre noi. Dacă ar mai fi exerciții spirituale aș mai participa cu mare drag pentru că aici stau mai mult de vorbă cu Dumnezeu" (Ana Maria, 20 ani, Săveni)

- "Exercițiile spirituale la care am luat parte la Viișoara au fost o experiență nouă și unică pentru că m-am descoperit pe mine cu adevărat și m-am valorizat. Am prins mai mult curaj în a comunica cu ceilalți. De asemenea, timp de trei zile am fost aproape de Dumnezeu, iar acest lucru îmi aduce o fericire în suflet de nedescris și un sentiment foarte important și plăcut. Mi-ar plăcea să repet experiența. Mulțumesc anticipat!" (Alina-Cristina, 18 ani, Butea)

- "Aceste trei zile de exerciții spirituale au fost pentru mine minunate, o nouă experiență, care m-au ajutat foarte mult să mă cunosc pe mine însumi. M-au ajutat să îmi găsesc multe răspunsuri la întrebările pe care mi le puneam foarte des. Dacă ar mai exista o a treia ocazie, aș veni cu cea mai mare plăcere pentru că aici m-am simțit mai aproape de Dumnezeu" (Iuliana, 21 ani, Șcheia)

În aceeași perioadă au avut loc la Casa Providenței din Iași exercițiile spirituale pentru adolescente în cadrul cărora meditațiile au fost ținute de către pr. Laurențiu Dăncuță având tema "În slujirea vieții". Să nu uităm niciodată că Dumnezeu a privit toate câte a făcut și iată, erau foarte bune (Geneză 1,31). Ne-a creat din iubire, a pus în noi sămânța vieții, iar noi suntem chemați ca, oriunde suntem, să facem să crească, în noi și în ceilalți, acea sămânță de viață pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o.

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe - Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3-7 august: Viișoara: Zile de har
3-7 august: Iași: Exerciții spirituale pentru adolescente


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat