Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Oropa cardinalul Bertone prezintă semnificația Zilei Mondiale a Tineretului

Madrid nu va fi o experiență ca altele

"Madrid nu va fi o experiență ca altele. Ziua Mondială a Tineretului nu este niciodată o simplă experiență de masă, ca marile adunări sportive sau muzicale pe care le vedem adesea la televizor. Există ceva profund diferit și frumos". Este un adevărat manual spiritual, cu multe instrucțiuni pentru folosire, cel pe care cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat, l-a încredințat sâmbătă, 6 august 2011, tinerilor foarte numeroși din Dieceza de Ivrea care au participat la pelerinajul nocturn la sanctuarul piemontez al Sfintei Fecioare Maria de la Oropa, și culminat apoi cu mandatul pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid care se va desfășura între 16-21 august. O reflecție care de la Oropa este în mod ideal încredințată fiecărui tânăr care urmează să ajungă în capitala spaniolă.

Tocmai tinerilor, cu familiile și educatorii lor, cardinalul Bertone s-a adresat direct în omilie, sugerând coordonatele pentru a nu pierde o ocazie așa de puternică de maturizare și creștere. "Vă pregătiți de mult timp să trăiți o experiență specială: Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid. Unii dintre voi deja au participat la alte ZMT, ca ultima la Sydney în Australia. În schimb pentru mulți alții la Madrid va fi prima ocazie de a se întâlni cu o mulțime de copii și tineri din toate continentele, limbile, culturile". De fapt, "nu veți fi singuri, atâția indivizi unii lângă alții, ca spectatori ai unui mare eveniment. În schimb vom fi cu toții împreună uniți cu Papa, călăuză și semn vizibil al comuniunii în Biserică. Și Papa Benedict nu ne va adresa un simplu discurs ca atâtea altele, cu un fond social sau politic. Papa vă va vorbi, ne va vorbi despre Isus și ne va dărui prezența sa, prin Sacramentul Euharistiei. Ne va indica persoana vie a lui Isus, ne va chema să stăm cu El, să fim prietenii lui și ne va arăta calea bună care trebuie urmată pe drumul nostru de viață pentru a contribui la transformarea lumii".

Cardinalul a situat apoi reflecția sa în "contextul pelerinajului de astăzi la Oropa, în ziua specială în care liturgia ne invită să contemplăm misterul schimbării la față a Domnului. Este ca și cum Dumnezeu însuși ne-ar invita să privim dincolo de timpul prezent și de istorie, permițându-ne, chiar dacă pentru o scurtă clipă, să vedem ceva din divinitatea sa în omenitatea lui Isus. Și aceasta este o experiență unică și fascinantă, până acolo încât însuși Petru exclamă uimit: Doamne, ce bine ne simțim aici! Să facem trei colibe! Evenimentul schimbării la față, pe care discipolii îl trăiesc alături de Isus, devine un punct de nou început în raportul lor cu Domnul.

Nu pot încă să înțeleagă până la capăt că gloria lui Isus va fi intim unită cu pătimirea sa pe cruce, dar pot intui că divinitatea Tatălui s-a apropiat de fiecare dintre ei și că Dumnezeul inaccesibil și invizibil acum are un chip și un glas, cele ale Domnului Isus. Urcarea lor pe muntele schimbării la față, urmându-l pe Domnul, acum devine drumul oricărui creștin, al fiecăruia dintre noi". Evenimentul pe care-l relatează evanghelistul Matei sugerează câteva idei importante și pentru ZMT de la Madrid. De fapt, mandatul "este o invitație de a porni la drum, împreună cu toată Biserica, pe urmele lui Isus. Și voi sunteți chemați să urcați pe muntele înalt al credinței, de pe care se poate privi la lume și la viața cotidiană cu o privire diferită și nouă, recunoscând în evenimentele de fiecare zi, la școală, în familie, la locul de muncă prezența lui Dumnezeu și a Evangheliei".

"La Madrid - i-a sfătuit cardinalul pe tineri - veți avea timp pentru a vă opri și pentru a reflecta despre marile alegeri din viață. Știu bine că în inimă purtați visul unei existențe pe deplin trăite, pe deplin realizate. Știu bine și că societatea de astăzi este profund complexă, diversificată și, în unele cazuri, chiar ostilă credinței. Pentru aceasta mandatul spre Madrid constituie și propunerea unei angajări puternice și coerente în slujba Evangheliei. Așadar suntem invitați să ne însușim cuvintele cheie din Mesajul pe care Papa ni l-a adresat ca pregătire a acestei Zile a Tineretului: «Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință» (Col 2,7)".

Un itinerar spiritual pe care nu-l parcurgem niciodată singuri și care are un puternic accent vocațional. "Voi sunteți și veți fi - a explicat el - pe drum cu toată Biserica. Aceasta este cealaltă mare experiență de fond pe care voi o veți trăi: a fi parte dintr-o Biserică tânără, dinamică și bucuroasă. O comunitate de inimi tinere care știu să dea tot ceea ce este mai bun din energiile lor pentru un mare proiect de viață. Să nu vă fie frică să răspundeți la chemarea Domnului! Pentru unii dintre voi ZMT de la Madrid va fi probabil ocazia pentru a descoperi chemarea lui Dumnezeu. Câte vocații la preoție și la viața consacrată s-au născut și au crescut în timpul ZMT. Domnul vă cunoaște personal și vă iubește, va ști și să vă arate ceea ce se așteaptă de la voi, de la prietenia voastră, de la credința voastră".

Cardinalul nu a ezitat să dea și sfaturi pentru a trăi timpul de după Madrid. "Atunci când marea adunare se va încheia și voi vă veți întoarce la casele voastre, va rămâne singurul lucru care contează, prezența lui Isus în viața voastră. Vă veți hrăni cu Cuvântul său și cu Euharistia. El va locui în inima voastră ca prietenul fidel care nu dezamăgește. Și tocmai acesta va fi darul cel mai frumos pe care îl veți purta cu voi. Veți fi chemați să coborâți de pe acel munte înalt, să vă întoarceți la viața de fiecare zi, însă cu un spirit diferit, reînnoit în credință, cu bucuria în inimă și dorința de a crește în bine".

Un proiect care are un tovarăș de călătorie de excepție în persoana Papei. Cardinalul Bertone le-a dus tinerilor "afectul, salutul și încurajarea lui Benedict al XVI-lea care așteaptă să vă întâlnească pe toți în Spania. Papa vă invită să faceți din Cuvântul lui Dumnezeu punctul de referință al acestui pelerinaj al vostru". Și, ca gând spiritual pentru pelerinaj, le-a repropus cuvintele Pontifului de la Epifania din anul acesta, pentru a da orientare corectă spre Madrid, revărsând sensul autentic al speranței și bucuriei: "Cuvântul lui Dumnezeu este adevărata stea care, în incertitudinea discursurilor umane, ne oferă strălucirea imensă a adevărului divin. Să ne lăsăm conduși de steaua care este Cuvântul lui Dumnezeu, să-l urmăm în viața noastră, mergând împreună cu Biserica, unde Cuvântul și-a așezat cortul. Drumul nostru va fi mereu luminat de o lumină pe care nici un alt semn nu poate să ne-o dea. Și vom putea deveni și noi stele pentru alții, reflexie a acelei lumini pe care Cristos a făcut să strălucească peste noi".

"Vă mulțumesc - a încheiat el - pentru invitația de a fi pelerin împreună cu voi la picioarele Fecioarei de la Oropa, spre care se îndreaptă de secole neamurile din ținutul nostru, prezentând încrezătoare Maicii Domnului așteptările, bucuriile și trudele familiilor, ale comunității creștine și ale întregii societăți întregi".

Împreună cu secretarul de stat au concelebrat, printre alții, monseniorul Arrigo Miglio, episcop de Ivrea, care a condus și pelerinajul nocturn cu tinerii din dieceză de la Parohia Andrate până la sanctuarul de la Oropa, Monseniorul Gabriele Mana, episcop de Biella, Monseniorul Alceste Catella, episcop de Casale Monferrato și Monseniorul Luigi Bettazzi, episcop emerit de Ivrea.

(După L'Osservatore romano, 6 august 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat