Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărata-Băi: Sfințirea bisericii "Sfânta Fecioara Maria de Fatima"

În sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos (6 august 2011), PS Petru Gherghel a consacrat altarul bisericii "Sfânta Fecioara Maria de Fatima" din Sărata-Băi, sfințind și clădirea noului lăcaș de cult.

La consacrarea altarului și sfințirea bisericii au participat ep. Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Mihai Enășel, decan de Piatra Neamt, pr. ClaudiuCojan și pr. Cojan Eusebiu, fii ai satului, câțiva zeci de preoți și numeroși credincioși din Sărata și din diferite localități.

În altar au fost așezate trei relicve: a sfântului Anton de Padova, a sfântului Leopold Mandić și a fericitului Ieremia Valahul.

La predică, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, a subliniat importanța bisericii în viața creștinilor, comparând-o cu o scară pe care urcă și coboară îngerii lui Dumnezeu. A amintit faptul că biserica este casa lui Dumnezeu și poarta cerului, îndemnându-i pe credincioși să țină la biserică și să-i ofere lui Dumnezeu jertfele și darurile lor, felicitându-i pentru ridicarea noului lăcaș de cult, prin cuvintele: "Cinste vouă, care construiți!".

Parohia romano-catolică "Sfântul Mihai" din Sărata este formată din: 270 de numere și 730 de suflete, are două filiale: Sărata-Băi, cu 78 de numere și Dealu Nou, cu 18 numere.

Parohia a fost înființată în anul 1997, primul paroh fiind preot Ferenț Tancău, până atunci fiind filiala Parohiei Luizi-Călugăra.

Biserica parohială "Sfântul Mihai" este situată pe un vârf de deal, satul este îmbătrânit și întins. Faptul că Episcopia Romano-Catolică de Iași a recăpătat Stațiunea balneară "Fericitul Ieremia Valahul", iar bolnavii care vin la tratament să aibă ocazia de a participa la sfintele Liturghii, a dus la concluzia construirii unei noi biserici încă de prin anii 1994-1995. În sfârșit, după lungi căutări a unui teren pe care să se ridice noua biserică, s-a găsit unul care a fost proprietatea lui Mihai Bobîrnac. Terenul se află situat în vecinătatea stațiunii balneare "Fericitul Ieremia Valahul" din Sărata-Băi.

Ridicarea acestui lăcaș de cult a început în anul 1999, la îndemnul Episcopiei de Iași, pe vremea primului paroh al acestei comunități, Ferenț Tancău, iar în anul 2000 a fost sfințită piatra de temelie de către Excelența Sa Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, prima temelie sfințită de Excelența Sa ca episcop.

Biserica este construită în stil modern și are lungimea de 19 m, lățimea de 10m, iar înălțimea de 25 m cu tot cu cruce.

Aducem mulțumiri, în primul rând, bunului Dumnezeu pentru binefacerile sale, făcându-ne să vedem un vis care s-a realizat. Îi mulțumim și sfintei Fecioare Maria, mama lui Isus și mama noastră, pentru ocrotirea ei, rugând-o să-și întindă mereu spre noi mantia ocrotitoare.

Nu în ultimul rând, mulțumim tuturor binefăcătorilor acestei biserici, care nu au fost puțini, precum și credincioșilor parohiei noastre care au avut o contribuție puternică la ridicarea acestui lăcaș de cult.

Dumnezeu să răsplătească pe toți cu harurile sale și să ne facă vrednici ca intrând în biserică să putem spune ca și sfântul Petru pe muntele Tabor: "Doamne, ce bine ne simțim noi aici!".

Pr. Ionel Roșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Sărata-Băi: Sfințirea bisericii "Sfânta Fecioara Maria de Fatima"


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat