Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: O mie de cocori

Li se spune "Hibakusha".

E un cuvânt japonez, care-și are rădăcina în substantivul "hi" ("soare") și desemnează pe toți cei afectați de radiații în urma bombardamentelor atomice de la Hiroshima (6 august 1945, ora 8.15) și Nagasaki (9 august 1945, ora 11.02). În traducere, "hibakusha" înseamnă "oameni afectați de explozie".

Ei sunt supraviețuitorii.

După ororile de nedescris înregistrate pe peliculă, prezența și mărturia lor face cât mii de imagini.

La Nagasaki, epicentrul fusese în provincia Urakami, inima catolicismului japonez. Takashi Nagai, pe care explozia l-a surprins în garda la spital, medic radiolog și supraviețuitor (timp de 5 ani) al bombardamentului de la Nagasaki, își amintea că târziu, în noaptea de 9/10 august, a auzit surorile din mănăstirea alăturată spitalului cântând imnuri religioase, cu glasuri din ce în ce mai stinse, în gemete prelungi. Până a doua zi, toate cele 27 de surori muriseră în urma arsurilor cumplite, în ruinele propriei mănăstiri; alături, la școala Junshin, elevele fuseseră învățate să cânte imnul: "Marie, ție mă încredințez" - cu acest imn au murit pe buze, după zile întregi de chinuri, conștiente că mor. Ochii stinși nu mai aveau cum să vadă pielea și mușchii care se scurgeau, oasele care se topiseră. Rămăsese doar suferința atroce, fără nume, fără loc, fără alinare.

Colegii de școală ai lui Michiko Kodoma se jucau încă pe afară, dar ea intrase cu câteva clipe mai devreme și se așezase în bancă, să nu întârzie. Dar avea să înceapă nu "ora de clasă", ci eternitatea: "Am văzut o explozie de lumină, galben și argintiu și portocaliu și toate culorile care nu pot fi descrise, tavanul se prăbușea, ferestrele făcute țăndări se năpusteau spre mine", iar afară "orbecăiau oameni cu ochii smulși din orbite, unii țineau copii carbonizați în brațe pe care-i mângâiau cu mâini de pe care carnea dispăruse, alții încercau disperați să-și oprească plămânii să iasă din pieptul zdrobit..." "Câteva zile mai târziu, sora mea mi-a murit în brațe. Era de nerecunoscut - nici nu mai părea om, ci un lucru ..."

Și totuși, unii au supraviețuit.

După chinuri cumplite.

Iar când au devenit conștienți și capabili să se miște, au fost tratați ca leproșii Bibliei: alungați de peste tot, ținuți departe de așezările locuite, din superstiție și frică. Nu mai aveau pe nimeni. Dar se aveau pe ei înșiși, unii pe alții și toți - pe Cristos. Abia în 1957 a fost dat un decret care le asigura din partea statului japonez cele necesare traiului și îngrijirii medicale și li s-a spus "hibakusha".

Hibakusha - oamenii afectați de explozie - sunt peste 227.000, iar acest număr cuprinde și copiii născuți malformați în urma iradierii.

Supraviețuitorii sunt însă puțini - tot mai puțini. Glasul lor se aude încă la conferințele internaționale pentru dezarmare. Sumiteru Taniguchi, un "hibakusha", călătorește cu echipament respirator. Își spune istoria și-și ridică tricoul, cu ceva care seamănă a mâini, ca să arate lumii unde ar fi trebuit să fie coastele, cutia toracică... A stat ani de zile culcat numai cu fața în jos. "În fiecare zi mă rugam să mor - spune el - și strigam: omorâți-mă, omorâți-mă!" Trăiește însă, ca să arate oamenilor de ce sunt în stare... frații lor întru "umanitate".

Și iat-o pe Sadako Sasaki. Avea doi ani când a explodat bomba. A supraviețuit. A făcut leucemie acută la 12 ani. Și pe când se afla în spital, a început să construiască din hârtie, după tehnica tradițională japoneză origami, cocori albi. În Japonia se spune că orice dorință se împlinește dacă faci 1.000 de cocori albi. Sadako nu s-a gândit la ea. Nici la familie. Nici măcar la Japonia. Sau poate, cu sufletul ei de copil, s-a gândit la tot și toate, fiindcă a menit cei 1.000 de cocori pentru pacea lumii. A murit în spital, când făcuse doar vreo 800 de cocori. De atunci, copiii din întreaga lume trimit pentru statuia ei cocori de hârtie, ca să se împlinească dorința tuturor - pacea1.

Și mai sunt în Nagasaki încă cinci supraviețuitori. Nu au statut de "hibakusha" - fiindcă nu au nevoie de recunoaștere și drepturi din partea vreunei autorități - ci doar de recunoaștere și drept la viață în inima fiecăruia dintre noi: trei arbori de camfor multicentenari mutilați, dar încă vii, un Torii2 cu o singură coloană și zidurile catedralei catolice Urakami.

Și pe măsura ce glasul oamenilor Hibakushi se stinge, ei, cei cinci, rămân, fiindcă "sunt glasul celor fără de glas și puterea celor fără de putere"3.

Ca să ne aducă aminte.

"Hibakusha" are rădăcina "hi"=soare.

Iar soarele vieții creat de Dumnezeu nu poate fi schimonosit, înfrânt și nici ucis.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Prima statuie a fost înălțată de colegii ei de școală; altă statuie a fost ridicată în Parcul Păcii din Seattle (SUA).
2 "Torii" este poarta tradițională japoneză, alcătuită din doi piloni și una sau două bare orizontale, unite la mijloc între ele, care separă simbolic spațiul profan de spațiul sacru; este specifică templelor Shinto, rareori întâlnită la templele budiste.
3 Expresia aparține preotului Pedro Arrupe, SJ (14 noiembrie 1907 - 5 februarie 1991), care a fost al 28-lea superior general (între 1965 și 1983) al Societății lui Isus. Programul său este "Credință și Dreptate": "credința noastră în Isus Cristos și misiunea noastră de răspândire a Evangheliei ne cere implicarea directă și profundă în promovarea dreptății și a solidarității cu cei fără de glas și fără de putere".


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat