Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Elveția - note de călătorie (V)

La întoarcere de la Zurich spre Lugano, în ziua de 25 august 2011, mergem la mănăstirea benedictină din Einsiedeln. Aici se află o icoană a Maicii Domnului, reprezentând un loc de pelerinaj.

În fața mănăstirii se află o piață (1745-1747). Asemănătoare cu coloanele lui Bernini din Piața "Sfântul Petru" de la Roma, arcade, care formează două brațe, invită pelerinii să urce spre biserică pe cele două scări bine proporționate. Îngeri, vaze, figuri alegorice, statuile împăraților Oto I (+ 973) și Henric al II-lea (+ 1024) constituie decorațiunile care se află în această piață. Din anul 1749 Fântâna Madonei se află în mijlocul pieței. În apropierea acestui izvor, în anul 835, sfântul Meinrad a ridicat prima construcție. Deja în anul 1318 pelerinii beau apă din această fântână și continuă s-o facă și astăzi.

Ne apropiem de biserică. Ne întâmpină două turnuri (56 m înălțime), care ies în evidență pe părțile laterale ale edificiului, în fațada bisericii. Au încorporate elemente stilistice care se regăsesc în fațadă. Aflăm că în turnuri, conform tradiției, sunt 12 clopote care sună după importanța sărbătorilor un sfert de oră înainte de Liturghie, câte unul din fiecare turn, câte două, în grupuri sau toate împreună.

Impresionează încă de la început mărimea mănăstiri. Este fantastic de mare, cu o biserică impunătoare, cu trei nave (lungi de 71 m, 100 m până la altar, 117 cu tot cu cor), cu coloane de marmură și cu trei cupole. De o parte și de alta sunt mai multe capele. Statuia Macii Domnului este aproape de intrarea în biserică, în centru, fiind așezată într-o capelă special construită, numită Capela Harurilor. Capela este situată pe locul vechii capele a eremiților. Madona neagră a fost realizată înainte de 1440. În mijlocul splendidei biserici pictate, capela în marmură neagă apare ca un loc sacru.

Încercăm să descifrăm picturile din biserică (Mântuitorul, Maica Domnului, personificarea virtuților, Ultima Cină, Nașterea Domnului, Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Treime, Alungarea primilor oameni din paradis, Potopul etc.) și din altarele laterale. Biserica este dedicată Adormirii Maicii Domnului (15 august) și sfântului Maurițiu (22 septembrie). Patronii ordinului și ai locului sunt sfântul Benedict (11 iulie) și sfântul Meinrad (21 ianuarie). Cel din urmă s-a retras primul pe aceste locuri ca eremit prin anul 835 pentru a se ocupa cu lectura textelor sacre și cu rugăciunea. După el au venit alții, construind la început o capelă a eremiților, apoi mănăstirea și biserica, la 24 august 948 fiind consacrată. În urma incendiilor din 1029, 1226, 1465, 1509, Biserica și mănăstirea au fost reconstruite și restaurate, suferind numeroase modificări până să fie așa cum se vede în zilele noastre. Ultimele modificări au avut loc după ocupația franceză (1798), când capela a fost distrusă pentru a fi reconstruită în anul 1817 în stil clasic și renovată în întregime în anii 1996-1997.

În corul bisericii, unde este și altarul consacrat de Ioan Paul al II-lea la 15 iunie 1984, se adună călugării benedictini (aproape 80) pentru a cânta laudele divine (imnuri, psalmi) și a celebra Liturghia.

La mănăstirea Einsiedeln ne-am rugat și ne-am amintit de arhiepiscopul Netzhammer.

Un preot tânăr îmbrăcat în haine romane a început Liturghia în limba germană în capela Maicii Domnului. Erau prezente vreo 30 de persoane care răspundeau la Liturghie, participând cu pietate.

Raymund Netzhammer, superior și profesor al Seminarului din București (1900-1902) și arhiepiscop de București (1905-1924), s-a format în această mănăstire. Născut la 19 ianuarie 1862 în Erzingen (Germania), a intrat în mănăstirea Einsiedeln în anul 1876, având numele de botez Albin. Aici a urmat gimnaziul și apoi în 1880 a intrat în noviciat, iar la 8 septembrie 1884 a depus voturile. La 5 septembrie 1886 a fost sfințit preot. În perioada 1887-1900, 1902-1903 a fost desemnat profesor la gimnaziul mănăstirii. A predat matematică și apoi chimia și fizica. Este interesat și de fotografie, radiologie și speologie, topografie, catagrafie. În anii 1894-1895 a fost și viceeconom al mănăstirii. Va reveni în mănăstirea din Einsiedeln pentru scurte perioade în perioada 1924-1927. după care își stabilește domiciliul în mănăstirea de pe insula Werd (Elveția), unde moare la 18 septembrie 1845.

Vineri, 26 august, urcăm cu funicularul pe Muntele San Salvatore (912 m). Vizităm biserica dedicată lui Cristos Mântuitorul. Pe peretele din stânga este o cruce așezată de catolicii din Lugano la 16 noiembrie 1900. În interior, sus, la altar, este statuia lui Cristos Înviat. Vedem statuile sfintelor Maria și Marta, icoanele: Maria îndurerată, Maria de la Fatima etc. Sunt și morminte ale unor credincioși.

De sus, de pe munte, se deschide o priveliște minunată. Privim lacul și munții din jur. În partea cealaltă este Monte Bre (925 m), considerat cel mai însorit punct din Elveția. Și aici se poate urca cu funicularul. La sud, se înalță Muntele San Giorgio (1.096 m) care, datorită fosilelor descoperite, din anul 2003 a fost declarat monument Unesco. După ce admirăm priveliștea, vizităm muzeul în care se pot vedea: speologia zonei și peșterile din San Salvator, geologie: minerale și fosile, stadiul cercetărilor asupra fulgerelor, manuscrise, obiecte de cult și haine ale membrilor confraternităților.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Elveția - note de călătorie (IV)
Elveția - note de călătorie (III)
Elveția - note de călătorie (II)
Elveția - note de călătorie (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-30 august: Elveția - note de călătorie (V)


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat