Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Elveția - note de călătorie (III)

Biserica "Sfânta Maria a Îngerilor" este cea mai veche, unul dintre monumentele istorice cele mai importante ale orașului. Se află chiar în apropierea sediului terezinelor.

Este construită în stil roman și apoi mărită în secolului al XVI lea. Fațada este sobră, în unghi, susținută de un acoperiș cu căpriori așa cum se obișnuia la călugării franciscani. Ca element decorativ se vede o rozetă care primește lumină dimineața și foarte puțin la amiază. Două ferestre dreptunghiulare sunt mai jos. Luneta este deasupra ușii principale. Cândva se observă că a fost pictată. Deasupra sunt două turnulețe. În spate, sveltă, se înalță clopotnița cu două planuri pentru clopote: primul plan are ferestre gotice acoperite, câte una pe fiecare latură; al doilea plan are ferestre perechi deschise pe fiecare dintre cele patru laturi.

Interesantă este istoria acestei biserici. Odinioară ea constituia un întreg cu conventul fraților minori franciscani observanți și din anul 1602 al fraților reformați din provincia Milano. Franciscanii au deschis aici un convent în anul 1490. Construcția bisericii a început la 14 februarie 1499 și s a terminat în anul următor. Din motive necunoscute biserica a fost sfințită în anul 1515. Conventul era legat de biserică la sud și la sud vest formând o masă compactă, închis la exterior, întrerupt doar de ferestrele mici ale chiliilor și de un chiostro cu capiteluri elegante.

Renovată și restaurată între anii 1922 și 1930, 2005 și 2007, biserica și în special conventul au suferit o serie de transformări și modificări în cursul secolelor. Prin decretul din 15 iulie 1848, conventul a fost suprimat și călugării expulzați din canton. Complexul a fost parțial dărâmat. În a doua jumătate a secolului al XIX lea (1852 1855), aproape de biserică, a fost ridicat de frații Filip și Iacob Ciani L'Hôtel du Parc, care acoperea ferestrele bisericii pe latura stângă. Construcția hotelului nu ținea cont de dimensiunea și armonia bisericii, intervenția devenind și mai îngrijorătoare cu ulterioara adăugare a două etaje câțiva ani mai târziu. În anul 1903, hotelul își ia numele de Grand Hotel Palace. Din vechiul convent, o aripă a chiostroului și două etaje cu ferestre au fost integrate în structura hotelieră. Primăria din Lugano a dărâmat hotelul și în locul lui a ridicat în anii din urmă un impozant complex turistic, expoziție și muzeu. Doar fațada hotelului a rămas pentru a da mărturie de ceea ce s a petrecut în secolul al XIX lea cu mănăstirea și biserica.

Intrăm în biserică. Este o singură navă, joasă, cu patru arcade în plan longitudinal și un cor în plan pătrat care se termină cu o absidă semicirculară. Pe partea dreaptă sunt patru capele în plan poligonal. Pe o placă de marmură pe peretele din dreapta citim: "Biserica Sfânta Maria a Îngerilor a fost restaurată sub conducerea pictorului Edoardo Berta din anul 1922 până în anul 1930 din inițiativa și cu cheltuiala statului cantonului Ticino, cu concursul confederației și cu contribuția financiară a orașului Lugano și a firmelor private. Lucrările de consolidare au fost executate sub îngrijirea arhitectului Otto Marini și a inginerului Francesco Riva. În ziua de 23 octombrie 1922 guvernul cantonului a semnat angajamentele de drept ale confederației cu privire la conservarea edificiului".

Ne aflăm în fața capodoperelor începutului Renașterii. În față impresionează "Crucificarea lui Cristos" (Patimile) lui Bernardino Luini (Lucino), ucenicul lui Leonardo da Vinci, care și a început cariera artistică în abația din Chiaravalle. Pe peretele din stânga naosului este pictată "Cina de pe urmă" de același Luini (înainte era în sala de mese a călugărilor). "Fecioara cu pruncul Isus" și "Sfântul Ioan" sunt așezate pe peretele de răsărit al primei capele laterale, și acestea operele lui Luini.

Peretele pe care este pictată "Crucificarea lui Cristos" se sprijină pe trei arcade. Dedesubt, pe stâlpi, sunt reprezentați sfinții Rocco și Sebastian. În arcada centrală sunt două reprezentări: Ierusalimul (la stânga) și Calvarul (la dreapta). Sub arcada din stânga sunt pictate scene din viața sfântului Francisc din Assisi. Sub arcada din dreapta sunt pictați sfinții Laurențiu și Ștefan, precum și medalioane ale profeților.

"Crucificarea lui Cristos" ne atrage din nou atenția. Este constituită dintr o mulțime de personaje, o splendidă compoziție. Conține 153 de capete, mai mulți cai, un joc de figuri care creează un contrast izbitor cu întristarea care caracterizează figurile feminine. Aici mi am spus că trebuie să revin în zilele următoare.

(va urma)

Pr. Cornel Cadar

* * *

Elveția - note de călătorie (II)
Elveția - note de călătorie (I)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-30 august: Elveția - note de călătorie (III)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat