Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna august 2011

Numărul 8 (260) al celui de-al XXII an, din seria nouă a revistei "Lumina creștinului" se deschide cu scrisoarea pastorală "Familia creștină în drum spre Maica Domnului", în cuprinsul căreia PS Petru Gherghel le adresează credincioșilor din întreaga familie diecezană îndemnul de a celebra cu bucurie "ziua victoriei Maicii Domnului", în cadrul pelerinajului anual de la Cacica. "Mai ales anul acesta - scrie episcopul de Iași - adresăm tuturor credincioșilor, copiilor, tinerilor și familiilor, invitația de a se înscrie la un pelerinaj binecuvântat spre sanctuarul din Cacica, unde ne așteaptă, ca într-o familie unită, aceeași Mamă iubitoare".

Anul acesta se va efectua de către tineri și adulți un pelerinaj special, cu bicicleta, pe traseul Roman-Cacica. De altfel, revista conține și un articol dedicat, intitulat "Pelerinajul bicicliștilor", în care este prezentat detaliat și programul acestui pelerinaj.

Evenimentul cel mai important din viața diecezei, petrecut în luna iunie, a fost în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la 29 iunie, cu sfințirea a 25 de preoți pentru Dieceza de Iași, Arhidieceza de București, Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, Custodia "Fericitul Ieremia" a Fraților Minori Capucini și Congregația "Don Orione". Respectivul eveniment este prezentat în paginile 4-5 și 18 ale revistei, într-un amplu articol semnat de pr. Cornel Cadar. Același autor semnează și articolul dedicat bicentenarului bisericii din Gura Humorului - cea mai veche biserică catolică din Bucovina - sărbătorit în perioada 16-19 iunie cu participarea PS Petru Gherghel, care, înainte de Liturghia jubiliară, a dezvelit și sfințit o placă comemorativă.

La rubrica "Mesajul Sfinților" este prezentată biografia episcopului Janos Scheffler, decedat la închisoarea Jilava la 6 decembrie 1952. Episcopul Scheffler a fost beatificat martir al comunismului, în cadrul unei Liturghii solemne care a avut loc duminică, 3 iulie, în catedrala din Satu Mare.

Rubrica "Externe" este dedicată unor jubilee importante din viața Bisericii Universale: 60 de ani de la hirotonirea ca preot a actualului papă și 150 de ani de existență a oficiosului Sfântului Scaun, "L'Osservatore romano". În paginile revistei este publicată și o scrisoare de felicitare adresată Sfântului Părinte de către episcopii Diecezei de Iași, pentru primul jubileu. Aceeași rubrică include și un articol dedicat vizitei papei în San Marino, la 19 iunie, precum și programul Zilei Mondiale a Tineretului care va avea loc la Madrid în perioada 17-19 august. Așa cum se cunoaște, Dieceza de Iași va fi reprezentată de PS Aurel Percă însoțit de 100 de tineri, preoți și persoane consacrate.

O rubrică celebră în perioada interbelică și revenită de puțin timp în cadrul revistei este intitulată "Construcții în dieceză". În acest număr, pr. Daniel Ghitiu prezintă biserica "Divina Milostivire" aflată în construcție la Gherăești.

Recomandăm articolele semnate de unii colaboratori permanenți ai revistei: pr. Anton Despinescu (serialul "Apostolul iubirii", episodul VI, și "Mesajul terezian" cu "Apostolatul sfințeniei"), pr. Felician Tiba ("A educa împreună", în cadrul rubricii "Pentru familii"), pr. Felix Roca ("Tu ești prețios", în cadrul rubricii "Pentru tineri"), pr. Cristian Chinez ("Socializări", în cadrul rubricii "Tablete spirituale") și av. Mihaela Ciobanu ("Curier juridic", în cadrul rubricii "Legea și dreptul tău"). La rândul său, preotul misionar Bartolomeu Blaj prezintă o evocare a misiunii din Palestina - Ecuador, în care activează de aproape șase ani.

Alte rubrici cunoscute ale revistei și pline de interes sunt "Știri", respectiv "Poșta redacției", în timp ce pr. Alois Moraru semnează rebusul "Virtuți și vicii".

Ca de obicei, coperțile revistei sunt ilustrate cu fotografii din viața diecezei.

Prof. dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat