Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Misiune biblică paulină

În perioada 27-30 iulie 2011, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din București a avut loc misiunea biblică paulină cu tema Toate le fac pentru Evanghelie (1Cor 9,23), organizată de surorile pauline din București în colaborare cu preoții paulini din Vicenza, Italia, părintele paroh Niculae Farcaș și un grup de tineri din diferite dieceze ale României, inclusiv din Dieceza de Iași.

Anul Paulin a fost momentul în care s-a născut în inimile noastre dorința de a împărtăși oamenilor iubirea pe care apostolul Paul a avut-o pentru vestirea Evangheliei, pentru Isus, Cuvântul Tatălui. După ce în anii anteriori am făcut această experiență în parohiile din Horgești și Piatra Neamț, în acest an am avut bucuria de a trăi aceste zile de împărtășire a Cuvântului divin în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din București, unde am fost primiți cu căldură de părintele Niculae.

Asemenea sfântului Paul care de-a lungul călătoriilor sale misionare și-a creat o adevărată rețea de colaboratori, și noi am pornit la drum cu tineri din diverse dieceze. Momentele de rugăciune și de lectio divina, de cunoaștere a Bibliei și a carismei pauline au hrănit mintea și inima celor mai tineri timp de câteva zile înainte de misiune, aceștia devenind ei înșiși animatori alături de surori și părintele paulin Domenico Soliman.

Deschizând paginile Evangheliei și întâlnindu-l pe Isus care vorbește în mod personal fiecărui om, tinerii animatori, au înțeles că Cuvântul lui Dumnezeu este asemenea unui năvod care, aruncat în mare, prinde tot felul de pești. De aceea, și ei au simțit invitația de a arunca năvodul Cuvântului, în cele trei zile de animație, tuturor credincioșilor parohiei: copii, adolescenți și adulți.

În timpul laboratoarelor în care se pregăteau întâlnirile din parohie, animatorii au pus în comun daruri și idei, creativitate și talent pentru a da voce Evangheliei. O culoare specială a fost dată acestor zile de folosirea mijloacelor de comunicare socială, aspect specific paulinilor și paulinelor. Muzica, filmul, prezentările în power point, imaginile, jocurile biblice și cărțile au fost instrumente prin care mesajul Evangheliei a atins viața oamenilor și prin care aceștia s-au putut întâlni cu marele apostol al lui Isus: sfântul Paul, care s-a făcut totul pentru toți din dorința de a vesti Evanghelia tuturor.

Un moment special a fost vizionarea filmului "Binecuvântată fii, închisoare". O istorie adevărată în care am putut vedea cum personajul principal își schimbă în mod radical viața prin întâlnirea cu o carte: Biblia. Datorită Bibliei, orice loc poate fi binecuvântat. După vizionarea filmului, am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe actrița Maria Ploae, care a interpretat rolul principal, și pe regizorul Nicolae Margineanu. Aceștia ne-au împărtășit experiența pe care au făcut-o lucrând la acest film și au dat mărturie asupra modului în care realitatea închisorii, ce este atât de viu prezentată în film, le-a atins viața la nivel uman și spiritual.

Zilele de misiune au avut în centru adorația și sfânta Liturghie, momente în care ne-am adunat cu toții în jurul lui Isus prezent în Cuvântul său și în Sfânta Euharistie și ne-am lăsat transformați de El pentru a-l comunica prin viața noastră celorlalți.

Deoarece Isus l-a trimis pe sfântul Paul să vestească Evanghelia nu doar unei națiuni ci în întreaga lume, și noi am încheiat misiunea dăruind Evanghelia persoanelor pe care le-am întâlnit în drumul nostru. Această experiență i-a ajutat pe tineri să înțeleagă că dincolo de sărăcia materială există o sărăcie și mai mare, cea spirituală, și că "cea mai mare bogăție pe care putem să o dăm acestei lumi sărace este Isus Cristos" (fericitul Giacomo Alberione).

Dar experiența noastră misionară nu se oprește aici. Cu toții, tinerii animatori și surori, suntem invitați până la următoarea misiune, să citim Evanghelia duminicală și să împărtășim cuvântul care ne atinge viața, parcurgând străzile digitale în grupul creat pe facebook "Tinerii și Evanghelia". Astfel, întâlnindu-ne cu Isus și cunoscându-l tot mai mult, dorim să dăruim și altora comoara Cuvântului cu aceeași pasiune pe care a avut-o sfântul Paul când vestea Evanghelia în întreaga lume.

Tinerii care doresc să se înscrie pe facebook în grupul "Tinerii și Evanghelia" o pot face intrând pe site-ul www.pauline.ro la secțiunea Tineri, întâlniri.

Sr. Paula Burcă, FSP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-30 iulie: București: Misiune biblică paulină


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat