Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horgești: Campus ADSIS: "Zâmbetul inimii"

În perioada 17-31 iulie 2011, un grup de 20 de tineri aparținând de Asociația "ADSIS Tineri" din Iași au organizat un campus în Parohia romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Horgești, județul Bacău.

Conceptul "ADSIS" (se traduce prin "a fi prezent") s-a născut acum patru decenii în Spania, din inițiativa preotului catolic José Luis Pérez Álvarez. ADSIS și-a propus de la început să facă o diferență în societate, promovând demnitatea ființei umane, ajungând acolo unde nimeni nu ajunge: printre cei mai marginalizați și defavorizați oameni.

Asociația "Adsis tineri" a apărut în România din anul 2007, o dată cu primul campus de vară în localitatea Cotnari. De atunci, în fiecare vară, se organizează campusuri în diferite sate din regiunea Moldovei. Anul acesta au avut loc trei astfel de campusuri în Săveni (jud. Iași), Vînători (jud. Iași) și Horgești (jud. Bacău).

Campusul din Horgești a fost organizat împreună cu Parohia Romano-Catolică "Adormirea Maicii Domnului" prin intermediul pr. paroh Emil Lucaci care a oferit voluntarilor ADSIS cazare și ajutor pentru prepararea și servirea meselor.

Acest campus este diferit de alte campusuri prin faptul că nu se axează doar pe activitățile pentru copii, dar și pe formarea voluntarilor: umană, spirituală etc. Astfel, dimineața aveau loc dinamici cu teme diverse (auto-stima, descoperirea propriei personalități, cine este Dumnezeu pentru mine?) conduse de membri ADSIS aparținând comunităților din Spania, iar după-amiaza urma programul pentru copiii din sat.

Campusul "Zâmbetul inimii" din Horgești a fost structurat anul acesta în două părți, fiecare durând câte o săptămână. Programul primei săptămâni a avut la bază patru laturi distribuite astfel:

- latura formativă: avea la bază povești din "Prima carte a junglei" de Rudyard Kipling. Aici copiii au învățat ce înseamnă ascultarea, ce se întâmplă atunci când ești încăpățânat, naiv, ce înseamnă să ai niște prieteni adevărați și cum poți întreține astfel de prietenii.

- latura practică: aici s-a pus accentul pe refolosirea ingenioasă și artistică a materialelor reciclabile.

- latura recreativă: aici copiii au învățat bansuri și jocuri.

- latura religioasă: se pregăteau cântecele pentru sfânta Liturghie.

Ultima zi de campus din această săptămână, vineri, a culminat cu jocul-concurs "Căutarea comorii", unde copiii, împărțiți pe grupe, trebuiau să treacă de niște probe care necesitau informații asimilate pe durata acestei săptămâni. Week-end-ul a fost timp dedicat voluntarilor: sâmbătă reculegere, iar duminică, ieșirea la pădure s-a transformat într-un benefic "stat în casă" din cauza ploii.

În cea de-a doua săptămână am renunțat la prima parte din program, cea formativă, și am împărțit toți copiii pe mai multe laturi pentru a pregăti un spectacol destinat părinților. Astfel, au fost formate patru grupe noi pe următoarele secțiuni: teatru, dansuri, cântece și clovni. În afară de acestea, au fost păstrate celelalte laturi din săptămâna precedentă: latura practică (se confecționau costumele pentru spectacol), latura recreativă (jocuri și bansuri) și latura religioasă (cântecele pentru sfânta Liturghie). Campusul s-a încheiat vineri cu spectacolul dedicat părinților copiilor care au participat la campus și nu numai. Au fost, în medie, cam 90 de copii/zi.

Părintele paroh, copiii și mulți oameni din sat s-au declarat foarte mulțumiți de reușita campusului, iar noi nu putem decât să le fim recunoscători pentru că ne-au ajutat să ne îndeplinim scopul: să ne facem simțită prezența. Tocmai de aceea, în final, vrem să mulțumim tuturor pentru aportul pe care l-au adus la finalul fericit al acestui campus de vară și să sperăm într-o ediție secundă a unui campus Adsis în Horgești.

Paul Bălhuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-31 iulie: Horgești: Campus ADSIS: "Zâmbetul inimii"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat