Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu Monseniorul Miguel Delgado Galindo, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Laici

ZMT în drumul unui preot tânăr

De Gianluca Biccini

Când în august 1989 era cufundat în mareea de tineri care cântau ritmic iubirea lor față de Ioan Paul al II-lea în timpul ZMT de la Santiago de Compostela, pe atunci în vârstă de 26 de ani Miguel Delgado Galindo - pornit spre o strălucitoare carieră în drept - niciodată nu și-ar fi imaginat că într-o zi avea să fie de cealaltă parte a scenei, printre oficialii de la Consiliul Pontifical pentru Laici, în rolul de subsecretar. La această funcție Benedict al XVI-lea l-a chemat la 18 iunie pe acest preot catalan care era deja conducător al biroului de la dicaster, cu funcția de responsabil al secțiunii asociații-mișcări. În acest interviu ne vorbește despre noul său rol.

Cum ați primit numirea lui Benedict al XVI-lea la numai două luni de la începutul ZMT de la Madrid?

Fără îndoială, a fost o continuare normală în această funcție, datorită faptului că profesorul Guzman M. Carriquiry în mai a fost numit secretar al Comisiei Pontificale pentru America Latină. Este numai o fericită coincidență că numirea mea coincide cu desfășurarea, de acum apropiată, a ZMT de la Madrid. Atunci când am aflat despre funcția pe care Sfântul Părinte a voit să mi-o încredințeze am simțit un profund simț de recunoștință pentru încrederea față de mine, pe care sper într-adevăr să o merit, precum și o recunoștință vie față de superiorii mei de la Consiliul Pontifical pentru Laici. Acum, unul dintre tinerii de la Ziua Mondială de la Santiago de Compostela va merge la Madrid pentru a participa la a doua ZMT în Spania, dar de această dată într-un rol pe care niciodată nu mi l-aș fi putut imagina în urmă cu douăzeci și doi de ani, când s-a întâlnit pe Muntele Gozo cu Ioan Paul al II-lea și cu mii de tineri și tinere din toată lumea.

Dumneavoastră l-ați citat pe Carriquirry, care a fost subsecretar timp de douăzeci de ani între 1991-2011. S-ar putea obiecta că prin numirea dumneavoastră chiar într-un dicaster așa de specific cum este Consiliul vostru Pontifical face să nu mai fie un laic în vârfuri...

Înainte de toate aș vrea să manifest recunoștință predecesorului meu, de la care am învățat mult în cei doisprezece ani în care am lucrat alături de el. El și-a desfășurat slujirea sa la dicaster timp de patruzeci de ani, ocupând diferite funcții. Cât privește obiecția pe care mi-o puneți trebuie spus că Consiliul nostru Pontifical este un instrument în slujba Papei în cadrul Curiei Romane pentru promovarea apostolatului credincioșilor laici; tocmai pentru aceasta se numește pentru laici. Așadar, ceea ce contează nu este "a fi laic" sau "a fi cleric" - între altele cea mai mare majoritate a oficialilor sunt laici și unii dintre ei au funcții de conducere - ci a ști să recunoști vocația care este proprie laicilor pentru a valoriza rolul lor în Biserică. Ei sunt chemați să caute sfințenia în lume și să sfințească realitățile vremelnice acolo unde se află în orice moment al existenței lor: în birou, în profesie, în familie, etc.; precum și să întreprindă inițiative de evanghelizare în diferitele locuri în care trăiesc.

Un tânăr de la ZMT compostelană care acum are o funcție de responsabilitate pentru organizarea adunării de la Madrid. Care a fost și care va fi rolul dumneavoastră?

Va fi acela de a-i ajuta pe superiorii mei - cardinalul președinte Stanislaw Rylko și episcopul secretar Josef Clemens - în diferitele domenii de competență care le sunt atribuite. Mă va ajuta experiența dobândită până aici: de exemplu, faptul că eu am o cunoaștere directă a ZMT îmi va permite să tratez această temă cu mai mare competență.

În acest sens, sunt unii care consideră că în aceste adunări tinerii sunt folosiți numai ca masă, mulțime anonimă care este un fel de garnitură pentru spectacol...

Cine cunoaște ZMT știe bine că este o ocazie minunată pentru evanghelizarea tinerilor, un mod minunat pentru o întâlnire personală cu Isus în prezența Papei. De aceea, adevăratul protagonist este Cristos, nu mulțimea și nici multitudinea de tineri. Nu poate fi considerată o "Woodstock catolică", un festival multicultural al tinerilor catolici care nu lasă nici o urmă atunci când se stinge ultima lumină de pe scenă. Ea este evenimentul eclezial cu participarea cea mai mare: la Manila, în anul 1995, au luat parte peste cinci milioane de tineri; la Roma, în timpul jubileului anului 2000, două milioane. Totuși, deși este un eveniment care pune în mișcare mulțimile, fiecare tânăr care participă este profund marcat. ZMT - dacă este trăită ca posibilitate de întâlnire cu Cristos - poate transforma viața celui care ia parte la ea. Desigur, cere un lung itinerar de pregătire, care începe cu mesajul pe care Papa îl scrie în fiecare an tinerilor cu ocazia Zilelor celebrate în fiecare dieceză în Duminica Floriilor. Sunt multe parohiile, asociațiile, mișcările ecleziale, grupurile de tineret care organizează momente de studiu și de aprofundare a acestui mesaj al Pontifului. Însă roadele cele mai prețioase sunt de natură personală între Dumnezeu și tineri, și este logic să fie așa.

Vreun exemplu?

Se cunosc multe mărturii foarte frumoase ale tinerilor care s-au apropiat de sacramentul Pocăinței după mulți ani, începând un drum de convertire și de schimbare a vieții; sau a celui care a descoperit că "Biserica este vie și este tânără" - așa cum a afirmat Benedict al XVI-lea în ziua de început a slujirii sale petrine - și astfel și-a întărit propria credință; sau ale altora care chiar în timpul zilelor de ZMT au înțeles care era propria vocație: laicală, în celibat sau în căsătorie, sau o chemare a Domnului la preoție sau la viața consacrată. În lumina acestor roade apostolice și de evanghelizare nu se poate nega că acest mare eveniment eclezial a dat un nou elan pastorației tinerilor în Biserică. El a devenit o mare cateheză și episcopii din toată lumea care vin în vizită la Consiliul Pontifical pentru Laici vorbesc despre asta.

Dicasterul nu se ocupă numai de ZMT. Care este actualmente starea de sănătate a laicatului catolic?

Credincioșii laici sunt cea mai mare majoritate din Biserică și pentru acest motiv merită o atenție cu totul deosebită din partea păstorilor. Rămâne mereu o mare provocare redescoperirea și valorizarea vocației lor, înrădăcinată în sacramentele inițierii creștine. În afară de asta ea trebuie să fie mereu susținută de o formare adecvată care să-i facă conștienți de chemarea lor de a evangheliza, adică de a-l duce pe Cristos celorlalți.

Dumneavoastră ați fost avocat și ați lucrat în administrația publică. Cât contează aceste experiențe în slujirea actuală a dumneavoastră?

Formarea pe care am primit-o la universitatea civilă și experiențele ocupaționale pe care le-am avut în trecut mă ajută în rezolvarea temelor pe care le înfrunt zilnic. Sunt preot de aproape cincisprezece ani și ceea ce îmi este mai util decât acea experiență este tocmai faptul de a fi dobândit o mentalitate laicală, deoarece îmi ușurează o înțelegere mai completă a identității laicilor în Biserică și îmi permite să am o atitudine de atenție față de ei.

Ce contribuție poate da conducerii universale un preot din prelatura Opus Dei?

Cine face parte din prelatura Opus Dei - fie laic, fie preot - consideră propria muncă o ocazie pentru a-i sluji pe alții, o contribuție a sa la binele comun al societății. Sfântului Josemaria îi plăcea mult verbul "a sluji": el se considera slujitor al tuturor sufletelor. Spunea că singura aspirație a prelaturii Opus Dei este aceea de a sluji Biserica așa cum vrea ea să fie slujită. Cu aceste sentimente și încredințându-mă mijlocirii întemeietorului nostru, desfășor slujirea mea.

Timp de mai mulți ani ați avut responsabilitatea secțiunii asociații-mișcări. Astăzi dicasterul pentru Laici recunoaște peste 150. Care este importanța lor astăzi în Biserică?

Fenomenul asocierii credincioșilor laici, care are ca scop promovarea inițiativelor de apostolat, de caritate și de formare creștină este unul din roadele mature ale Conciliului al II-lea din Vatican. Sunt numeroase realitățile asociative apărute - și care continuă să răsară încă - pe urma învățăturilor conciliare. Ele constituie locuri propice pentru formarea religioasă a credincioșilor laici și își propun să alimenteze în toți membrii proprii conștiința responsabilității de a da mărturie despre Cristos în locurile în care trăiesc.

Cum vedeți tinerii de astăzi față de cei din generația dumneavoastră?

În anii Optzeci din secolul trecut însă se simțea mult influența ideologiei marxiste în cultura și în mentalitatea tinerilor europeni. După aceea au venit atitudini mai pragmatice - înrădăcinate în relativismul moral și în nihilism - pe care încă le constatăm. Așa încât astăzi se percepe în lumea tinerilor un anumit simț de nesiguranță în viitor, să ne gândim de exemplu la problemele legate de ocupație.

Se vorbește mult despre generație fără valori. Chiar așa este?

Mi se pare o expresie exagerată. Nu ar fi putut să spună același lucru adulții din orice epocă referindu-se la noile generații? Cred că tinerii merită încrederea celor mari și că în același timp au nevoie de educatori buni. Și este tocmai ceea ce a făcut fericitul Ioan Paul al II-lea: să stabilească un raport extraordinar de prietenie cu ei. El era un prieten fidel al tinerilor, dar și un prieten exigent. Nu i-a menajat niciodată în cele ce sunt ale lui Dumnezeu. El îi convoca și mergea să-i caute peste tot pentru a vorbi cu ei. Astăzi acest dialog continuă în mod fericit cu Benedict al XVI-lea.

(După L'Osservatore romano, 30 iulie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat