Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Apocalipse nerealizate vreodată

Prezicerile despre venirea lui Cristos dăinuie de la primii creștini

De Roberto Federigă*

În luna iunie mulți au aflat public, prin intermediul mijloacelor de informare, că un grup evanghelic penticostal a descoperit momentul judecății finale și "răpirea" creștinilor în ziua de 21 mai 2011 la ora 18.00. Slavă Domnului nu s-a întâmplat nici un cataclism sau vreun dezastru de mari proporții, interpretabil de către acest grup din SUA - denumit "Family radio" și creat de Harold Egbert Camping - ca un semnal al începutului apocalipsei.

Pe de altă parte, această tendință nu este o noutate. În decursul timpului diferite grupuri fundamentaliste biblice au pronosticat sfârșitul timpurilor și separarea celor drepți (răpirea) de pe pământul care va fi distrus. Adventiștii îl prevăzuseră pentru 21 martie 1843, pentru 21 martie 1844, pentru 22 octombrie 1844 și pentru anul 1874 Martorii lui Iehova. Pat Robertson, un tele-evanghelist, anunțase a doua venire a lui Cristos pentru deceniul din anii Optzeci.

La 18 martie 2000, în localitatea Kanungu, din districtul Rukingiri, în Uganda, 235 de adepți ai sectei celor "Zece porunci ale lui Dumnezeu" au murit arși de vii în templul lor într-o sinucidere în masă în timp ce intonau cântece religioase. În anul 2008, o sectă care se autoproclama biserica ortodoxă autentică s-a baricadat în câteva caverne în orașul Nikolskoie. Adepții lui Piotr Kuznetsov, un șef mesianic care în acel moment era internat într-un centru de neuropsihiatrie, așteptau sfârșitul lumii în lunea mai.

Pe la sfârșitul secolului XIX-lea a apărut în câteva Biserici din Statele Unite - cu scopul de a contrasta tendința liberalistă în domeniul teologic (contrast fundamentalism/modernism) și ca răspuns dat evoluționismului darwinist născut în acea perioadă împreună cu alte teorii - o mișcare formată din diferite curente din aripa conservatoare a Protestantismului. În anul 1895, această mișcare a adoptat o declarație de credință care avea să fie după aceea articulată în douăsprezece volume publicate între anii 1909-1915, sintetizate în cele paisprezece articole considerate ca adevăruri esențiale. Cinci dintre acestea ar forma "magna charta" a fundamentalismului: infailibilitatea Scripturilor, nașterea feciorelnică a lui Cristos, jertfa ispășitoare și răscumpărătoare a lui Cristos, învierea trupească a lui Cristos și autenticitatea minunilor (mai târziu, fundamentaliștii au schimbat al cincilea articol cu "întoarcerea iminentă a lui Cristos").

Spune despre fundamentalism Dicționarul limbii spaniole de la Real Academia Espańola (RAE) în a douăzeci și doua ediție: "1. Mișcare religioasă și politică de masă care vrea să restaureze puritatea islamică prin intermediul aplicării rigide a legii Coranului la viața socială. 2. Credință religioasă întemeiată pe o interpretare literală a Bibliei, născută în America de Nord în coincidență cu primul război mondial. 3. Exigență intransigentă de supunere față de o doctrină sau practică determinată". Lăsând deoparte prima accepție, fundamentalismul creștin se referă la anumite grupuri care cred, printre altele, în adevărul literal al Bibliei, în mântuirea numai prin credință, în milenarism sau chiliasm (conform căruia împărăția lui Cristos ar veni la o mie de ani după apocalips) și în apocalism.

Am spus la început că acest lucru nu este o noutate și că alte grupuri deja prevăzuseră sfârșitul lumii, dar nici nu este o noutate că toate caracteristicile grupurilor fundamentaliste contemporane ar exista în unele grupuri mult mai vechi: apocalipticii erau grupuri de creștini din primele secole, mai ales din secolul I al erei noastre.

De la ei au derivat numeroase texte denumite și ele apocaliptice, în care se relatează fapte supranaturale referitoare la sfârșitul lumii.

Milenariștii, cunoscuți și cu numele chiliaști, sunt cei care cred în existența unui mileniu temporal după apocalipsă și înainte de sfârșitul lumii. În acel mileniu ar avea loc triumful Bisericii. Satana va fi eliberat, morții vor învia și va coborî focul din cer. După această împărăție spirituală a lui Cristos va urma anihilarea lumii. Aceste forme de interpretare a Scripturilor sunt clare și concise. Nici un fundamentalist nu le ascunde, nici nu minte față de cel care nu crede în ele pentru vreun beneficiu sau intenție rea. Cu toate acestea, consecințele care derivă din ele constituie o problemă pastorală pentru Bisericile istorice.

Câteva din pericolele din care derivă fundamentalismul se nasc ca urmare a folosirii Bibliei ca un manual de referințe și din credința într-un Dumnezeu numai imanent, zdrobitor, care culmină în concepția panteistă sau fundamentalistă.

Intromisiunea lui Dumnezeu în libertatea omului a produs, în viziunea primilor spiritualiști americani, o anumită teamă față de judecată și față de ulterioara pedeapsă a lui Dumnezeu, de așa natură încât i-a menținut în acea interpretare și a generat o schimbare de comportament (puritanism), pentru că aderând la literalism omul devine aproape ca o păpușă a infailibilității lui Dumnezeu. În felul acesta Scripturile au început să fie considerate aproape ca un "oracol" de anumiți slujitori fundamentaliști, care practicau sticomanția și bibliomanția și erau considerați niște "profeți" de către adepții lor.

Dar care este diferența dintre oracol și profet conform dicționarului de la RAE? Oracol: "2, Răspuns pe care îl dădeau divinatoarele sau preotesele, ca și cum ar fi dat de zei, față de întrebările care erau adresate idolilor. 3. Loc, statuie sau simulacru care reprezenta divinitatea de la care se așteptau răspunsurile". În schimb spune despre profet: "Om care vorbește în numele și prin inspirația lui Dumnezeu".

Profeția nu este divinație pentru că divinația este pretenția de a dezvălui ceea ce numai Dumnezeu poate cunoaște. Spune Catehismul Bisericii Catolice la nr. 2115: "Dumnezeu poate să reveleze profeților sau altor sfinți viitorul. Totuși atitudinea creștină corectă consistă în abandonarea cu încredere în mâinile Providenței în ceea ce privește viitorul și a evita orice curiozitate nesănătoasă în această privință. Neprevederea poate constitui o lipsă de responsabilitate".

Nu este posibil de controlat viitorul nici nu este posibil de modificat trecutul. A încerca prezicerea, prin calcule numerologice sau cabaliste, unui sfârșit al lumii și chiar de a descoperi o dată se numește divinație. Continuă Catehismul cu privire la divinație la nr. 2116: "Toate formele de divinație trebuie respinse: recurgerea la Satana sau la demoni, evocarea morților sau alte practici presupuse în mod greșit că «dezvăluie» viitorul. Consultarea horoscoapelor, astrologia, chiromanția, interpretarea prezicerilor și a sorților, fenomenele de clarviziune legate de viitor, recurgerea la medium-uri ascund o voință de dominare asupra timpului, asupra istoriei și în sfârșit asupra oamenilor și în același timp o dorință de a-și câștiga favoarea puterilor ascunse. Acestea sunt lucruri în contradicție cu cinstirea și respectul, unite cu teama iubitoare, pe care le datorăm numai lui Dumnezeu".

Harold Camping a spus că prezicerile sale biblice despre a doua venire a lui Cristos se bazează pe datele ciclice: sărbători ebraice din calendarul ebraic, așa cum sunt descrise în Vechiul Testament; luna din calendarul lunar (o lună sinodică = 29.53059 de zile); o aproximare la anul din calendarul gregorian (365,24219 zile, rotunjite la 365,2422). Aceste date ar fi combinate cu acelea luate din Biblie. Camping a calculat că răstignirea lui Cristos ar fi avut loc vineri 1 aprilie din anul 33. În anul 1992 a publicat o carte cu titlul "1994?", în care afirma că întoarcerea lui Cristos ar putea să aibă loc la 6 septembrie 1994. În acea publicație a citat și faptul că în anul 2011 ar putea să aibă loc sfârșitul lumii.

La 21 mai, corturile din casa Camping, la Alameda, în California, au rămas închise. Reverendul a ieșit din casă ziua următoare spunând că este "foarte surprins" și că "încă mai caută răspunsuri". La 23 mai a spus într-o conferință că a recalculat datele și că a doua venire a lui Cristos ar avea loc în formă "spirituală" și că în orice caz lumea se va sfârși la 21 octombrie 2011. Pentru a conclude, a adăugat că nu va restitui banii pe care adepții săi, în fața sfârșitului iminent, le-au donat societății sale. Astăzi, mulți adepți au părăsit Family Radio.

* Roberto A. Federigo este argentinian, expert în noi religiozități, membru al Red Iberoamerica de Estudio de las Sectas (RIES) și consultant la Catholic.net pentru aceste teme.

(După Zenit, 29 iulie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat