Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Campus "Să fim cu Isus"

Un grup de tineri de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" împreună cu tineri din alte parohii au organizat în perioada 19-21 iulie 2011, în Munții Vrancei, un campus estiv cu tema "Să fim cu Isus".

Campusul s-a desfășurat în Munții Vrancei, la Scutaru, la cabana Plaiul Pinului, la 25 km distanță de Onești și la peste 1.000 m altitudine. După un traseu de mai mulți kilometri parcurși pe cărările din pădure grupul de tineri a descoperit o zonă minunată de munte cu aer curat, unde curg izvoare răcoritoare, un loc în care piciorul omului rar pătrunde în zonă.

Prima zi a fost ziua în care ne-am cunoscut mai bine între noi, aceasta și datorită unui joc ingenios și distractiv de cunoaștere.

În timpul acestor zile părintele capucin Romeo Horvat ne-a însoțit spiritual și organizatoric, iar pentru prima seară ne-a propus un moment de rugăciune în fața crucii, în cadrul căruia să exprimăm ce semnifică pentru noi crucea.

Și pentru că ne-am mai obișnuit cu locația, seara s-a încheiat cu un foc de tabără care a mai încălzit aerul răcoros de munte.

A doua zi, părintele ne-a adunat din nou în jurul lui și ne-a vorbit despre scopul vieții noastre pornind de la o întrebare a lui Dumnezeu care se regăsește într-un fragment din Vechiul Testament: "Unde mergi?" Părintele a accentuat totodată că nu e atât de important unde mergi, cât e de important către cine ne îndreptăm? Apoi a prezentat valori umane și spirituale menite să ne ajute să trăim cu bucurie fiecare moment al vieții dar și să ne ajute să observăm și greutățile celuilalt de lângă noi, susținându-ne unii pe alții în acest drum al vieții.

În timpul meditației am fost invitați apoi să urmărim în Noul Testament drumul discipolilor din Emaus, dar mai ales momentul când ei spun: "Rămâi cu noi, Doamne...", iar în vechiul testament am privit la profetul Ilie ca la modelul de om al rugăciunii care a descoperit prezența lui Dumnezeu în natură.

Împărțiți pe grupuri mici fiecare a căutat să exprime propriul punct de vedere cu privire la tema și modelele propusă.

După-amiaza, am fost în drumeție pe o distanță de 8 km și am descoperit această cascadă superbă la care ne-am răcorit, ne-am relaxat și am încercat să ne întâlnim cu Dumnezeu privind minunata priveliște din fața ochilor noștri.

La întoarcere fiecare a găsit în natură câte un simbol care însoțit de o rugăciune trebuia să fie oferit lui Isus la adorația de seară. Noi, tinerii, am fost cei care am pregătit rugăciuni din inima noastră și aceasta a făcut ca momentul adorației desfășurat în aer liber să fie unul simplu, dar înălțător.

Noaptea, prezența profetului Ilie nu ne-a ocolit, ba chiar am simțit cum ne-a arătat puterea sa făcând să pornească o ploaie și un vânt puternic, o adevărată vijelie de munte.

A treia zi, ziua plecării, ne-am adunat în grupuri mici pentru a interpreta un text biblic: Matei 13,44-52, concluzionând: "Puterea Domnului poate învinge orice împotrivire a omului, până și orgoliul cărturarului".

La final de campus unul dintre tineri, Emanuel, a spus: "Eu până acum m-am simțit bine doar în discotecă, dar în acest campus am realizat că sunt lucruri mult mai frumoase care te fac să te simți bine".

Noi, tinerii, mulțumim din suflet părintelui capucin Romeo Horvat pentru colaborare, mulțumim sorei Gabriela Ciobanu din comunitatea surorilor "Slujitoarele Preacuratei de Parma" de la Târgu Ocna și sorei Angela Butnaru din comunitatea "Surorile Providenței" de la Cireșoaia pentru prezența lor benefică în mijlocul nostru.

Iuliana Patrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 iulie: Onești: Campus "Să fim cu Isus"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat