Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Funeraliile sorei Fiorella Maria Chinappi

Marți, 26 iulie 2011, la ora 10.30, a avut loc la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, slujba de înmormântare a sorei Fiorella Maria Chinappi, Fiică a Sfintei Maria a Divinei Providențe, una dintre primele surori care a venit din Italia în România, în 1994 pentru a pune bazele congregației.

Într-o atmosferă senină a început sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, însoțit de 16 preoți. Un semn de unitate în rugăciune a fost dat de prezența unui preot greco-catolic și a părintelui ortodox Dumitru Carp, parohul comunității din Bucium. Ne-am simțit ca o adevărată familie, deoarece toți cei care au participat, în număr mare, prieteni, voluntari, colaboratori, binefăcători și personal angajat, au dorit să-și exprime afecțiunea prin prezența lor la acest moment.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentată o scurtă biografie a sr. Fiorella, iar la sfârșit sora Serena, superioara generală, care a împărtășit cu ea timp de 15 ani viața comunitară și de apostolat, i-a dat ultimul salut. După mesajul de mulțumire din partea surorilor din România a urmat mărturia părintelui Eduard Ferenț, care a cunoscut greutățile de la începutul operei, și mulțumirea Preasfințitului Aurel și a Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, pentru activitatea desfășurată în favoarea Bisericii locale, pentru cei mai săraci.

În drum spre cimitir am poposit pentru câteva clipe mișcătoare în fața Casei Providenței, comunitatea care pentru 16 ani a fost familia și casa sorei Fiorella. Nota tradițională dată de copiii și fetele îmbrăcate în costum național a vrut să fie un omagiu sorei Fiorella, care a avut curajul să lase țara natală pentru veni în România și s-a integrat în mijlocul nostru cu simplitate și deschidere. A dorit să rămână în mijlocul nostru, fiind înmormântată în cimitirul Bucium, ca piatră fundamentală a operei în România, așa cum dorea fondatorul nostru fericitul Alois Guanella pentru fiecare casă.

Prezența ei discretă era fundamentală pentru noi. Ne vin în minte multe momente împărtășite cu sora Fiorella, zâmbetul ei, umilința, simplitatea, iubirea ei, modul ei de a te primi, de a te face să te simți acasă, de a mărturisi în viața zilnică mândria de a aparține familiei guanelliene.

Putem spune că celebrarea euharistică a fost un triumf al Învierii unei fecioare consacrate care a crezut în Cristos și și-a modelat viața după exemplul lui, condusă fiind de sfânta Fecioară Maria, Mama Divinei Providențe și a noastră. Urmele tangibile pe care le-a lăsat sora Fiorella să fie pentru fiecare dintre noi imbold de a deveni mai buni și a-l căuta în toate pe Cristos.

Tuturor celor care ne-ați fost alături în aceste ultime luni vă mulțumim!

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe

*

Mărturii

- "În aceste momente în care doar prezența spirituală a sorei Fiorella mai poate umple tăcerea, doresc să-i adresez nu doar un ultim salut, ci și un mulțumesc din inimă.

Zdrobită de o suferință incurabilă, în ultimele luni de viață, sr. Fiorella ne-a dat încă o dată o lecție de umilință, discreție și bun simț printr-o tăcere profundă, atingând astfel în toate persoanele care o înconjurau, partea sensibilă și umană ce te îndeamnă a fi mai tolerant, răbdător, îngăduitor și iubitor cu sine și cu cei din jur. În puține cuvinte: să fim mai buni!

Mulțumesc sr. Fiorella, pentru mărturia ta de credință, iubire și dăruire în Biserică, în familia noastră guanelliană, în comunitățile noastre. Mulțumesc în numele tău tuturor celor care te-au îngrijit cu mult respect, atenție, competență și iubire.

Zidul care ne desparte, zidit de moarte, devine mai mult un prag...

Cade tot ce nu este esențial, prin credință numele lucrurilor cad precum frunzele la adierea vântului!

Acesta este «Misterul» Crucii și Învierii pe care l-am celebrat și în care găsim forță, lumină și pace".

(Cuvintele spuse la sfârșitul sfintei Liturghii de către sr. Serena, superioara generală a ordinului)

- "Îi sunt personal recunoscătoare sorei Fiorella, pe care am simțit-o de multe ori aproape. Pentru mine a fost ca o mamă, care prin prezența ei caldă, discretă, care prin profunda caritate și răbdare a sa a fost un îndrumător și un exemplu de viață. Nu pot să nu-mi amintesc de acei ani (1995-1996) în care participam, împreună cu alți tineri, pentru prima data la exerciții spirituale organizate la surori, în Bucium. Sr. Fiorella, alături de celelalte surori (sr. Rina, sr. Serena), prin munca sa de slujire m-a ajutat să înțeleg că gesturile mici sunt cele care zidesc cu adevărat. Alături de tinerii de atunci și de astăzi, dar și de ceilalți români pe care sr. Fiorella i-a iubit și i-a slujit, nu pot decât să spun: Mulțumim, sr. Fiorella, și... la bună vedere în casa Tatălui Ceresc!" (Dr. Gema Bacoanu)

- "Prin pilda vieții sale prin carisma care a avut-o prin depunerea voturilor perpetue sunt încredințat că sufletul sorei Fiorella este așezat unde cei drepți se odihnesc.

Mă gândesc la bucuriile sufletești, pe care le avea atunci când veneam noi, ardelenii, la Iași. Cu câtă dragoste sufletească ne primea, cu câtă bucurie ne dădea sfaturile pe care i le ceream, cu câtă dragoste creștinească ne-am întâlnit în Ardeal la pelerinajul făcut de dânsele prin mai multe parohii în anul 2000. Suflet blând, suflet nobil, suflet cald, care veșnic trebuie pomenit.

Fără sora Fiorella suntem mai săraci. Vom percepe această sărăcie în sufletele noastre, toți cei care am cunoscut-o, toți cei care am iubit-o, toți cei ce, sub o formă sau alta, am intrat în contact direct cu dânsa pentru anumite probleme spirituale. Prin pregătirea pe care a avut-o era gata în orice moment să ne dea răspunsurile necesare pentru a ne rezolva problemele spirituale și greoaie ale momentului.

Este o durere pământească, dar pentru patria cerească este o bucurie. De aceea cu încrederea în cel Atotputernic, spun cu tărie «La revedere, să ne-ntâlnim în împărăția cerurilor, sora Fiorella!» (Pr. greco-catolic Traian Pop, din Dej)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 iulie: Iași: Funeraliile sorei Fiorella Chinappi, din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" (Foto: Ovidiu Bișog)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat